ANALÝZA-Padá Fed do stejné "pasti likvidity" jako BOJ?

18.11.2002 | , Reuters
INVESTICE


Americká centrální banka  (Fed), která se snaží znovu rozběhnout zatím pokulhávající  oživení největší světové ekonomiky, by se brzy mohla ocitnout  na stejné lodi jako Bank of Japan (BOJ).

TOKIO, 12.listopadu (Reuters) - Americké úrokové sazby jsou na 40letém minimu, ale na tamní hospodářství dosud stále doléhá splasknutí akciové bubliny. Analytici soudí, že Fedu hrozí stejná "past likvidity", jaká  již léta pronásleduje BOJ. Japonská centrální banka postupně  snížila sazby až na nulu, přesto však nedokázala zastavit pokles cenové hladiny v zemi či obnovit domácí poptávku. "Fed se pohybuje na velmi tenkém ledě, když se snaží  nezopakovat selhání japonské centrální banky," řekl Masajuki  Kičikawa, ekonom Asahi Life Asset Management. Fed minulou středu výrazně uvolnil měnovou politiku, když  snížil klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,25  procenta. Letos se k tomuto kroku rozhodl poprvé, zatímco loni  sazby seřízl jedenáctkrát. "Fed si možná myslí, že když se včas přijmou razantní měnová opatření, nafouknuté ceny aktiv nemusí vést k tak dlouhodobým  důsledkům jako v Japonsku," uvedl Kazuo Mizuno, hlavní ekonom  Mitsubishi Securities. Fed v červnu vypracoval zprávu Předcházíme deflaci: Poučení  ze zkušeností Japonska z 90.let, v níž uvedl, že si nebezpečí  uvědomuje. "Když se inflace a úrokové sazby přiblíží k nule a riziko  deflace je vysoké, velikost měnového i fiskálního stimulu by  měla přesáhnout obvyklou úroveň implikovanou předpověďmi budoucí  inflace a ekonomické aktivity," uvedla zpráva. Někteří analytici jsou však názoru, že v takové situaci toho  centrální banka moc udělat nemůže. "Myslím, že když už jednou bubliny zniknou, jejich  prasknutí vyvolává minimálně ještě několik let silné šoky, i když se v nejpříhodnější dobu přijmou ta nejefektivnější  opatření," uvedl Mizuno.

LIKVIDITA, ALE NE KAPITÁL
Hlavní sekretář japonského kabinetu Jasuo Fukuda komentoval ve čtvrtek krok Fedu slovy: "Žárlím na ně, že mají prostor ke snižování sazeb." BOJ v rámci "kvantitativního uvolňování" politiky srazila  úrokové sazby na nulu a do bankovnímu systému vlila enormní  množství likvidity. Ekonomickou aktivitou a deflací však tato  opatření moc nehnula. Jádrový index spotřebitelských cen v Japonsku klesá tři roky  a objem půjček komerčních bank se v září snížil 57.měsíc v řadě.  "Prasknutí nafouknutých cen aktiv uštědřilo těžkou ránu  účtům japonských bank, firem a fyzických osob a zvýšení  likvidity centrální bankou nemůže ve skutečnosti vykompenzovat  úbytek kapitálu," řekl Mizuno z Mitsubishi Securities. Mizuno dodal, že měnová politika sice může vytvořit  likviditu, ale ne skutečný kapitál. Fed ve středu naznačil, že další snížení sazeb v brzké době  neplánuje. Podle analytiků však možná bude muset ještě s něčím přijít, jinak hrozí, že trhy budou zklamané a s cenami akcií  budou ještě větší problémy. Fed podle zápisu z lednového zasedání souhlasí s tím, že "pokud by se měl stav ekonomiky výrazně zhoršit v době velmi nízkých krátkodobých nominálních sazeb, mohla by připadat  v úvahu neobvyklá opatření".

A CO TAK VÍC UTRÁCET?
Po středečním rozhodnutí Fedu a vítězství republikánů  prezidenta George W.Bushe ve volbách do Kongresu se budou  američtí politici zřejmě zabývat možným fiskálním stimulem,  říkají analytici. "Diskuse by se mohly soustředit na možné zvýšení daňových škrtů a jejich případné urychlení," řekl Masajuki Kanno, šéf  ekonomického výzkumu J.P.Morgan Securities Asia. I tady se může japonská zkušenost ukázat jako poučná. V 90.letech, takzvaném "ztraceném desetiletí", Japonsko  vydalo na veřejné práce a další státní projekty přes sto bilionů  jenů (822,1 miliardy dolarů) s cílem povzbudit soukromý sektor. Nejzřetelnějším výsledkem je ovšem hromada dluhů nakupená ve veřejném i soukromém sektoru. Japonská vláda předpokládá, že se veřejný dluh do konce tohoto fiskálního roku vyšplhá  na 140 procent hrubého domácího produktu. Takovou úroveň nemá  žádná vyspělá země. "Pozoruji, že akumulace dluhu domácností a firem pramenící z ekonomických bublin je mnohem větší než dodatečné vládní  výdaje. Tyto výdaje proto mají nepatrný dopad," uvedl Kičikawa z Asahi Life Asset Management. Spojené státy by mohly být v ještě svízelnější pozici.  V případě, že kvůli vysokým výdajům budou mít vyšší rozpočtový  schodek, mohly by se stejně jako v 80.letech potýkat s deficitem  rozpočtu i běžného účtu, uvedli analytici. "Dvojí deficit zvýší riziko, že se globální příliv  zahraničního kapitálu do Spojených států zadrhne, a vyvine tak  tlak na oslabení dolaru," dodal Kanno z J.P.Morgan.

Jošiko Mori, přeložil Filip Tošenovský

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE