Fondy ani v září nezáří

07.09.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


130 milionů korun sice není k zahození, ale pro čtvrtbilionový industry fondů nejde ani o kapku do moře.

Zdánlivě klesá odliv z fondů peněžního trhu, ovšem trendu se zřejmě tyto konzervativní strategie neubrání. První důvod je vidět i na bankovní statistice, která za poslední měsíc ztratila další miliardu. Mnoha lidem jde zkrátka z „tlustých do tenkých“, což se zřejmě projevuje i ve všech produktech depozitního typu. Tomu odpovídá i signál nízkých růstů mezd v obou letošních čtvrtletích (nejnižší růsty za posledních 10 let), navíc se projevuje vyšší nezaměstnanost – objem vyplacených mezd i přes růst průměru vzrostl nominálně jen o 0,3 %. Protože se ale počet zaměstnanců o 2 % snížil, pak (zanedbáme-li sociální dávky) domácnosti jako celek jsou letos reálně chudší i s vyšší průměrnou mzdou než před rokem.

Druhým důvodem, který silně ovlivňuje celkové investiční klima, je zřetelný pokles úroků na „všech frontách“, což stlačuje výnosy na peněžním trhu: za poslední půlrok vynášejí peněžáky pouze 0,4 až 0,8 % a bude to ještě méně. Zároveň na historická minima klesají výnosy z dluhopisů, takže na maxima rostou jejich ceny. To se projevuje v krásných výnosech dluhopisových fondů přes 10 % a těmto (byť minulým) výnosům lze jen těžko odolat.


Úroveň nízkých úrokových sazeb ještě nějakou dobu vydrží


Před sednutím na lep těchto optických výnosů sice všichni varují, ale stále víc se jeví, že úroveň nízkých úrokových sazeb ještě nějakou dobu vydrží.

Co předvedly české dluhopisy za poslední týdny, se totiž nedá s ničím srovnávat. Od červnového minima vydělal index českých dluhopisů více než 4 %. Od druhého červnového týdne nebyla řada deseti kladných týdnů za sebou přerušena žádným poklesem.


Podniky si nechtějí v bankách půjčovat


Lidé totiž omezují jak spotřebu, tak zadlužování, ani podniky si nechtějí v bankách půjčovat, takže „o peníze nikdo nestojí“, ať jsou levné jako nikdy před tím. Sílí dokonce názory, že nepůjde o nějakou krátkodobou epizodu, ale že se zřejmě mění mnohá paradigmata ekonomie, která byla ještě nedávno brána za hotovou věc. Internetem dokonce proběhla vtipná citace: „Keynesian Economics: 1936-2010“.

Po srpnové tortuře se poněkud vzchopily i akciové trhy a vypadá to, že medvědi se na nějakou dobu odebrali na střídačku. Na sentimentu se projevily zejména pozitivní růst aktivity ve zpracovatelském sektoru USA, ale hlavně to, že čínský index nákupních manažerů v srpnu vzrostl z červencového 17měsíčního minima, což zažehnává obavy, že se na Říši středu ženou podobná mračna jako na USA.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (33. týden 2010)

Další okolností je, že americké akcie jsou nyní velmi levné: v obavách o zpomalování ekonomiky index S&P 500 ze svého maxima v dubnu ubral až 14 %. Index S&P 100, který zahrnuje stovku největších amerických společností, se obchoduje na 13násobku zisků zahrnutých firem za posledních 12 měsíců proti maximu 21,5násobku v prosinci loňského roku.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (35. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu - 44
dluhopisové 143
smíšené -37
akciové -2
zajištěné 71
Celkem 131

V závěru týdne pak US akcie posilovaly i díky lepším údajům z amerického trhu práce. Celkově tak Wall Street v úspěšném týdnu přidala na indexech S&P 500 a Nasdaq okolo +3,5 % a DJIA přes +2,5 %. Praha má tak s +1,7 % ještě co dohánět, zejména když náš nejdůležitější obchodní partner Německo předvádí světu, že úspory vůbec nemusí hospodářství dusit.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE