Komoditní trhy prudký růst nečeká

17.07.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Hovory o silném ekonomickém oživení se staly minulostí a nejlepší nyní probíranou variantou se stala ekonomická stagnace. Za těchto podmínek je dlouhodobý růst komoditních trhů nepravděpodobný.

Po velmi dobrém začátku roku se situace na komoditním trhu ve druhém čtvrtletí obrátila. Negativní sentiment byl všudypřítomný, největší ztráty však zaznamenaly energie a průmyslové kovy. Naopak káva, zemní plyn či zlato patřily mezi světlé výjimky potvrzující pravidlo. Nic ovšem nezměnilo na tom, že většina investorů do komodit zplakala nad výdělkem. Dosavadní letošní účet vyznívá pro většinu komodit také záporně, a to i přes oživení z počátku července.


Komodity zažily černé čtvrtletí v červených číslech


První čtvrtletí ještě relativně příznivé a většina komodit ještě potvrzovala vysoké očekávání některých analytiků, kteří v letošním roce předpovídali růsty. Tři čtvrtiny komodit zakončily první tři měsíce v roce růstem. Rekordmanem bylo paládium s téměř pětinovým zhodnocením. Přesto už na trzích bylo vidět určité zpomalení ve srovnání s posledním čtvrtletím minulého roku. Ve druhém čtvrtletí se bohužel poměř rostoucích a klesajících komodit více než obrátil. V polovině dubna se naplno začala ozývat evropská dluhová krize, která tvrdě ovlivnila nejen situaci na komoditních trzích. Obavy z dalšího vývoje tak byly hlavním důvodem poklesu cen komodit.

Nervozitu na komoditních trzích ve druhém čtvrtletí lze asi nejlépe měřit poklesem komoditních indexů, jejichž cena se počítá z váženého průměru jednotlivých komodit. Jeden z nejpopulárnějších indexů S&P GSCI se poprvé po šesti čtvrtletích dostal do ztráty, když ztratil 6,6 %. Ani další z komoditních indexů neskončil v černých číslech. CRB Reuters/Jefferies komoditní index ztratil 5,42 %. Nižší ztráta byla dána vyšším podílem bezpečnějších zemědělských komodit v indexu


Co se s komoditami stalo?


Hlavním důvodem nedávného poklesu byly obavy o další hospodářský vývoj. Poslední indikátory globálního ekonomického vývoje totiž nejsou vůbec dobré. Čína, která je v současnosti největším spotřebitelem komodit na světě, zpomaluje ekonomický růst a navíc ji začíná hrozit vysoká inflace. Zmiňovat se dlouze o ekonomickém marasmu v Evropě, by bylo nošením dříví do lesa. Bez zásahu Evropské centrální banky by některé evropské země stály na samém pokraji krachu.

Stále také dochází také k poklesům na realitních trzích. Poslední sada dat z amerického nemovitostního sektoru po ukončení programu pobídek byla katastrofální. Stavebnictví má přitom zásadní vliv na cenu komodit. Ani průmyslová aktivita netáhne komodity vzhůru, přestože nenabízí tak tragické výsledky jako stavebnictví. Čínský hospodářský zázrak pomalu zpomaluje a spotřeba komodit na to bude muset reagovat.

Graf: CRB Reuters/Jefferies komoditní index od počátku roku

tylecek_28.jpg 


Výhled do budoucna


Přes dosavadní červencový vývoj se ani v nejbližších měsících nedá počítat s prudkými růsty na komoditním trhu. Hovory o silném ekonomickém oživení se staly minulostí a nejlepší nyní probíranou variantou se stala ekonomická stagnace. Za těchto podmínek je dlouhodobý růst komoditních trhů nepravděpodobný a možný jen za podmínky, kdyby centrální banky nalily další peníze do ekonomik. V tom případě by to ovšem mohl být jen pomalý začátek rychlého konce a komodity by se pak mohly brzy přiblížit minimům minulého krizového roku.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

 


 

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE