Europoslanci definitivně schválili nový finanční dohled v EU

22.09.2010 | , Limerik
INVESTICE


K odpůrcům patřilo původně i Česko, ale nakonec zůstalo osamocené a nemělo šanci schválení návrhu zabránit.

Evropský parlament dnes definitivně schválili novou podobu finančního dohledu v Evropské unii. Její zastánci tvrdí, že zabrání opakování finanční krize z let 2008 a 2009, kritici ovšem upozorňují, že národní státy ztratí část pravomocí a dohledu nad vlastními bankami na úkor unijních institucí. K odpůrcům patřilo původně i Česko, ale nakonec zůstalo osamocené a nemělo šanci schválení návrhu zabránit.

Základ nové podoby unijního finančního dohledu, která by měla začít fungovat již od počátku příštího roku, mají tvořit čtyři nové instituce. Tři z nich budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy. Čtvrtá bude sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unijní ekonomiku.

Česku od začátku jednání vadilo, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů. Podobné výhrady měla původně i Velká Británie, ta se ale nakonec spokojila s tím, že jeden z úřadů bude sídlit v Londýně.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE