Komodity v srpnu: Ropa dole, zlato nahoře

04.09.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V srpnu se na finanční trhy vrátil pesimizmus. Vývoj cen komodit byl různorodý. Slabá byla zejména ropa. Naopak návrat nejistoty podpořil ceny drahých kovů. Zlato doslova vystřelilo vzhůru. 

Sektor obilnin a olejnin se uklidnil. Největší zhodnocení zaznamenaly kukuřice a bavlna. Prudký výprodej v důsledku zpráv o růstu nabídky postihl kakao.

Nové makroekonomické údaje ukazují, že bez vládní pomoci jsou ekonomiky překvapivě slabé. Problémem je pořád vysoká nezaměstnanost ve vyspělých státech, což brzdí růst spotřebitelských výdajů. Centrální banky USA a Japonska se rozhodly dodat na trhy nové likvidní prostředky. Pomocí levných peněz chtějí donutit finanční ústavy, aby poskytly větší objem úvěrů. Nejistota kolem hospodářského vývoje v Evropě přetrvává. Agentura Standard and Poor´s snížila rating Irsku, přičemž uvedla, že náklady na vládní záchranu tamních bank výrazně překonaly prvotní odhady. Horší rating můžou dostat i jiné evropské země.


Zlaté zlato 


Zlato zhodnotilo z 1182 na 1250 USD za trojskou unci. Cena stříbra se zvýšila z 18 na 19,4 USD za unci. Pro zlato byly příznivé nové údaje agentury GFMS ohledně spotřeby a produkce. Ve druhém čtvrtletí se poptávka po tomto kovu zvýšila v dolarovém vyjádření meziročně o 77 procent, což bylo způsobeno především obrovskými investičními nákupy (růst o 183 %). Platina a paládium zaznamenaly mírné znehodnocení. Prodeje aut v Evropě a USA rostou pomaleji, než se očekávalo.

Tabulka: Změna ceny v srpnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.8.
ropa WTI -9 71,9 USD/barel
zlato +6 1250,3 USD/oz
měď +2 3,4 USD za libru
kukuřice +8 4,4 USD za bušl
pšenice +4
6,9 USD za bušl
káva Robusta -9
1641 USD za tunu
vepřové maso -5 75,2 US centu za libru

zdroj: CSI


Ropa doplatila na Čínu


Pro cenu ropy jsou negativní zejména zprávy o zpomalovaní ekonomického růstu Číny. Poptávka po pohonných hmotách tu přestala prudce stoupat. Asociace čínského petrochemického průmyslu uvedla, že ve třetím čtvrtletí předpokládá růst spotřeby ropy jenom o 6 procent na 108 milionů tun (8,6 milionu barelů za den). Zásoby ropy ve Spojených státech jsou stále velmi vysoké. V zásobnících se momentálně nachází o 9,4 procenta víc ropy oproti 5letému průměru. Zásoby benzínu jsou zde nejvyšší za posledních 20 let.


V sektoru obilnin a olejnin se vůdčí komoditou stala kukuřice


Cenu kukuřice potáhly vzhůru informace ze Spojených států o nadprůměrné teplotě a malém úhrnu srážek. Výnosnost polí by kvůli tomu mohla být nižší oproti dosavadní prognóze. Prudké zhodnocování pšenice se zastavilo a ceny zkorigovaly dolů. Na trh dorazily přesnější informace z Ruska a Ukrajiny o rozsahu škod napáchaných suchým počasím. Ruské ministerstvo zemědělství uvedlo, že zničena byla úroda na přibližně 27 procentech polí. International Grains Association snížila svou prognózu letošní globální úrody o 1,1 % na 644 milionů tun. Spotřeba by měla dosáhnout 657 milionů tun. V srpnu byla velmi silná bavlna. Její cenu tlačí vzhůru informace o zvyšování spotřeby a o poklesu produkce v Pákistánu. International Cotton Advisory Comittee zvýšila svoji předpověď celosvětové poptávky o 0,8 % na 25,1 milionu tun. Prognóza produkce byla snížena o 0,4 % na 25,1 milionu. Zásoby bavlny jsou poměrně nízké a ve skladech burzy Intercontinental Exchange se nachází nejméně bavlny za posledních 8 let.


Prudký výprodej nastal v případě kakaa


Produkce této komodity roste. Ghana, druhý největší pěstitel kakaa na světě, uvedla, že v této sezóně by mohla dodat 650 000 tun, což je víc oproti původním předpokladům. Nárůst sklizně se předpokládá i v Nigerii. Vzestupný trend pokračoval na kávě Arabice. Podporou se staly informace o deštivém počasí v Jižní Americe. Farmáři se bojí rozšíření houbovitých onemocnění kávovníků. Naopak káva Robusta, která se pěstuje zejména ve Vietnamu, zažila výraznou korekci. Cukr patřil v uplynulém měsíci mezi silnější komodity. Ceně pomohly zprávy o nižší produkci Ruska v důsledku sucha. Taktéž Brazílie, největší producent na světě, by kvůli nižší výnosnosti polí s cukrovou třtinou nemusela naplnit původní předpoklady.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


V příštím měsíci vidíme největší příležitosti v sektoru obilnin a olejnin. Počasí je v mnohých pěstitelských oblastech nepříznivé. Další snížení odhadu letošní produkce je proto pravděpodobné. Zajímavá nákupní příležitost se vytvořila i v sektoru drahých kovů. Velký růstový potenciál má zejména paládium.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE