V dubnu převažoval na komoditních trzích optimismus

08.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Nejsilnější komoditou se stalo jednoznačně kakao. To poskočilo na londýnské burze na 21leté maximum.

V dubnu převažoval na komoditních trzích optimismus, i když na konci měsíce jsme byli svědky prudkých výprodejů některých surovin. Slabý byl zejména cukr a vůbec se nedařilo ani mědi. Nejsilnější komoditou se stalo jednoznačně kakao. To poskočilo na londýnské burze na 21leté maximum. Investorům se nadále líbí drahé kovy. Zlato dosáhlo nové letošní maximum.

Nešťastné Řecko, jehož rating byl snížen do spekulativní zóny, způsobuje mezi investory napětí. Sentiment na trhu začíná být značně pesimistický a tržní informace (výnosnost řeckých dluhopisů a CDS) poukazují na vysokou pravděpodobnost státního bankrotu. V dubnu bylo uveřejněných několik významných ekonomických údajů. Čína oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla impozantní meziroční zvýšení HDP o téměř 12 procent, což je nejvíce od poloviny roku 2007. Výborné údaje z Asie přesvědčily Mezinárodní měnový fond, aby zvýšil předpověď letošního globálního růstu na 4,3 % z 3,9 %. Povzbudivý kvartální růst HDP o 0,8 procenta oznámily i Spojené státy.


Zlatu se díky řeckým problémům dařilo


Cena zlata vzrostla ze 1115 na 1181 USD za trojskou unci. Stříbro zhodnotilo obdobně ze 17,6 na 18,8 USD za unci. Pomáhají mu nejenom informace o růstu průmyslové produkce ve světě, ale i vysoká investiční poptávka. Americká mincovna ohlásila rekordní poptávku po stříbrných mincích, přičemž nákupy zlatých mincí poklesly. Platina a paládium pokračují v silném vzestupném trendu, který je podpořen dalšími povzbuzujícími údaji o globálním automobilovém trhu. Navzdory absenci státní podpory v podobě šrotovného se zájem o nákup nových vozidel zvyšuje jak v USA, tak i v Evropě.


Ropa WTI ještě na počátku dubna mírně posilovala, potom však její cena zamířila dolů


V posledních třech dnech měsíce ropa předchozí pokles smazala. Zásoby v USA jsou nejvyšší od května 2009, jelikož poptávka po ropě se v největší ekonomice světa obnovuje jenom velmi pomalu. Na opačném konci světa v Číně naopak pokračuje výrazné zvyšování dovozu ropy a jejích produktů. V březnu importovala země 21,06 miliónu tun komodity, což je o 29 procent více oproti stejnému měsíci minulého roka. V prvním čtvrtletí se dovoz zvýšil meziročně o 39 procent. Nabídka ropy na světových trzích je dostatečná. Rusko uvedlo, že v březnu vyprodukovalo 10,12 miliónu barelů za den, což je o 3,3 procenta více oproti minulému roku. V následujících měsících by se jeho výstup měl ještě zvýšit. 


Obilniny a olejniny posilovaly


Ministerstvo zemědělství USA uvedlo, že předpokládá mírné zvýšení jarního osetí v případě kukuřice, sóji a bavlny. Naopak farmáři nemají zájem o pěstování pšenice. Méně pšenice se oseje i v Rusku. Pro olejniny byly důležité zprávy z Argentiny o omezovaní vývozu sóji, protože velikost úrody nedosáhla původních odhadů. Pro cenu byly pozitivní i zprávy z Číny o podprůměrných srážkách v pěstitelských oblastech na severovýchodu země. Zprávy o suchu v Indii, která je druhým největším producentem a exportérem bavlny na světě, pomohly této komoditě na nejvyšší cenu od srpna 2008.


V sektoru potravin zazářilo kakao


Cena kakaa se prudce zvýšila po uveřejnění informací o růstu spotřeby v USA a Evropě. Banka Fortis předpokládá, že celoroční poptávka by měla vzrůst o 3,3 procenta. Jelikož produkce stagnuje, tak by měl nastat deficit komodity v rozsahu 124 000 tun. Mezi slabší komodity opět patřil cukr. Jeho cenu nadále tlačí dolů informace o vyšší výsadbě a úrodě cukrové třtiny v Indii a Brazílii. V Brazílii už začala letošní sklizeň. Očekává se dosažení nových rekordů a meziroční vzestup produkce cukru o 17 procent.

Cena kávy v první polovině měsíce padala. Záměr brazilských farmářů zadržovat kvůli nízké ceně úrodu však koncem měsíce vyvolal opětovný růst ceny. U vlády se snaží vyjednat 18měsíční úvěry na financování přesunu minimálně 20 miliónů žoků do skladů. Farmáři taktéž požadují, aby samotná vláda nakoupila 5 miliónů žoků. V tomto roce by celková produkce kávy v zemi mohla dosáhnou rekordních 48,7 miliónu žoků. 

Tabulka: Změna ceny v dubnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.4.
ropa WTI +3 86,2 USD/barel
zlato +6
1150,7 USD/oz
měď -6 3,3 USD za libru
kukuřice +9
3,8 USD za bušl
pšenice +12
5,0 USD za bušl
káva Robusta -2
1335 USD za tunu
vepřové maso +4 86,3 US centu za libru

zdroj: CSI

Sektor mas pokračoval v zhodnocování, ale na konci dubna vzestupný trend ochabnul. Fundamentální situace se nemění. Produkce masa v USA klesá, zásoby vepřového jsou v meziročním porovnání o 14 procent nižší. Naopak spotřeba díky zlepšení ekonomické situace roste.


Výhled


V následujícím měsíci by mezi zajímavé komodity mohly patřit drahé kovy. Investiční poptávka po nich by díky katastrofálnímu stavu veřejných financí na jihu Evropy měla vzrůst. Na nákup je stále velmi zajímavý sektor mas. Mezi nejslabšími komoditami by opět mohl figurovat cukr, jehož nabídka se v nejbližších týdnech zvýší.

Graf: Komoditný index RICI

Komoditný index RICI

zdroj: CSI


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.


 

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE