Fondy zatím odolávají výplachům

25.05.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Tento způsob trhů zdá se poněkud nešťastným, chtělo by se říci hned na úvod. Na druhou stranu si však musíme přiznat, že to je zřejmě jen obraz doby, doby nejistot z hrozby bankrotu celé Evropy – aby ne, vždyť to tu ještě nebylo.

Eurozóna je nemocná a placebo efekt pilulky za 750 miliard eur už odezněl. To vnímají všichni, strach z evropské fiskální krize je infekční a projevil se i za velkou louží. Hodnota akcií na celém světě klesla podle propočtů agentury Bloomberg za poslední měsíc o 5,3 bilionu dolarů.


Strach z evropské fiskální krize se rychle šíří


Podle společnosti EPFR Global si investoři jen za předminulý týden vybrali z akciových fondů v Evropě i Spojených státech zhruba 12 miliard dolarů, což je nejsilnější „exit“ za téměř poslední dva roky. Ukazuje to, že strach z evropské fiskální krize se rychle šíří, a to i na americké trhy – ještě v prvním květnovém týdnu byl masivní výběr patrný převážně na evropském kontinentě, kde si investoři z fondů vyžádali částku 2 miliard dolarů.


U nás zatím k žádnému masivnímu odlivu nedochází


I ty odkupy z prvních dvou květnových týdnů jdou jen na vrub končících zajištěných fondů. A minulý týden? Červená nula. A nebýt znovu citelnějšího inkasa z fondů peněžního trhu, poslední týden by vůbec nebyl dramatický. Tedy – jak se to vezme. Třeba podílníci akciových fondů až nyní zjišťují, že až 10 % je od pondělka fuč. I některé smíšené fondy ztratily za týden přes 7 %.

Však to byl také týden jako v blázinci. A to ještě pondělí v Americe a v úterý u nás (v Evropě) se zdálo, že se chuť nakupovat vrací – pak všechny zaskočil německý extrabuřt (tedy spíš extrawurst) a čtvrtek zaťal v Americe makrodata a trhy padly na šestiměsíční minima. Praha ztratila za týden skoro 5 % a za necelý měsíc celých 13,5 %. Od začátku roku si drží silou vůle 1,6 % – týden před volbami, co asi bude po nich?

Tabulka: Investice do fondů v ČR (20. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 137
dluhopisové 74
smíšené - 20
akciové 11
zajištěné 71
Celkem - 1


Amerika na tom byla ve čtvrtek ještě hůř


Kolem 7% poklesu za týden a od začátku roku ztráty skoro 4 %. Naštěstí se v pátek býci vzchopili přestože Senát posunul reformu finančního systému k závěrečnému hlasování. Navrhovaná reforma má vést k vytvoření nové agentury na ochranu spotřebitelů a vyššímu dohledu nad hedgeovými fondy a deriváty.

Přesto téměř všechny společnosti indexu S&P500 překonávají (celkem již tak vysoká) očekávání analytiků a jejich tržby rostly dvouciferným tempem. Neutuchají tedy hlasy, že akcie se vrátí zpět s ještě větší silou – právě proto, že význam firemních zisků je stále podceňován.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (20. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE