Fondům prázdniny nepomohly

31.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Zatímco červenec byl ještě nadějný, je v současné nepřízni trhů i makroekonomických zpráv i pár milionů týdně vlastně hrdinský čin a srpnových 130 milionů vyložený úspěch...

Poslední srpnový týden sice fondům skoro 200 milionů přinesl, ale to stačilo jen na snížení srpnového výpadku. Po červencových 100 milionech z fondů totiž odešlo v srpnu dalších téměř 400 milionů korun a celé prázdniny tak fondům odepsaly půl miliardy korun.

Průběžně pokračuje odliv z fondů peněžního trhu, zatímco trvá obliba dluhopisových fondů. Dál trvá i dieta zajištěných fondů, protože končí ony větší z dob jejich zlatých časů, které ty nově otevírané nemohou nahradit. Výnosy přitom nejsou nijak špatné, když průměrný výnos těch od lídra ČSOB za poslední rok (červenec 2009 až červenec 2010) dosáhl 6,65 %. Občas se také povede některý upsat privátní klientele, jako nyní Asian Buffer Jumper za 184 milionů korun. Přesto jen za srpen zajištěné fondy zhubly o půl miliardy.


Máte odvahu na kontrariánský přístup?


A že se příliš nedaří akciovým fondům, není se co divit. Zatímco červenec byl ještě nadějný, je v současné nepřízni trhů i makroekonomických zpráv i pár milionů týdně vlastně hrdinský čin a srpnových 130 milionů vyložený úspěch.

Snad jen za zmínku stojí, že nedůvěra v růst akcií je v USA u drobných investorů skoro 80%, což přestože bývá často předzvěst dalšího poklesu, může být ale zároveň i signál k nákupu. To je alespoň tzv. kontrariánský přístup – plavat proti proudu. A něco na něm jistě je, protože podobnou nedůvěru k růstu akcií zaznamenal táž průzkum loni na jaře, kdy sice došlo ještě k určitému poklesu, ale poté k dubnovému zotavení a k silné až 60% letní rally. A kdo je propásl, nejenže nic nevydělal, ale dále ztratil.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

 Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

Dalším vděčným tématem jsou dluhopisy, o kterých jsme hovořili již minule. Před nekritickou oblibou dluhopisových fondů však musíme varovat stále. Ať si každý uvědomuje, že za poslední rok vynesly sice 10 %, ale za poslední dva roky průměrně jen 4 %. Fondy nyní musí nakupovat dluhopisy za rekordní ceny, tedy s historicky nejnižším výnosem. To je sice situace výhodná pro dlužníka (= stát), ale méně již pro věřitele, což jsou i podílníci fondů. Až se úrokové sazby vydají směrem vzhůru, ceny takových dluhopisů zase začnou klesat, což se na majetku fondů a jejich výkonnosti začne projevovat negativně.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (34. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 160
dluhopisové 142
smíšené -2
akciové 15
zajištěné 203
Celkem 198

Že roste jak počet, tak i objem obchodů našich investorů, kteří obchodují přímo, dokazují údaje největšího českého on-line brokera Fio banky, která za první pololetí realizovala objemy ve výši téměř 140 miliard korun a meziročně tak zaregistrovala růst o 42 %, za druhé čtvrtletí dokonce o 47 %. Počet nových klientů se za druhé čtvrtletí zvýšil o téměř 2000 a je jich již přes 36 tisíc.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE