Květen fondům pouští žilou

18.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Jistě lepší na gatích záplata než díra, ale jak bude záplata drahá, nikdo netuší, naopak mnohý nicméně tuší, kdo to bude platiti.

Druhý květnový týden zasekl do futra další sekeru přes 300 milionů korun, takže májový deštík již odnesl bezmála tři čtvrtě miliardy. Zřejmě pokračuje zděšení z vlnobití na všech frontách, takže mnohý investor hledá onu pomyslnou díru, kterou kde mistr tesař ještě nechal.

Opět však nejde o žádnou paniku, při bližším pohledu zase najdeme viníky: 240 milionů z jednoho končícího zajištěného fondu a 160 milionů z ISČS korporátních dluhopisů. Proti tomu jen těžko ubránit remízu, natož zvítězit. Navíc tak velký odkup z koporátů je zcela jistě „rošáda“ některého institucionálního klienta, zajímavé by bylo jen to, kam s penězi zamířil. Přestože za poslední tři měsíce vydělal už jen 1,7 % a poslední měsíc dokonce klesá, stále mají korporátní dluhopisy určitě větší potenciál než ty státní. Ale když už i ECB odkupuje řecké a španělské tikající bondy (tedy časované bomby), možná si vsadil i na toreadora.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (19. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 9
dluhopisové -120
smíšené - 25
akciové 16
zajištěné - 203
Celkem - 323

Dalších možností se však nabízí také celý vějíř: od nákupu dividendy ČEZ po nápad využít vlnobití na trzích k trochu aktivnějšímu driblingu.

Tak či onak uklidnění ze záchranného plánu eurozóny vydrželo jen o málo déle než jeden den. A zdaleka není jasno v téměř ničem. Bilion dolarů je pěkná sumička, což o to, ale nejenže pouze záplatuje díry (dluhy), ale jde jen o virtuální peníze. Jinak natvrdo řečeno, peníze jen slíbené, zdaleka ne k dispozici. Jistě lepší na gatích záplata než díra, ale jak bude záplata drahá, nikdo netuší, naopak mnohý nicméně tuší, kdo to bude platiti.


Házení miliard nesolventním zemím nic neřeší


Začíná se už objevovat přirovnání k černé díře, známý investor David Roche pro CNBC jasně řekl, že házení miliard nesolventním zemím nic neřeší. Přisolil si i Jim Rogers názorem, že pro euro je „jen dalším hřebíkem do rakve“, kdy dochází k dalšímu zvyšování celkového dluhu regionu.

Hezký popis z tuzemska se povedl Markétě Šichařové z Next Finance: „Evropa se nepoučila. Nepochopila, že navyšování veřejných výdajů ji nezachrání, ale naopak urychlí zkázu. Jako kdyby dlužník balancující nad osobním bankrotem nechápal, že nová a ještě větší půjčka na splacení těch předcházejících nepomůže.

Trhy se tak opět skrčily v nejistotě: S&P od začátku roku vynáší jen necelá 2 %, to těch 7 % našeho PX je alespoň v tomto srovnání náplast – i když chabá: zaprvé byl nedávno už 17 % a zadruhé současné úrovně dosahoval již loni v srpnu (a ovšemže také před pěti lety na jaře roku 2005).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE