Komoditám se v červnu dařilo. Zlato dokázalo stanovit nový historický rekord

08.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Na druhé straně, tendence k oslabování se projevily u cyklicky orientovaných komodit mědi a ropy.

Komoditám se v červnu dařilo. Pozornost upoutalo zejména zlato, které dokázalo stanovit nový historický rekord. Prudký cenový růst nastal v případě kávy, což je způsobeno obavami z nedostatečné produkce a propadu globálních zásob. Mezi silné suroviny patřily i pomerančový koncentrát a cukr. Na druhé straně tendence k oslabování se projevily u cyklicky orientovaných komodit mědi a ropy.

Červen nepřinesl na finanční trhy nové makroekonomické informace, které by zásadně měnily stav světa. Mezi důležitější údaje patřily vyjádření jednotlivých vlád ohledně plánovaných rozpočtových škrtů. Rozsáhlé snižování státních výdajů se očekává nejenom v Řecku, ale i ve Španělsku, Itálii nebo Irsku. Krátkodobý dopad restriktivních opatření na hospodářský růst by měl být negativní. Z dlouhodobého hlediska je však snižování rozpočtového deficitu a státního zadlužení nutné a mělo by mít pozitivní vliv na ekonomickou aktivitu.


Zlato pokračovalo ve své spanilé jízdě


Cena zlata vzrostla z 1212 na 1246 USD za trojskou unci. Stříbro zhodnotilo z 18,4 na 18,7 USD za unci. Růst spotřeby je způsoben zejména investiční poptávkou, protože nejistota na trzích přetrvává. Vysoká cena drahých kovů má ale negativní dopad na spotřebu ve šperkařství. Indian Bullion Market Association uvedla, že dovoz zlata do Indie by v tomto roce mohl poklesnou až o 36 procent. Země by se tak definitivně posunula za Čínu na druhou příčku největších spotřebitelů zlata na světě. Platina a paládium byly nevýrazné a jejich cena stagnovala. Údaje o prodejích vozidel v Evropě a Spojených státech zaostávají v posledních měsících za prognózami a prudce expandující čínsky trh se taky zadrhává.


Ropa WTI dokázala mírně zhodnotit, a to i navzdory negativním údajům


V květnu dovezla Čína, druhý největší spotřebitel energií na světě, 17,8 milionu tun ropy, což je o 16 procent měně oproti předchozímu měsíci. Důvodem byla odstávka některých rafinerii kvůli pravidelné údržbě. Předpokládá se, že v letních měsících se objem dovozu vrátí na úrovně z počátku roku (téměř 20 milionů tun). Zajímavá byla předpověď společnosti Sinopec, největšího zpracovatele ropy v Číně, že kapacita čínských rafinerii se v tomto roce zvýší na 10 milionů barelů za den a v roce 2015 by měla dosáhnout 15 milionů barelů. Jelikož země nemá velké vlastní ropné rezervy, měl by se přibližně v tomto rozsahu zvýšit i dovoz.


Obilniny a olejniny byly rozporuplné


Kukuřice a sója oslabily, naopak pšenice zhodnotila. V poslední červnový den uveřejnilo Ministerstvo zemědělství USA zpřesněné údaje o jarním osetí. Největší překvapení nastalo u kukuřice, kterou byla oseta plocha 87,9 milionu akrů. To je méně oproti původním předpokladům (88,8 milionu) i očekáváním analytiků (89,2 milionu). Ceně pomohly taktéž údaje o nižších zásobách kukuřice ve skladech. Pozorně sledujeme vývoj situace v Číně. Sucho tu způsobilo nižší úrodu obilovin a předpokládá se, že země bude nucena zvýšit nákupy na zahraničních trzích. Špatné počasí v Kanadě odstartovalo raketový růst ceny ovsa a řepky. Za měsíc si řepka polepšila o 11 procent. Kanadská produkce této komodity by mohla v důsledku dešťů propadnou o 2 miliony na 10 milionů tun.


V sektoru potravin „explodovala“ cena kávy


Arabika posílila ze 134 US centů na 166 US centů za libru. Důvodem je zaostávání produkce za spotřebou. V důsledku toho prudce klesají zásoby v Evropě a USA. Množství kávy ve skladech Intercontinental Exchange pokleslo v tomto roce již o 27 procent na nejnižší úroveň od září 2002. Kvůli snížené kvalitě kávových zrn by se zásoby měly ještě snížit.

Cena se šplhala v posledních týdnech nahoru i v případě cukru. Zhodnocení je zapříčiněno informacemi o slabším monzunu v Indii, kvůli kterému by produkce cukrové třtiny mohla zaostat za očekáváním. Pozorným investorům určitě neunikl ani výrazný nárůst ceny pomerančového koncentrátu na konci června. Důvodem je hurikánová hrozba na jihu USA. V tomto roce se v oblasti předpokládá nadprůměrný počet tropických bouří, proto je riziko poškození úrody vysoké.

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.6.
ropa WTI +2 75,6 USD/barel
zlato +3 1245,9 USD/oz
měď -5 2,9 USD za libru
kukuřice -1
3,5 USD za bušl
pšenice +5
4,8 USD za bušl
káva Robusta +30
1731 USD za tunu
vepřové maso 0 81,6 US centu za libru

zdroj: CSI


Sektor mas stagnoval


Dlouhodobá fundamentální situace se nemění a zásoby masa jsou pořád podprůměrné. Chovatelé hospodářských zvířat pokračují ve vybíjaní stád, protože zisk je velmi malý. Taktéž začínají pociťovat finanční těžkosti, když se jejich zadlužení v posledních třech letech zdvojnásobilo.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI
Komoditní index RICI

V létě nečekáme výrazné pohyby na komoditních trzích. Na nákup při korekcích by mohly být zajímavé některé komodity ze sektoru potravin, a to zejména káva a kakao. Opatrnost je na místě v případě drahých kovů. Jejich cena je relativně vysoko, proto by nás nepřekvapil mírný krátkodobý pokles. 

 

ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE