Fondy: jen pomalu do zelena

20.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Za jen malou náplast na odliv z předchozího týdne musíme považovat 200 milionů v týdnu uplynulém. Vždyť si předtím investoři odnesli ze zajištěných fondů 1,2 miliardy – kam je tedy dali?

Pravděpodobně část z nich jen zůstala „ležet“ na nějakém účtu, ale přesto bychom asi očekávali o dost dynamičtější vývoj. To jen dokumentuje nerozhodnost lidí v tom, co s penězi dělat a kam se obrátit. Vždyť od začátku roku do fondů přišlo jen něco málo přes miliardu korun, což je horší než smutné.


Stále oblíbené jsou dluhopisové fondy


Tentokrát se do červena nezabarvily ani fondy peněžního trhu, což ale asi nenaznačuje nějakou změnu, spíš jen „zaparkování“ něco milionů z těch výše zmíněných výplat. Na stabilní trajektorii obliby se naopak kolem týdenních 100 milionů vyhřívají dluhopisové fondy, i když tentokrát může poněkud překvapit odkup 22 milionů z ING českého fondu obligací.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (15. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 52
dluhopisové 73
smíšené - 40
akciové - 19
zajištěné 144
Celkem 210


Smíšené dále fungují jako barometr nálady


Ta opět ukazuje svými minus 40 miliony tlakovou níži. Proto asi nepřekvapí 20milionové odkupy z akciových fondů, na nimiž můžeme zapřemýšlet, zda převážilo inkaso zisků – jak ISČS Sporotrend, tak TOP STOCK ukazují roční více než 100% zisk, což je jistě lákavé. Zejména při vědomí, že hlavní americké indexy přidaly za rok „jen“ 40 % a Nasdaq i náš PX přes 50 %.


Po rally na akciových trzích přichází opět pesimismus


O pěkné rally našeho uhlí se mnozí jistě doslechli i v televizi a 5% týdenní nárůst PX také nebyl k zahození. Pátek sice optimismus trochu zchladil, ale až odpoledne – nešlo ovšem o mračna sopečného popela nad Evropou, ale o mrak pesimismu nad finančními trhy způsobený obviněním banky Goldman Sachs z podvodu. Americká komise pro cenné papíry vyštrachala, že banka měla překrucovat a opomíjet některé klíčové údaje o instrumentech CDO (tzv. kolaterálech, které do značné míry odstartovaly finanční krizi) a zároveň obvinila přímo viceprezidenta společnosti Fabrice Tourreho.

Goldmani se proti obvinění tvrdě ohradili, ale touha po hledání viníků může být i silnější než je zdrávo. V každém případě akcie Goldman Sachs padly o víc než 10 % a nákaza pesimismu se jistě bude šířit nejen v pondělí.


Graf: Investice do fondů v ČR (15. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE