Výsledková sezóna pokračuje

24.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden přál spíše akciovým trhům v USA. Uzavírání leteckého prostoru v Evropě škodilo aerolinkám a ropným společnostem. Solidní pokračování výsledkové sezóny však trhům pomáhalo.

Ze začátku týdne byly trhy pod tlakem zejména díky uzavření velké části evropských letišť i vzdušného prostoru a kvůli vyšetřování banky Goldman Sachs. První jmenované postihlo pochopitelně zejména aerolinky, pod drobnohled se ale dostaly i firmy, jejichž příjmy jsou závislé na ropných produktech jako Total, Shell apod. Vyšetřování Goldman Sachs ze strany americké komise pro cenné papíry zapůsobilo na celý finanční sektor. Banka byla obviněna z manipulace s cennými papíry, jež byly kryty rizikovými hypotékami. Konkrétně měla vybírat hypotéky spolu s hedge fondem, jenž spekuloval na pokles těchto cenných papírů, zatímco Goldman Sachs je doporučoval svým klientům k nákupu. Komise proto vyšetřuje banku pro střet zájmů, podobné vyšetřování zvažují také regulátoři v Německu a Velké Británii. Tlak na banky pak vytvářela celá tato situace proto, že dává argumenty politikům volajícím po větší regulaci finančního trhu.


Solidní i vynikající čísla


V průběhu týdne se ale investoři více a více soustředili i na reportování výsledků firem za první kvartál. Se solidními čísly v průběhu týdne přicházely firmy Citigroup, IBM, AT&T či McDonald’s. Vynikající čísla představila také již zmiňovaná banka Goldman Sachs, což ale nepomohlo odpoutat pozornost investorů od probíhajícího vyšetřování. Silný byl tento týden pro automobilky, když po lepších číslech Daimleru posiloval celý sektor, povzbuzen lepším výhledem Volkswagenu (výjimkou byl pokles Fiatu ve čtvrtek po horších výsledcích). Technologický sektor posunuly výše výrazně lepší čísla firmy Apple. Z firem které nadšení svými čísly nevzbudily jmenujme např. Ebay, Qualcomm či BHP Billiton. Smíšené pocity vyvolaly výsledky Coca-Coly.


Další kolo řecké dluhové krize


V druhé polovině týdne se pak na trzích výrazně projevilo další kolo řecké dluhové krize. Řecká strana vstoupila do jednání o konkrétním využití předjednané pomoci ve výši 45 miliard eur (30 miliard od EU a 15 od MMF). Na tuto zprávu reagovaly řecké dluhopisy prudkým poklesem, kdy se výnosy desetiletých bondů dostaly nad 8 % a náklady na zajištění kreditního rizika Řecka vzrostly o 31 bazických bodů. Tento trend pokračoval silně ve čtvrtek, kdy Řecko dostalo další ránu své důvěryhodnosti poté co Eurostat zveřejnil, že skutečná výše deficitu Řecka za loňský rok je 13,6 % oproti Řeckem proklamovaným 12,9 %. Navíc i toto číslo možná ještě další revize mírně zvedne. Trh se tak nacházel v situaci kdy dobrá kvalitní čísla svědčící o ekonomickém zotavování stála proti další negativní zprávě z Řecka, na kterou zareagovala  ratingová agentura Moody’s dalším snížením ratingu této zemi.


Řecko chce požádat o aktivaci záchranného mechanismu


V závěru týdne ale trhu posilují díky výrazně lepší podnikatelské důvěře, která posunula dopoledne index DAX o 1,5 % výše. Na dovršení týdne tak bohatého na zprávy v pátek v poledne řecký premiér oznámil, že Řecko chce požádat o aktivaci záchranného mechanismu  předjednané pomoci a že pro něj v současné chvíli není jiné východisko. To byla spíše očekávaná zpráva. Po zlevnění financování díky přislíbené pomoci se situace opět zhoršila po čtvrteční revizi deficitu a to nedávalo Řecku mnoho prostoru k jinému řešení. I když bezprostřední reakce byla pozitivní (euro posílilo, CDS klesly stejně jako výnosy na řeckých dluhopisech), může mít využití pomoci a další jednání o konkrétním průběhu pro trhy dvousečný efekt.


Výhled na příští týden


Příští týden nás čeká pokračování výsledkové sezóny, na které je teď chování investorů asi nejvíce závislé, bude také zasedat americký FED, kde se očekává, že ponechá sazby na rekordně nízké úrovni. Všichni budou také samozřejmě sledovat další vývoj pomoci Řecku.

Autor článku

Jan Michelfeit  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE