Začínáme investovat do akcií

23.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Globální finanční trhy nikdy nebyly tak rozkolísané, ale zároveň nikdy nebyly tak přístupné individuálním investorům. Chcete také patřit k těm, kteří na akciových trzích dlouhodobě a úspěšně obchodují? Poradíme vám pár základních triků, jak na to.

Téma týdne: Investujeme do akcií


Globální finanční trhy nikdy nebyly tak rozkolísané, ale zároveň nikdy nebyly tak přístupné individuálním investorům, kteří dříve neměli přístup ke všemu, co jim umožní být úspěšnými při obchodování na globálních finančních trzích. Chcete také patřit k těm, kteří na akciových trzích dlouhodobě a úspěšně obchodují? Poradíme vám pár základních triků, jak na to.


Nakoupit, držet, prodat


Investoři obchodují akcie – podíl na vlastnictví společnosti – prostřednictvím burzy. Než se rozšířil internet, akciové burzy byly jediným místem, kde se fyzicky obchodovalo. Investoři nebo jejich brokeři zde vyjednávali ceny akcií, které chtěli koupit nebo prodat. Přestože mnoho těchto burz jako je například New York Stock Exchange (NYSE) nebo London Stock Echcange (LSE) stále existuje, vznikly nové burzy založené na elektronickém obchodování, jako například NASDAQ. Bez ohledu na to, kde se transakce uskuteční, ať už na kamenné burze nebo v kyberprostoru, pro vás jako investory je důležité, že máte kde prodat nebo koupit akcie.

Proč byste měli akcie nakupovat a prodávat místo abyste je jednoduše koupili a drželi? Investoři nakupují a prodávají akcie na základě svého očekávání, kam se cena bude vyvíjet. Pokud věří, že půjde výše, nakupují. Pokud věří, že bude klesat, prodávají.


Investoři se dívají dopředu


Cílem společností je vytvářet zisk. Nic složitého v tom nehledejte, než pouze to, že firmy chtějí generovat zisky. Pokud společnost vygeneruje zisk, manažeři ho buď reinvestují do dalšího rozvoje, nebo ho rozdělí mezi majitele firmy. A majitel akcie je spolumajitelem společnosti, což znamená, že manažeři distribuují peníze i směrem k nim. Asi víte, že mluvíme o vyplacení dividendy.

Akcie firem, které rostou a vytváří stále větší zisky, zpravidla rostou. Akcie společností, které nerostou a nevytváří další zisky nebo je nenavyšují, zpravidla klesají. Jako akciový investor se ale nesmíte při výběru, jaké akcie koupit a jaké prodat, jednoduše dívat na to, jak firma hospodaří dnes. Investory zajímá totiž hlavně to, jak bude společnost hospodařit zítra, za měsíc, za rok. Pokud očekávají, že zisky firmy porostou, nakupují. A naopak, pokud čekají, že firma se nebude rozvíjet a generovat vyšší zisky, akcie prodávají.


Jak začít


  1. Výběr a načasování investice je nejdůležitějším krokem každého, kdo chce obchodovat. Před investicí si nastudujte alespoň základní informace o kapitálovém trhu a přečtěte si co nejvíce zpráv a analytických názorů k dané společnosti.
  2. Pro většinu začátečníků je nejzajímavější takzvaný hodnotový sektor akcií. To jsou tituly, které mají na akciovém trhu dlouhou tradici a jejich kurz nepodléhá takovým výkyvům ani v dobách krize. Jsou to společnosti stabilně vyplácející dividendu, většinou ze sektoru telekomunikací, energetiky nebo financí. Po výběru portfolia, do kterého chcete investovat, je vhodné tituly určitý čas sledovat a samotný obchod provést nejlépe v době korekce, respektive krátce po ní.
  3. Zvolte si spolehlivého brokera.


Fundamentální analýza aneb otázky, na které byste si měli odpovědět ano při výběru akciového titulu


  1. Je firma ze sektoru, který je v růstovém cyklu?
  2. Má akcie vysokou likviditu?
  3. Je poměr P/E stabilní a z dlouhodobého hlediska nižší než u konkurentů? (Ukazatel P/E je poměr mezi tržní cenou akcie a ziskem na akcii. Pomáhá při srovnávání různých akcií z téhož odvětví. Akcie s vysokým P/E ratio jsou považovány za rizikovější.)
  4. Je management firmy stabilní, jsou v něm respektovaná a důvěryhodná jména bez škraloupů z minulosti?
  5. Vykazuje ukazatel EBITDA dlouhodobý růst? (EBITDA je zisk před úroky, zdaněním a odpisy)
  6. Je zisková marže stabilní?
  7. Lze získat a porovnat doporučení z vícero zdrojů?
  8. Je dividendový výnos vyšší než u konkurenčních společností a je společnost dlouhodobě zisková?
  9. Odpovídá vývoj firmy a kurzu akcie většinou očekáváním analytiků?
  10. Jsou klíčové růstové indexy stabilní?

On-line chat s Radimem Dohnalem (Saxo Bank)

Radim Dohnal

Investujeme do zahraničních akcií
Zeptejte se odborníka!

Microsoft, Google, Apple – stát se vlastníkem akcií těchto a tisícovek dalších zahraničních společností není ani nemožné ani příliš složité. Jak ale obchodovat zachraniční akcie efektivněji? Které faktory sledovat?


Od pondělí 28.6. se můžete ptát Radima Dohnala, konzultanta Saxo Bank pro Českou republiku.


Technická analýza: Nahoru nebo dolů? A kdy?


Akcie rostou. Akcie klesají. Když se díváte na finanční zprávy, uvidíte lidi hovořící o tom, jak ceny akcií jdou vzhůru nebo naopak dolů. Jako investor byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Obchodníci s akciemi používají jako záznam historického vývoje burzovní grafy. Díky tomu jsou schopni s větší přesností říci, jak by se mohla cena akcie vyvíjet v budoucnu. Tento proces analýzy historického cenového vývoje pro určení vývoje budoucího, se nazývá technická analýza a následuje po analýze fundamentální, která vám pomůže určit, zda danou akci máte koupit nebo prodat. Technická analýza vám pomůže načasovat realizaci obchodu, tedy určí KDY do něj vstoupit. Většina obchodníků považuje technickou analýzu za druh umění, kterému je třeba se naučit. Základem je pochopit několik klíčových konceptů technické analýzy:

  • trendy - kam až cena může jít
  • suport a rezistence - kde se cena může zastavit a dojít k obratu.

Více k technické analýze se dočtete v příštím článku investičních Fintriků.


Autor článku je ředitelem nově otevřené pobočky dánské investiční banky Saxo Bank v Praze. Karol Piovarcsy v bance dosud působil na londýnském ústředí jako manažer pro střední a východní Evropu.


Autor článku

Karol Piovarcsy


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE