Fondy na okraji zájmu

10.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Povodně opět udeřily, zato ve fondech je téměř mrtvo. Chudičkých 120 milionů korun lze sice považovat za hezké číslo, protože se drží nad vodou, ovšem za řeč skoro ani nestojí.

Snad jen ty trendy zachovávají zbytky nadějí. Že jsou perspektivnější dluhopisy než peněžní trh, je jedním z nich, druhým je trvalý (i když nevelký) příliv do akciových fondů. Tentokrát si 100 milionů připsaly i zajištěné fondy, což není nic proti ničemu a alespoň dohánějí letošní odliv.

Protože pořádný smutek dolehne teprve, když si uvědomíme, že od začátku roku do fondů nepřišla ani celá miliarda korun, zatímco jednorázové pojistky si připsaly přes 15 miliard korun a jejich další salvy válcují trh.

Graf ukazuje momentální rozložení zájmu o různé typy fondů, ovšem nakolik mezi nimi dochází k přestupům, nelze určit. Že výnos peněžního trhu za poslední rok byl jen něco přes 2 %, zatímco u dluhopisových byl několikanásobný, leccos naznačuje. Takže když z fondů peněžního trhu 2 miliardy odešly a do dluhopisových 2 miliardy přišly, kolik asi jen změnilo dres zlákáno vábničkou minulých výnosů?


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (31. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (19. týden 2010)

Slovo investice se možná nestalo (opět) slovem sprostým, ale zřejmě zcela nezajímavým. Jistě, zprávy nejsou optimistické, zotavení ekonomik drhne, úsporný trend ještě nedávno rozmařilých vlád obyvatelstvo děsí nejen u nás. V supermarketech to sice není vidět, lidé stále nakupují jako zběsilí, ale možná ty fronty u pokladen jsou trochu kratší. Ani v bankách se nemusíme nudit desítky minut, jenže jsou prázdniny, takže ani tato situace nic nedokazuje. Lidé asi spoří, ale není to vidět. Kolik asi? Kdo ví?

Tabulka: Investice do fondů v ČR (31. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 107
dluhopisové 98
smíšené -11
akciové 41
zajištěné 99
Celkem 120

To není jen naše starost, je to otázka, na kterou hledají odpovědi v mnoha zemích. Ani v USA, ani v dalších zemích fondy nijak neexcelují. Část analytiků akciím fandí, ale ani excelentní výsledková sezóna neumí divy. Trhy se cukají nahoru, dolů – kolísání pokračuje jako podle kalendáře, skoro ilustrativní byl i minulý týden. V pondělí se zdálo, jako by býci vyrazili na manifestaci za zákaz koridy, ale brzy umdleli a koncem týdne dostali zase výprask po zveřejnění dat z amerického trhu práce, která ukázala za červenec 131 tisíc ztracených míst. Přesto za týden náš PX přidal 2 %, zatímco americké indexy o něco méně. Dnešek si Praha zřejmě nezapíše mezi excelentní dny, ale není všem dnům konec.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE