Fondy bez chuti do života

24.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Příklad, jak klesají výnosy jsme viděli třeba minulý týden, kdy se podařilo ministerstvu financí prodat v aukci naše 15leté dluhopisy s rekordně nízkými výnosy...

Týden zase jen paběrkoval drobné, které snad zbyly po letních dovolených. 100 milionů se může na první pohled zdát jako hezké číslo, ale v realitě jde o pakatel. Proti minulému týdnu je sice úspěch i to, ale od května dvě miliardy z fondů odplynuly.

Co je situačně i trendově nejzajímavější, je setrvalá obliba dluhopisových fondů. Více než dvě letošní miliardy je pasují na nejúspěšnější (téměř spásu) celého fondbyznysu. Na druhou stranu ovšem z velké části absorbují peníze z fondů peněžního trhu. Tam totiž výnosy citelně klesly, kdežto u dluhopisových pěkně vzrostly.


Dluhopisy mají po žních


Kolem dluhopisů však bylo řečeno už tolik, že je těžko si z toho vybrat to podstatné. Řekněme to ale jednoduše a srozumitelně – už je po žních. Za uplynulých 12 měsíců třeba náš největší ISČS Sporobond, ale třeba i Pioneer obligační stále ukazují přes 10 % a dokonce za poslední měsíc opět „udělaly“ 1,5 %. Přesto se vlastně jen „ždímají“ zbytky, protože výnosy dluhopisů stále klesají, což znamená, že ceny těch již zakoupených (které vynášejí větší úrok) stoupají. Fondy mají nakoupené právě takové, takže zatím je jim hej.

Příklad, jak klesají výnosy jsme viděli třeba minulý týden, kdy se podařilo ministerstvu financí prodat v aukci naše 15leté dluhopisy s rekordně nízkými výnosy – jen s průměrným výnosem 3,867 % (pro srovnání: v předchozí aukci bondů se shodnou splatností byl výnos 4,582 % a loni v květnu dokonce 5,798 %).

To sice znamená, že stát si půjčil extrémně levně (což je dobře pro rozpočet i pro naše společné dluhy), ale věřitelé (ti, co dluhopisy koupili, tedy i fondy) vydělají na své půjčce extrémně málo. A až úrokové míry trochu stoupnou, ceny těchto dluhopisů klesnou (klesne tedy i výkonnost fondů).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

 Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

Kdy k tomu dojde, ovšem nikdo netuší a názory se různí, dokonce se opět vynořuje strašák deflace. Mnoho lidí si totiž situaci vyhodnocuje rozumně tak, že dluhy nejsou to ideální (jak si ještě nedávno mysleli). To by znamenalo, že si nebudou chtít půjčovat ani za velmi nízký úrok. A protože „palivem“ nedávného růstu byly právě levné peníze, nikdo netuší, co to s celou ekonomikou udělá. Zkušenost máme třeba z Japonska, kde hospodářství stagnuje už 20 let.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (33. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 38
dluhopisové 123
smíšené 5
akciové -33
zajištěné 55
Celkem 112

Ani akcie nemají na růžích ustláno, když od jara spíš vyklesávají a letošní výkon se jen taktak drží v plusu (americké dokonce v minusu). Není tedy divu, že nejoblíbenější jsou ty dividendové tituly, které přinášejí alespoň ty dividendy. No řekněte sami: Telefónika O2 vynáší kolem 9 % a ČEZ 6 % jen na dividendách – to na žádném termíňáku nedostanete.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE