Červenec přinesl na komoditní trhy optimizmus

10.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Dařilo se zejména cyklickým komoditám, jako jsou ropa a měď. Extrémně zhodnotila pšenice. Koncem měsíce se opět vydala vzhůru i cena kávy a velmi silný byl také cukr. Mezi slabší komodity tentokrát patřilo zlato a stříbro.

Údaje o tvorbě HDP v Číně a USA ve druhém čtvrtletí potvrdily pokračující zotavování globální ekonomiky. Koncem července byly zveřejněny výsledky zátěžových testů evropských bank. Katastrofické předpovědi o nutnosti záchrany mnohých institucí se nenaplnily a jenom několik bank má nedostatečně vysoký kapitál. Pro akciové i komoditní trhy byl důležitý začátek výsledkové sezóny podniků. Velmi příznivé je, že relativně mnoho podniků dokázalo překonat očekávaní analytiků.


Zlato i stříbro oslabily


Zlato oslabilo z 1246 na 1182 USD za trojskou unci. Cena stříbra propadla z 18,7 na 18 USD za unci. Slabší výkonnost těchto dvou kovů je zapříčiněna menším zájmem investorů o bezpečná aktiva. Taktéž se objevily informace, že letošní čínská produkce by se měla zvýšit o 5 procent na rekordních 313 tun. Díky tomu by si Čína upevnila svůj post největšího producenta zlata na světě. Platina a paládium zaznamenaly jiný cenový vývoj a dokázaly vyrazit vzhůru. Podporou se staly zejména informace o připravované stávce horníků v Jihoafrické republice. Cenu potlačily vzhůru i zprávy o dalším zvýšení (meziročně o 15 %) prodejů aut v Číně. Naopak zklamaly údaje z amerického trhu s novými vozidly.


Tlaky na cenu ropy


Cenu ropy tlačily vzhůru nejenom zprávy o krátkodobém výpadku produkce v Mexickém zálivu v důsledku tropické bouře Bonne, ale i údaje o poklesu zásob ve Spojených státech. Naopak zdražování je bržděno informacemi z Číny o zpomalování růstu spotřeby ropy a pohonných hmot. China National Petroleum uvedla, že ve třetím čtvrtletí by spotřeba ropy měla vzrůst meziročně o 9 procent, což je nižší hodnota oproti předcházejícím předpovědím.

Tabulka: Změna ceny v červnci a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.7.
ropa WTI +4 79,0 USD/barel
zlato -5 1181,7 USD/oz
měď +12 3,3 USD za libru
kukuřice +15 4,1 USD za bušl
pšenice +38
6,6 USD za bušl
káva Robusta +5
1810 USD za tunu
vepřové maso -3 79,0 US centu za libru

zdroj: CSI


Obilniny a olejniny zaznamenaly prudké zhodnocení


Cena vyletěla vzhůru zejména v případě pšenice. Na počátku července stál bušl pšenice v Chicagu 480 centů. Na konci měsíce se cena nacházela o 38 procent výše na 660 centech. Důvodem se staly extrémní teploty v Rusku, na Ukrajině a v dalších evropských zemích. Nejhorší sucho za posledních 50 let by podle ministerstva zemědělství mohlo způsobit propad ruské produkce obilnin na 70 až 75 milionů tun. V minulém roce se zde sklidilo 97 milionů tun. Vývoz pšenice by měl poklesnout až o polovinu na přibližně 10 milionů tun. Německá produkce se pravděpodobně sníží o 9 procent na 23 až 24 milionů tun. V případě řepky se očekává pokles německé produkce až o 13 procent. Počasí je nepříznivé i v dalších oblastech. Prudké deště ohrožují úrodu řepky, pšenice a ovsa v Kanadě, sucho ničí sójová pole v Číně.


Káva je v moci velkých institucionálních investorů


Káva nejdříve stagnovala, koncem července se ale opět odvážila vyrazit vzhůru. Tato komodita je momentálně v moci velkých institucionálních investorů, kteří rozšířili svou čistou long pozici již na nejvyšší úroveň od března 2008. Fundamenty se nemění a zásoby stále prudce klesají. Ve skladech NYSE Liffe je momentálně o 39 procent méně Robusty než na počátku roku. Pozoruhodný cenový růst zaznamenal cukr. Příčinou se stalo pomalé nakládání lodí v brazilských přístavech v důsledku silných dešťů.
 
V sektoru mas bylo nejsilnější hovězí. Zhodnocení vyvolaly údaje o menší váze poraženého dobytka (meziročně o 3 procenta). Pro cenu je podporou i pokles počtu chovaných zvířat. Ministerstvo zemědělství USA informovalo, že americká stáda jsou nejmenší od roku 1973.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI

komodity.gif


Výhled na srpen


V následujícím měsíci by měl být nejzajímavější sektor obilnin a olejnin. Další růst ceny je možný v případě řepky nebo sóji. Zajímavé nákupní příležitosti se stále dají najít v sektoru potravin. Stejně tak jako minulý měsíc, i teď zastáváme názor, že drahé kovy jsou náchylné na cenovou korekci, protože strach se z finančních trhů začíná vytrácet.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE