Nejdůležitější věc na investování - money management

25.06.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Správný money management může být tím, co odlišuje úspěšný obchodní účet, který budete obhospodařovat hodně dlouho, od toho neúspěšného, který skončí na nule.

Téma týdne: Investujeme do akcií


V předcházejících článcích tohoto týdne jsme se věnovali tomu, jak začít investovat do akcií: "Začínáme investovat do akcií" a také technické analýze: "Jak z grafů vyčíst cenné informace". V dnešním článku si rozebereme další důležitou oblast - money management. Money management stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni riskovat. Právě správný money management může být tím, co odlišuje úspěšný obchodní účet, který budete obhospodařovat hodně dlouho, od toho neúspěšného, který skončí během šesti měsíců na nule.


Investování jako poker


Pokud jste někdy hráli nebo se dívali na turnaj v pokeru, tak jste viděli money management v praxi. Jen málokdy uvidíte hráče, který by dal všechny svoje žetony jako sázku na jedinou hru. Pokud hráči vsadí jen část svých peněz, ví že v každém případě se budou moci zúčastnit další hry. Pokud hráč skutečně vsadí vše na karty, které má v ruce, další hru si zahraje pouze v případě, že vyhraje. To vytváří na hráče velký tlak a musí mít v ruce skutečně dobré karty, aby dokázal ospravedlnit takovou sázku.


Tři pravidla pro dlouhodobě úspěšné investování


Nejúspěšnější obchodníci jsou ti, kteří si stanovili přesná pravidla, kterými se jejich obchodování řídí. Pravidla jim pomáhají vyhnout se různým nástrahám a také drží jejich emoce na uzdě.

Tady jsou tři pravidla, která byste měli do svého obchodování zavést:

  • obchodujte tak, abyste měli co obchodovat i další den
  • musíte vědět, co jste ochotní riskovat
  • musíte vědět, jak určit správnou velikost pozice


Obchodujte tak, abyste měli co obchodovat i další den


Jedná se snad o nejcennější pravidlo. Bez ohledu na to, jestli je vaše analýza správná nebo ne, toto pravidlo vám dá další šanci vydělat peníze. Jediným viníkem toho, že většina investorů překračuje svá pravidla a vymaže svoje obchodní účty, je chamtivost. Pokud investory přepadne touha po vysokých ziscích, podstupují neúměrné riziko. Ukážeme vám, jak obchodovat tak, aby vám zbyly peníze i na další obchodní dny a bez ohledu na stav trhu jste dokázali být úspěšní.

On-line chat s Radimem Dohnalem (Saxo Bank)

Radim Dohnal

Investujeme do zahraničních akcií
Zeptejte se odborníka!

Microsoft, Google, Apple – stát se vlastníkem akcií těchto a tisícovek dalších zahraničních společností není ani nemožné ani příliš složité. Jak ale obchodovat zachraniční akcie efektivněji? Které faktory sledovat?


Od pondělí 28.6. se můžete ptát Radima Dohnala, konzultanta Saxo Bank pro Českou republiku.


Stanovení míry rizika aneb kolik jste ochotni ztratit


Pokud na jednu pozici neriskujete příliš velkou část portfolia, víte, že i když obchod nevyjde, máte peníze i na další obchodní den. Není běžnou praxí umístit své prostředky do jedné nebo dvou pozic. Nikdy totiž nevíte, co se na trhu může přihodit.

První věcí, kterou byste měli udělat, je stanovit si, kolik procent svého účtu jste ochotni ztratit v jedné investici. Hodně investorům vyhovuje riskovat na jednu investici cca 2 % aktuálního stavu účtu. V případě, že chcete investovat agresivněji, můžete si stanovit limit ztráty na jeden obchod 2-5 % vašeho obchodního účtu. Pokud patříte ke konzervativnějším investorům, počítejte s 1-2 %. Jakmile máte stanovené procento, které jste ochotni riskovat a přitom se při obchodování nebudete cítit stresovaní, dosaďte čísla do následující rovnice:

  • zůstatek na účtu x procentní výše ztráty = částka, kterou můžete ztratit

Ukažme si to na příkladu. Představte si, že máte na účtu ?50.000 a na jednu pozici jste si stanovili maximální ztrátu ve výši 2 % z objemu vašeho účtu. Pokud dosadíte tato čísla do rovnice výše, zjistíte, že v jednom obchodě můžete riskovat maximálně ?1.000. ?50.000 x 0.02 = ?1.000.

Nezapomeňte, že toto je částka, kterou jste si stanovili jako maximální možnou ztrátu v jedné investici. Pokud byste měli zároveň otevřené tři investice a na každou budete mít limit ?1.000, celkově ve třech investicích budete riskovat ?3.000.


Jak určit velikost pozice


Velikost pozice určuje počet akcií, které koupíte nebo prodáte po zadání příkazu. Jakmile víte, kolik peněz jste ochotni riskovat, je třeba nastavit správně velikost pozice tak, abyste nakonec neriskovali více, než kolik je vám příjemné. Vašemu investičnímu účtu nepomůže, když budete vědět, kolik jste ochotní riskovat, ale nakonec vstoupíte do obchodu, kde je vaše expozice vůči trhu mnohem větší.

K určení správné velikosti pozice musíte nejdříve vědět, kde nastavíte stop loss. Jakmile víte, na jakou cenu ho umístíte, je třeba stanovit vzdálenost mezi cenou, na které hodláte do obchodu vstoupit a cenou, kterou zadáte jako stop loss. Další věc, kterou je třeba udělat, je dosadit konkrétní čísla do jednoduché rovnice, která vám řekne počet akcií tak, abyste dodrželi objem peněz, který jste ochotni na jednu pozici riskovat.

  • Částka, kterou jste ochotni riskovat ÷ vzdálenost mezi vstupní cenou a stop lossem = velikost vaší pozice

Skutečnost, že víte přesně, kolik kusů máte koupit nebo prodat, vám pomůže eliminovat vašeho největšího nepřítele a tím je strach. Investoři, kteří si nestanoví správně velikost pozice, mají neustále strach, že prodělají více, než kolik dokáží bez problémů zvládnout. Pokud dokážete při obchodování eliminovat strach, vaše obchodní rozhodnutí budou úspěšnější.


Příkaz stop loss


Stop loss příkaz zadáváte svému brokerovi. Ten uzavře vaši pozici v případě, že cena akcie dosáhne předem stanovené ceny. Pokud kupujete akcie, umístíte stop loss pod současnou cenu pro případ, že by se vývoj otočil a cena začala klesat. Pokud prodáváte akcie, umístíte stop loss výše pro případ, že se cena nebude vyvíjet očekávaným směrem a začne růst.

Ukažme si to na příkladu. Představte si, že koupíte 50 kusů akcií Generel Electric za $35. Všimli jste si, že na úrovni $30 je silný support a došli jste k závěru, že pokud by se propadla pod tuto úroveň, bude pokračovat v poklesu. Rozhodnete se, že nebudete chtít akcie držet v případě, že cena prolomí $30. Abyste ochránili váš účet, zadáte brokerovi stop loss příkaz na ceně $30. Tím mu říkáte, že pokud se cena akcie kdykoliv během obchodování dotkne $30, má vaši pozici automaticky prodat.

  • Stop loss příkazy při obchodování zajišťují bezpečnost a ochranu, nikdy nezadávejte příkaz bez stop lossu.

Autor článku je ředitelem nově otevřené pobočky dánské investiční banky Saxo Bank v Praze. Karol Piovarcsy v bance dosud působil na londýnském ústředí jako manažer pro střední a východní Evropu.


Autor článku

Karol Piovarcsy  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE