Medvědi znárodnili máj

01.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


A pak nevěřte pořekadlům, pověrám a statistice – kdo uposlechl té, která radí „Sell in may and go away“, ušetřil nejen peníze, ale i nervy. Studený máj je možná v stodole ráj, tentokrát však zmrazil jarní naděje: horší květen pro akcie byl prý naposled v roce 1982.

Na druhou stranu horská dráha hrozivé volatility přála odvážným a mohli toho pěkně využít. Trhy si totiž navíc hrály na apríl – jak rychlými změnami, tak „vyváděním“.


Ani fondy nedopadly o mnoho lépe


Nicméně odliv víc než 800 milionů žádná tragedie není. Přesto – horší měsíc jsme viděli už před víc než rokem. Ukonejšit snad může jen fakt, že téměř půl miliardy odešlo ze zajištěných fondů, protože několika z nich končilo investiční období. Také nadále pokračuje odliv z fondů peněžního trhu, který přidal (tedy odebral) další čtvrt miliardy korun. Jediný segment dluhopisových fondů vyvázl bez šrámů, i když těch 40 milionů je chabou náplastí zejména v souvislosti oněch odlivů ze zajištěných i peněžního trhu.


Kam směřují peníze?


Stále palčivěji tak zní otázka: kam ty peníze směřují? Navíc již za březen ukázala bankovní statistika, že si lidé vyzvedli ze svých účtů v bankách skoro 6 miliard korun, což jsme neviděli celých osm let. Že by skutečně potřebovali dorovnat výpadky příjmů, anebo dokonce sahali na úspory ve jménu vyšší spotřeby?


Pokračuje odliv z fondů peněžního trhu


Jak jsme již zmínili, pokračuje odliv z fondů peněžního trhu, což může souviset jak se zmíněnou potřebou doplnit rodinný rozpočet, tak ale i s perspektivou nizounkých budoucích výnosů. Tak či onak z peněžáků od února odešla již miliarda korun. A podobně jako za květen, vychází i obrázek celého začátku roku v dluhopisových fondech, které získaly už 1,3 miliardy korun. To celkem odpovídá strategii našich dvou největších providerů: zatímco v České spořitelně klienty směrují na dluhopisové, v ČSOB na zajištěné fondy.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (květen 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 256
dluhopisové 41
smíšené - 124
akciové - 43
zajištěné - 453
Celkem - 835

Přes chvílemi až hrůzný vývoj na trzích a v ekonomickém zpravodajství vůbec nedošlo (zatím?) k nijak panickým reakcím našich fondových investorů. Že občas inkaso zisků převážilo nové investice, je zcela racionální – přesto jak smíšené, tak akciové fondy udržely letos (zatím) kladné prodeje.


Květnová volatilita na trzích


Letošní květen se na akciových trzích vyznačoval neuvěřitelnou volatilitou, kterou odstartoval hned 6. nevysvětlený (zatím) propad amerických burz během několika minut o téměř 10 %. Ani další májové dny však nebyly o moc klidnější – viděli jsme propady i nejsilnější denní rally za více jak 10 měsíců. V ohlédnutí vidíme, že americké akcie ztratily za květen 10 %, české přes 8 %.

Prohlubuje se dále nejistota eura a např. ani Německu se ve čtvrtek nepodařilo v aukci upsat jeho pětiletý dluhopis (nabízeno 7 mld. eur, ale zájem byl jen o 5,4 mld.), v pátek večer agentura Fitch snížila rating Španělsku.

O tom, jak smrtonosné je zalepování dluhů stále většími půjčkami, vědí poradci možná víc než politici. Ale nedá mi nezacitovat investorského guru Marca Fabera: „Vláda by měla existovat, protože musí lidem říkat, na které straně mají jezdit a musí existovat policie. Neměla by ale vůbec zasahovat do trhů a to je něco, co Obama a jeho klauni nechápou. Myslí si, že musí intervenovat do každého sektoru v ekonomice a tím ji zničí,“ uvedl Faber.

Zopakoval též svůj názor, že v každé zemi nakonec dojde k defaultu; USA mohou tisknout peníze více než jiné země, „u nich to tedy může trvat déle, ale stane se to“. No a nakonec špičková paralela: „Nejlepším způsobem jak se vyhnout opici je pít stále dál. Takže pijete a pijete a pak zkolabujete,“ uvedl investor. Na trzích lze čekat pokračování nebývalé volatility, ale přesto mi nedá na závěr nezopakovat – kdo loni za červenec očekával 25% růst akciových trhů?


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (květen 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (květen 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE