Jak z grafů vyčíst cenné informace

24.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Grafy akcií ukrývají spoustu cenných informací. A tyto informace čekají na vás, abyste je za pomocí jednoduchých, ale účinných principů s použitím technické analýzy odkryli.

Téma týdne: Investujeme do akcií

Zachytit trend


Určení trendu a obchodování v jeho směru je pro úspěch při obchodování akcií naprosto nezbytné. Akciový trh je plný emocí a když obchodníci začnou tlačit cenu akcie určitým směrem, ostatní se zpravidla přidávají a cena pokračuje v započatém trendu. Pokud pozorujete rostoucí momentum (hybnost, sílu trendu) v určitém směru, je velká pravděpodobnost, že cena se bude držet vývoje v daném směru. V tuto chvíli můžete zvýšit své šance na zisk tím, že budete obchodovat ve směru trendu. Jít proti němu obvykle znamená ztrátu. Pokud obchodníci tlačí cenu nahoru, měli byste akcie kupovat, abyste vydělali. Pokud na trhu nepanuje shoda ohledně vývoje ceny a akcie jde směrem do strany, pak buď střídejte nákupy a prodeje nebo počkejte, až se utvoří jasný trend, který vám umožní vytvořit zisk.

Pokaždé, když se cena akcie otočí do protisměru, tvoří nová maxima (high) a minima (low).

  • Rostoucí trend - akcie se pohybují směrem vzhůru a utváří sérii vyšších high a vyšších low.
  • Klesající trend - akcie se pohybují směrem dolů a utváří sérii nižších high a nižších low.
  • Pohyb do strany - akcie se pohybuje do boku a utvářená high a low se nachází přibližně na stejných úrovních.


Dlouhodobý trend


V dlouhodobém časovém horizontu jsou rozhodujícím faktorem vývoje ceny akcií především fundamentální ukazatele. Podívejme se na týdenní graf firmy McDonalds. Cena akcie roste směrem nahoru zleva doprava a utváří sérii vyšších high a vyšších low.

Když vidíte takto silný trend jako na grafu firmy McDonalds, víte, že investoři touží vlastnit tyto akcie a vy byste měli udělat to samé, pokud na tomto trendu chcete vydělat. Pokud by trend na grafu byl klesající, měli byste za účelem zisku zvážit prodej akcií. Dále potřebujete prozkoumat střednědobý trend, abyste zjistili, zda má stejný směr jako trend dlouhodobý.


Střednědobý trend


Střednědobý trend se pohybuje rychleji než dlouhodobý trend, je také často ovlivněn fundamentálními údaji. Při pohledu na denní graf McDonaldu vidíte, že cena akcie sice následovala dlouhodobý rostoucí trend, ale v rámci něj se nepohybovala jen směrem vzhůru. Někdy se pohybovala do strany a někdy dokonce klesala.

Všimněte si, že dlouhodobý trend stále směřuje vzhůru. Trendy se vyvíjí ve stupňovitých nebo tzv. cik-cak formacích. Pohled na vývoj ceny by měl podpořit vaše rozhodnutí ke koupi akcií McDonalds. Bude ale dobré s nákupem počkat na okamžik, kdy se i střednědobý trend nachází v růstu stejně jako trend dlouhodobý. Dalším krokem je věnovat pozornost krátkodobému trendu, zda je v souladu s dlouhodobým i střednědobým trendem.


Krátkodobý trend


Krátkodobý trend je nejkolísavější, protože se váže na nejkratší časový úsek a je ovlivněn hlavně zprávami v průběhu jednotlivých dní. Není vzácností, když tento trend mění směr velmi rychle. Při pohledu na hodinový graf firmy McDonald vidíte, že na začátku grafu je klesající trend.

Klesající trend na hodinovém grafu by vás možná dokázal odradit od otevření pozice v akciích McDonalds a to přesto, že střednědobý i dlouhodobý trend je rostoucí. Protože jde ale jen o krátkodobý trend, neměli byste se jím nechat odradit od svého býčího (růstového) očekávání.

  • Nejlepší obchodní příležitosti přichází, pokud jsou všechny tři trendy v souladu a vyvíjí se stejným směrem. Tak jako je snazší plavat po proudu než proti němu, je jednodušší obchodovat ve směru trendu než proti němu.

Znalost problematiky trendů je polovina technické analýzy. Abyste si dokázali udělat kompletní obrázek o budoucím vývoji cen akcií, je nutné ještě porozumět konceptu supportu a rezistence.


Support a rezistence pro nalezení nejvhodnějšího okamžiku


Úrovně supportů (podpor) a rezistencí (odporu) jsou jako okraje olympijského plaveckého bazénu, u kterých se plavci musí otočit a plavat v opačném směru. Tyto úrovně vám říkají, kde se cena akcie může zastavit a otočit směr svého pohybu. Znalost těchto úrovní vám pomůže vstupovat do obchodů a uzavírat je v nejvhodnější okamžik.

Support úroveň je cena, na které se pokles ceny akcie změní v růst. Rezistence je úroveň ceny, kde se růst ceny akcie zastaví a začíná klesat. Pokud identifikujete support a rezistenci, zakreslete si ji do grafu tlustou čárou, stanovte si pásmo. Pokud se budete snažit trefit přesnou úroveň, bude výsledkem jen vaše frustrace. Úspěchu vaší strategie můžete pomoci tím, že se naučíte rozeznávat horizontální a diagonální supporty a rezistence.

On-line chat s Radimem Dohnalem (Saxo Bank)

Radim Dohnal

Investujeme do zahraničních akcií
Zeptejte se odborníka!

Microsoft, Google, Apple – stát se vlastníkem akcií těchto a tisícovek dalších zahraničních společností není ani nemožné ani příliš složité. Jak ale obchodovat zachraniční akcie efektivněji? Které faktory sledovat?


Od pondělí 28.6. se můžete ptát Radima Dohnala, konzultanta Saxo Bank pro Českou republiku.


Horizontální support a rezistence


Tyto formace najdete v grafech v místech, kde se ceny stále obrací tam a zpět mezi dvěma úrovněmi. Na grafu akcií Caterpillar jsou určité cenové hladiny vyznačeny tlustými černými čarami. Od července 2007 do začátku srpna 2007 sloužila cena 77,50 USD jako cenová podpora. Ta samá cena se ale proměnila v úroveň odporu po zbytek srpna a září poté, co byla tato hladina prolomena směrem dolů. Představte si, že byste si v půlce září koupili akcii Caterpillaru za cenu 72,50 USD a to poté, co se akcie odrazila od supportu, a nyní se cena vyšplhala až na 82,50 USD. V případě, že víte, že tato cena je významná úroveň rezistence, budete zvažovat vystoupení z pozice a realizaci zisku dříve, než se cena otočí a začne klesat.


Vertikální support a rezistence – nejlepší přítel obchodníka


I když není jednoduché tyto formace identifikovat, jakmile se vám to jednou podaří, jsou neocenitelné při analýze trendu. Primárně chcete identifikovat trend, protože obchodování v jeho směru je snazší. Pokud se podíváte na grafy, které vás zajímají, uvidíte, že často tvoří vyšší high a vyšší low s tím, jak rostou, nebo nižší high a nižší low s tím, jak jejich hodnota klesá. Podívejme se ještě jednou na ten samý akcií Caterpillar. Cena akcie tvořila sérii nižších high a nižších low až do konce roku 2007. Když spojíte všechny vrcholy diagonální přímkou a to samé uděláte se všemi low, uvidíte diagonální úrovně supportů a rezistencí, které mají na cenu významný vliv. A zároveň je zřetelný klesající cenový trend.

V tomto případě byste počkali, dokud se cena nevyšplhá k horní linii, k rezistenci, a na těchto úrovních byste akcie prodali. Jakmile byste měli otevřenou pozici, pozorovali byste akcie, jak padají až ke spodní linii, tedy na úroveň supportu, kde můžete pozici uzavřít a realizovat zisk.

  • Trik vedoucí k úspěšnému investování je v kombinaci horizontálních a diagonálních úrovní.

Rozum a emoce, dvě stránky rozhodování. A protože emoce hrají často proti investorům a umí zkazit i to nejracionálnější obchodování, podíváme se v příštím díle FinTriků na to, jak je udržet na uzdě.


Autor článku je ředitelem nově otevřené pobočky dánské investiční banky Saxo Bank v Praze. Karol Piovarcsy v bance dosud působil na londýnském ústředí jako manažer pro střední a východní Evropu.


Autor článku

Karol Piovarcsy  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE