Říjen začal silnými odkupy

12.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Po pěkném září, kdy si fondy přidaly do svých investic přes půl miliardy zaťal první řínový týden pěknou sekyru 1,3 miliardy korun.

Smutek může sice trochu zmírnit fakt, že přes 1,1 miliardy z toho jde na vrub ukončovaným zajištěným fondů, přesto se tím celá letošní statistika ponořila opět do záporných čísel. Investiční období skončilo hned čtyřem fondům z let, kdy byly doslova v módě a třeba Budulínek ČSOB Click Program 2 vážil přes 400 milionů korun, které teď musel vrátit svým podílníkům.

Další týdny podílníci zřejmě část těchto inkasovaných peněz do některých jiných fondů vrátí, ale jakou část a do kterých asi? Asi to nebude do fondů peněžního trhu, které dále hubnou – minulý týden o 200 milionů. Aby ne, když jsou sazby tak nízko a příští rok tedy vynesou jen něco kolem jediného procenta. Postupně naopak brzdí příliv do dluhopisových fondů, protože si investoři asi uvědomují, že je po 10% žních a na další si budou muset pár let počkat.


Dluhopisové fondy přestávají být pro investory zajímavé


Dokonce je prý varují už i bankovní poradci (alespoň někde) – alespoň to naznačuje znatelný pokles přílivu do ISČS Sporobond na 20 milionů, zatímco Pioneer obligační ještě posbíral 30 milionů korun. Kde snad ještě není úplně mrtvo, jsou korporátní dluhopisy, takže by i tradičně konzervativní dluhopisový klient měl diverzifikovat. Ostatně i již zmíněný ISČS Sporobond zvýšil podíl v korporátech k jedné třetině. Ve spořitelně nyní sázejí na Osobní portfolio 4, což je fond typu absolute return, který omezuje možnost ztráty z akciové části portfolia možností jeho úplného odprodání.

O akciích však stále většina drobných investorů (nejen u nás) nechce ani slyšet. Přitom jsou nejlevnější za poslední víc než desetiletí. Ostatně víte, co dělají mnohé firmy? Půjčí si za zlomek procenta a odkupují vlastní akcie (Microsoft si zářijovou emisí dluhopisů přišel na 4,75 miliardy dolarů při sazbě 0,875 %).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (40. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Kdo může zadržuje hotovost


Paradoxy současné situace, kdy se firmy „futrují“ hotovostí charakterizuje např. údaj, že aktuálně zadržují celkem 1,6 bilionu dolarů v hotovosti (přes 6 % jejich celkové hodnoty aktiv) – podíl, v jakém je likvidní cash flow směrováno na investice do reálného kapitálu klesl na 79 %, což je nejméně za posledních 58 let, tedy za dobu, kdy se začal sledovat.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (40. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -206
dluhopisové 152
smíšené 1
akciové -121
zajištěné -1130
Celkem -1304

Taktéž banky prakticky nepůjčují do ekonomiky, ale raději syslí bilion dolarů u FED, přestože jen za 0,25 %. Neuvěřitelné, že? Zazobanci se zas vezou na zlaté bublině (nepamatují ale, že roku 1980 po ropném šoku bylo reálně o 60 % dražší, takže nepamatují ani ten sešup). Kdo tedy nesází na akcie, jakoby nezasel vůbec. Jen pro jistotu sklizně jeden záhon dividendových titulů nepoškodí.

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE