Fondy stále bez života

15.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden se opět ztenčil o 200 milionů. I tentokrát se na tom podepsaly nejvíc fondy peněžního trhu, k tomu ubraly něco i ty zajištěné.

Nad tím sice nemusíme ronit slzy, jenže to trvá už nějak moc dlouho. Takže se už pod miliardu dostala i suma, kterou získaly všechny fondy od začátku roku, a právě vinou těchto dvou kategorií.

Při pohledu na skoro celé pololetí totiž vidíme, že do dluhopisových fondů přišlo přesně těch 1,3 miliardy korun, které z peněžáků a zajišťáků odešlo. I týdenní snímek je tedy jakýmsi obrázkem letošního vývoje: kladné prodeje vykazují s 20 miliony dluhopisové, maličko smíšené a skoro 50 milionů akciové fondy.


Neurčitý vývoj na trzích


Od dubna se trhy stále pachtí o víc než 10 % pod maximy a není jasné, kam zamíří. Obrovská nejistota plodí nevídanou volatilitu. Problém evidentně tkví v netušeném množství tikajících pekelných strojů po celém světě. Recese totiž otevřela Pandořinu skříňku se „side efekty“ – z nich Řecko ukázalo, jak mohou být i zdánlivé drobnosti nebezpečné. Naštěstí nám i Slovákům pomohlo ve volbách.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (23. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 189
dluhopisové 20
smíšené 7
akciové 48
zajištěné - 89
Celkem - 203

Ještě hlasitěji však tiká Španělsko – tam nejde o státní dluh, který je jen 50 % HDP, ale o dluh skoro 350 % HDP podniků a domácností (včetně 1,6 milionu neprodaných bytů). Co s tím při 20% nezaměstnanosti? Co asi způsobí tak velká dluhová bublina v soukromém sektoru? Situace dokonce již podle některých až moc připomíná začátek pádu Lehman Brothers, kdy také začal zamrzat mezibankovní trh (jako teď v Evropě). Dokonce i Světová banka varuje: Pokud Evropa selže v řešení dluhové krize, část ekonomik čeká druhé dno a krize ohrozí i země v Asii a Latinské Americe.


Úvod týdne v zeleném?


Ještě, že v nejhorším vždy ta Čína předvede nějaká „záchranářská“ data, která mají spasit svět. Závěr týdne tak se opět chytl nepříliš zdůvodněného optimismu a Amerika za týden přidala 2,5 %. Přestože S&P 500 stále ještě nepřeskočil 1100 bodů, můžeme být prý na počátku krátkodobé rally. Pondělek tedy zřejmě v Evropě půjde do zelena, co přijde pak, ví asi jen Pánbů.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (23. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE