CFD s přímým přístupem na trh aneb výhody CFD a účasti na burze v jednom derivátu

11.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Z CFD s přímým přístupem na trh vyrůstá zajímavý konkurent tradičnímu pojetí investování do akcií.

Kontrakty na vyrovnání rozdílu (Contract For Difference - CFD) se v minulosti vyvinuly jako oblíbená alternativa obchodování na finančních trzích, která přiblížila možnost spekulace na cenové rozdíly i těm nejmenším investorům.

CFD jsou mimoburzovním derivátem, který umožňuje investorům spekulovat na změnu ceny měn, akcií či komodit, a to bez faktické nutnosti nákupu nebo prodeje podkladového aktiva. Hlavními přednostmi, díky kterým získaly CFD kontrakty na atraktivitě, je přitom poměrně nízká náročnost na základní kapitál každého obchodníka, možnost využití pákového efektu (častokrát velmi vysokého) a v neposlední řadě možnost spekulovat nejen na růst, ale i na pokles ceny všech finančních instrumentů, což je služba, kterou ne všechny akciové či komoditní burzy poskytují.


Od CFD může odrazovat, že je nevlastníte


Jejich největší slabinou je naopak skutečnost, že dané aktivum obchodník nevlastní, což může odrazovat zejména obchodníky, kteří by chtěli investovat do nákupu akcií. Ty totiž nabízejí možnost dvojího zisku, a to nejen zisku ze správného odhadnutí cenového vývoje, ale také zisku plynoucího z výplaty dividend, který je u řady titulů velmi atraktivní. To je také jeden z hlavních důvodů, proč obliba CFD na akcie v minulosti nezaznamenala zdaleka tak dynamický nárůst, jako tomu bylo v případě CFD na komodity a především CFD na měnové páry, které si v poslední době oblíbili především drobní investoři s menší averzí k rizikovým investicím.


DMA - nová modifikace CFD


I tuto mezeru se ale začalo dařit zaplňovat poté, co byla na trh uvedena nová modifikace CFD kontraktů s přímým přístupem na trh (Direct Market Acces – DMA). Tento poměrně nový typ derivátu, který začínají posupně nabízet také makléřské domy v České republice, otevírá zcela novou dimenzi obchodování právě těm, kteří si oblíbili akcie a nechtějí se vzdát přístupu na burzu.

Prostřednictvím DMA je tedy pozice obchodníkova CFD kontraktu zaslána makléřem přímo na burzu, kde je replikována vývojem ceny jeho podkladového aktiva (akcie). Díky tomu hodnota pozice CFD kontraktu plně následuje vývoj ceny svého podkladového aktiva a kombinuje následující výhody CFD a obchodování na burze:


  • Využití pákového efektu
  • Okamžitá realizace příkazu za aktuální cenu
  • Transparentní ceny
  • Příkazy odesílány přímo na burzu
  • Vysoká likvidita
  • Možnost výplaty dividend
  • Aktuální burzovní data
  • Nízké provize


DMA nabízí daleko větší rychlost vypořádání


V porovnání s klasickým obchodováním s akciemi na burze navíc DMA nabízí daleko větší rychlost vypořádání. Zatímco standardem pro běžné majetkové cenné papíry bávají tři pracovní dny, v případě CFD proběhne vypořádání v rámci jednoho dne, takže jsou finanční prostředky připraveny daleko dříve k výběru, případně opětovné investici do jiných cenných papírů.

Z CFD s přímým přístupem na trh tak zdá se vyrůstá zajímavý konkurent tradičnímu pojetí investování do akcií a bude velmi zajímavé sledovat, zdali jeho obliba bude stoupat podobně strmým tempem, jako tomu bylo v případě CFD na komodity a měny.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE