Nejen fondy ve stavu zero

16.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Smutný týden nejen na trzích a v makrozprávách – z fondů nám zase „zmizelo“ 800 milionů, i když se na tom podepsalo hlavně ukončení investičního období hned trojice zajištěných fondů ze stáje ČSOB.

Přepřahání trojky je vždy problém, protože původní spřežení bylo mnohem silnější. Tak i tentokrát končily dva 600milionové, nepomohla tedy ani přípřež dvou z privátního bankovnictví, přestože utáhly přes 300 milionů.

Jinak pokračuje odsun z fondů peněžního trhu, takže na výsluní zůstávají stále jen dluhopisové a akciové, které spolu pomohly téměř 200 miliony korun.


Špatný stav inventury


Co je však ještě horší než týdenní snímek, je celkový stav inventury od začátku roku – ten se totiž rovná čisté nule. Bližší pohled sice ukazuje, že muselo být nahrazeno 3,5 miliardy z peněžáků a zajištěných, ale přesto se vkrádá nostalgická vzpomínka na lepší časy.

Smutek nemůže zahnat ani pohled na letošní 2 miliardy, které zamířily do dluhopisových fondů, protože jde většinou o peníze naivních klientů nalákané na minulé výnosy. Snad tedy potěší ta miliarda, kterou si letos už připsaly akciové fondy, přestože právě uplynulý týden jejich podílníky příliš nepotěšil. Právě druhá polovina týdne totiž přinesla masivní výprodeje. FED sice potvrdil, že úrokové sazby zůstanou nízko po delší období, ale také, že oživení v následujícím období bude mírnější, než se původně očekávalo. Navíc žádosti o dávky v nezaměstnanosti vzrostly oproti očekávanému poklesu, takže asi není daleko od pravdy Mads Kofoed ze Saxo Bank, který říká, že bezradný FED pálí slepými patronami. Soudí, že domácnosti se už nechtějí víc zadlužovat (naštěstí), což ale nezmění ani ty nejnižší sazby. Nejde tedy o žádnou normální recesi, protože domácnosti nyní opravují svoje rozvahy a jakákoli další nabídka prostředků, které je možno si půjčit, to nezmění.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (32. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (32. týden 2010)

Je to podobná situace, jako se státními rozpočty – i ten náš musí hodně snížit utrácení. A americký rozpočet to čeká, ať si Obama básní, jak chce. Ostatně některé studie ukazují, že USA dosáhly bankrotu. K uzavření fiskální mezery potřebují každoročně 14 % HDP, což jsou ale téměř celé příjmy rozpočtu.


Tak stále ještě chcete investovat? Přesto byste měli…


Tabulka: Investice do fondů v ČR (32. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 131
dluhopisové 73
smíšené 2
akciové 111
zajištěné -858
Celkem -803

Takový ČEZ vykazuje ukazatel P/E (poměr mezi cenou akcie a ziskem na akcii za uplynulých 12 měsíců – čím nižší, tím lepší) kolem 10. To je výborné nejen v porovnání s konkurencí, ale s předkrizovou dobou, kdy se tento ukazatel pohyboval i kolem 17. Také Erste si brousí zuby: JP Morgan zvýšil cílovou cenu akcií Erste Bank na 1234 Kč, což znamená 70% potenciál růstu.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE