Terminátor vyděsil i fondy

11.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani další týden nijak našim fondům nepomohl, i když opět statistiku ťalo zejména 410 milionů korun ze dvou zajištěných fondů, kterým končilo investiční období.

A protože ty novější přivítaly jen malou část z těchto peněz, zaznamenal segment celkový odliv 320 milionů korun. Ani ostatní fondy se však netěší žádné významnější oblibě, takže celková ztráta se 400 milionům korun přiblížila na dosah.

Skoro ani nemá význam rozebírat statistiku podrobněji – fondy peněžního trhu a dluhopisové jen tak tak vyrovnaly odliv ze smíšených a poměrně hluboko přes 70 milionů sekeru zaťaly i akciové fondy, jen samotný ISČS Sporotrend opustilo hned 100 milionů korun. Jakoby jeho podílníci tušili, že týden bude ve znamení koridy, tedy býků na porážce.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (18. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 28
dluhopisové 34
smíšené - 53
akciové - 72
zajištěné - 317
Celkem - 380


Na trhy se dostavila korekce


Od úterka totiž bylo jasné, že korekce přichází, jen se dalo tipovat, jak bude hluboká. A byla. 10,6 % je zásek, který jsme naposled viděli po vypuknutí kreditní krize. A to zdaleka ještě nemusí být všechno. Ozývají se i hlasy, že nejlepší je všechny delší pozice opustit a zkusit jedině shortovat.

To, co předvedly americké trhy ve čtvrtek pak jen povzbudilo pesimisty široko daleko a doslova „obletělo“ svět další koňskou dávkou nejistoty. Počítače totiž knockoutovaly celou Wall Street – jen hodně staří pamětníci si vybaví historii podzimu 1987, jenže tehdy se počítačové automaty teprve klubaly z dračího vejce.

Dnes totiž obchodují stroje-počítače a problém jsou zejména miliony pokynů, které dračí sluji obývají dnes a jmenují se high frequency trading. Co to je? Programy, které vysílají obrovské množství tzv. prázdných příkazů, tedy takových, které jsou v řádu milisekund skrze obchodní systémy vysílány a ihned stornovány s cílem získat představu o ochotě trhu koupit či prodat.


Míra nejistoty vylétla přímo raketově


To naši spořílci jen těžko mohou snést. Bude tedy ještě hůř, možná sice jen krátkodobě, ale rekonvalescence bývá přesto dlouhá, u nás předlouhá.

První čtvrtletí přitom nebylo tak zlé: i když do fondů přišlo nových peněz jen něco přes 2 miliardy korun, majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, za letošní první čtvrtletí vzrostl o téměř 16 miliard korun na celkovou hodnotu 250 miliard korun. Je však samozřejmé, že největší nárůst hodnoty sklidily akciové fondy. Právě ty ovšem prošly nyní velmi krvavým týdnem. Nezbývá tak než věřit, že se krvácení podaří zastavit a že hrozba „elektronického kasina“ není tak smrtonosná, jak se zatím jeví.


Graf: Investice do fondů v ČR (18. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE