Čím hůře, tím lépe. Ceny akcií a komodit dále stoupají

11.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc září bývá tradičně nejhorším měsícem na finančních trzích v roce. I od letošního září se čekaly hluboké výprodeje. Jak už to tak ale na finančních trzích bývá, pokud něco všichni očekávají, stane se pravý opak.

V září tak nakonec rostly akcie v USA o více než 8 %, což minulý měsíc postavilo do pozice nejlepšího září za posledních 71 let. Očekávání výprodejů se tedy přeneslo na říjen. I ten ale zatím žádné výprodeje nenabídl. Také v říjnu se totiž akcie vezou na růstové vlně. Skutečně je ale z čeho se radovat?


Skutečně je ale z čeho se radovat?


Jak ukazují poslední data přicházející z USA, americká ekonomika a s ní pozvolna i Evropa se začínají nořit znovu do problémů. Asi nejviditelnější je prudká změna situace k horšímu na americkém trhu s bydlením, který se stal v roce 2008 spouštěčem hypoteční a následně finanční krize. Dnes, více než rok poté, co se díky enormní snaze politiků a centrálních bank začala situace v USA stabilizovat, začíná trh s bydlením opět směřovat do propasti. Ceny domů v USA jen v první půli tohoto roku klesly o další tři procenta, prodeje nových a starších domů jsou na historických minimech a zásoba neprodaných domů na rekordním maximu. Jen v srpnu se počty zabavených domů, z důvodu neschopnosti vlastníků splácet hypotéku, zvýšily meziměsíčně o další tři procenta na rekordních 95,4 tis. Meziročně pak rostly o 25 %.

Výrazného zhoršení jsme ale svědky i v ostatních segmentech ekonomiky. Trh práce je zpátky v bodě nula, když od června zatím nebyl ani v jednom měsíci schopen generovat dostatečné množství pracovních míst, aby pokryl přirozený přírůstek práce schopné populace. Spotřebitelská důvěra v září klesla na nejnižší úroveň od začátku roku a nové objednávky v posledních čtyřech měsících třikrát klesaly, díky čemuž firmy ve výrobním sektoru již tři měsíce vyrábějí více, než kolik jsou schopny prodat.


Rostou ceny téměř všeho


V duchu hesla „čím hůře, tím lépe“ však tyto skutečnosti ceny akcií a dalších finančních aktiv ignorují a na své cestě vzhůru pokračují. Daří se nejen akciím, ale společně s nimi roste zájem o dluhopisy a paradoxně stoupá i cena průmyslových komodit, typicky tak citlivých na schopnost světové ekonomiky růst. Například ropa se vyhoupla zpět nad hranicí 85 dolarů za barel, cena mědi od září vzrostla o 11 % a je nejvýše od poloviny roku 2008, a nikl s paladiem přidaly shodně dokonce téměř 20 %. Rostou také ceny zemědělských komodit a drahých kovů. Sečteno a podtrženo, rostou ceny téměř všeho, s čím se na finančních trzích obchoduje.


Měnová politika - původce odtržení finančních trhů od reality


Toto zvláštní odtržení finančních trhů od reality však má svého původce. Není jím jakási dobrá nálada a záhadný optimismus, ale téměř exklusivně měnová politika centrálních bank, které v poslední době začaly opět sešlapovat plynový pedál a zvyšovat množství peněz v ekonomice. Reagují tak právě na zoufalý stav reálné ekonomiky, která počínaje druhou polovinou roku začala opět zpomalovat.

Například americký Fed proto rozhodl v srpnu o tom, že začne opět nakupovat státní dluhopisy, kterých v posledních šesti týdnech nakoupil za téměř 40 miliard nově vytvořených dolarů. Na svém zářijovém zasedání navíc naznačil, že je ochoten učinit ještě mnohem více. Vidina další vlny znehodnocování americké měny tak poslala jen v září americký dolar na páru s eurem níže o 8 %. Na stranu Fedu se ale postupně přiklání i další centrální banky. Například Bank of Japan v minulém týdnu přistoupila k dalšímu snížení úrokových sazeb, které doprovodila rozhodnutím o tom, že nakoupí státní dluhopisy v objemu 35 bilionů jenů, což j ekvivalent přibližně 420 miliard dolarů. Ve prospěch dalších nákupů státních dluhopisů se navíc začali vyslovovat i někteří z členů Bank of England.

S tím jak se situace v reálné ekonomice zhoršuje, může tlak na to, aby centrální banky pumpovaly do ekonomiky nové peníze, i nadále narůstat. Také do dalších dnů proto můžeme být svědky silného růstu cen akcií, komodit, dluhopisů a dalších finančních aktiv. Zatímco ale v minulosti bylo možno jejich růst považovat za prvotní signál změny hospodářského cyklu a návratu hospodářské konjunktury. Tentokrát je jejich růst spíše příznakem dalšího zpomalení a zoufalé snahy centrálních bank bránit tomuto procesu likvidací kupní síly národních měn.   

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE