Fondy stále nekvetou

22.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Čisté prodeje se sice po bolestivém šestinedělí (během něhož vykrvácely o téměř 1,2 miliardy) dostaly mírně nad vodu, ale necelých 100 milionů stále není nic k oslavě. Na celkové situaci, ani v žádných signálech nevidíme podstatné náznaky zlepšení.

Fondy peněžního trhu stále zapadají do odkupů jako při jarní povodni, přestože se zdálo, že se odlivová vlna uklidnila. Tentokrát se 130milionovou díru statistiky sice podařilo nahradit stovkou zajištěných a stovkou akciových fondů, ale i proto, že žádný velký zajišťák nekončil.

Akciové fondy se pak pokoušely hodit záchranné lano ostatním fondům právě v posledních bídných týdnech, kdy měly dokonce větší úspěch než dluhopisové fondy.

Dluhopisové trhy jsou stále pod silnou palbou aktuálních informací, názorů na jejich situaci i těžkých ratingových kalibrů.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (24. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 129
dluhopisové 34
smíšené - 5
akciové 93
zajištěné 95
Celkem 88


Razantní snížení ratingu


Nechvalnou popularitu Řecka sice nahradilo Španělsko, ale jen dočasně, než poslední ratingová agentura z velké trojky, Moody´s, snížila rating Řecku rovnou o 4 stupně. Snížení investorský svět už pár týdnů očekával, ale tak razantně? A kdo půjde na špalek další? A nezačnou se teď agentury nesmyslně předhánět, aby světu předvedly, jak jsou ty pravé na svém místě?

Akciové trhy naopak jakoby se již chystaly na dovolenou. Klid a mír, kolísání se zmírnilo, klesl index volatility VIX, růsty sice malé, ale v sériích, indexy se uslašily nad svými 200denními průměry, i když tam byly už loni v srpnu. Jen aby nešlo o dovolenou na last minute, tedy doslova.


Optimistický výhled na trzích


Tak alespoň zavzpomínejme na loňské léto, které přineslo tak pěknou úrodu. A pozor – léto teď začíná! Nu a optimistům jdou na ruku analytici Deutsche Bank, podle nichž akcie na emerging markets mohou při současném ocenění za 12 měsíců posílit až o 42 %. Ocenění akcií na trzích řazených mezi „emerging markets“ jsou totiž v historických srovnáních velmi nízká. Jenže – platí ještě historie? Když skoro všechno je jinak?

Stejná je ale snad odpověď pro šetřílky, hledající každou desetinku na výnosech vkladů: víte, že třeba dividendový výnos akcií Telefónica O2 je 10% nebo akcie ČEZ (které mají navíc potenciál růstu kurzu) víc než 6%?


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (24. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE