XTB: Proč obchodovat opce?

18.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Odpověď na otázku položenou v názvu a mnoho dalších užitečných informací o opcích jako investičním nástroji najdete v našem rozhovoru s Janem Rohrbacherem, account managerem ze společnosti X-Trade Brokers.


Jan Rohrbacher s Janem Rohrbacherem, account managerem ze společnosti X-Trade Brokers jsme si povídali o opcích. O tom proč a jak s nimi obchodovat a jaké výhody či rizika investice do nich přináší.


Začněme klasickou otázkou – proč bych se měl o opce a opční obchodování vůbec zajímat?
Jako zásadní výhodu opcí vidím jejich neuvěřitelnou flexibilitu pro prakticky jakoukoliv fázi trhu. Oproti klasickým investičním nástrojům přinášejí mnohem širší škálu využití při nejrůznějších situacích na trhu. Vaše investiční rozhodnutí v případě opčního obchodování již nemusíte omezovat pouze na to, zda bude daný trh růst či klesat, s opcemi můžete využít i takových situací, kdy se domníváte, že trh bude stagnovat v rámci určitého cenového pásma či naopak dojde k výraznému růstu či poklesu, ovšem nejste si jistý, kterým směrem se trh nakonec vydá.

Opce se rovněž vyznačují tzv. asymetrickým profilem rizika a zisku v závislosti na tom, zda opci nakupujete či prodáváte. Můžete tedy velice jednoduše obchodovat takové strategie, které budou mít teoreticky neomezený ziskový potenciál při fixním riziku ztráty.

Všechny tyto atributy zajistily opcím velkou oblibu mezi profesionálními obchodníky a je dobře, že v současné době je možné obchodovat opce prakticky pro kohokoliv, odkudkoliv.

Jakým obchodníkům byste opce doporučil – konzervativnějším investorům nebo naopak agresivnějších obchodníkům preferujícím vysoké zhodnocení při adekvátní míře rizika?
Myslím si, že pro obě tyto skupiny obchodníků mohou být opce velmi zajímavé. Ať již preferujete vysoké zhodnocení a tomu odpovídající vyšší míru rizika či se řadíte spíše ke konzervativnějším obchodníkům, opce jsou pro Vás ten správný produkt. Osobně znám řadu obchodníků, kteří s využitím opcí dosahují velmi zajímavých zhodnocení, mnohanásobně převyšující úroky na spořicích účtech či termínovaných vkladech při omezeném riziku, velmi konzervativní cestou.

Abych nezapomněl zmínit, opce je možno efektivně využít také pro účely zajištění nejrůznějších rizik plynoucích např. z nepříznivého pohybu měnového kurzu, změn cen komodit, apod.

Když se bavíme o opčním obchodování, v jakém časovém horizontu se při investování pohybujeme? Jsou to týdny, měsíce, roky?
Toto opět závisí na každém investorovi. Záleží na charakteru daného obchodu, avšak většina opčních transakcí je prováděna na dobu kratší než 1 měsíc, výjimkou nejsou ani transakce po dobu několika dnů či dokonce hodin, vždy záleží na zvolené obchodní strategii a cíli investora.

Volba je ale opět na Vás – jako jednu z hlavních výhod vidím časovou nenáročnost při správě opčního portfolia při velmi zajímavém poměru vůči zhodnocení.

Do kterých instrumentů mohu pomocí opcí investovat?
U XTB můžete investovat s využitím opcí např. do měn, komodit jako zlata, stříbra, ropy a dalších, nesmím zapomenout také na akciové indexy.

Jakým způsobem lze zadávat obchodní transakce a investovat s opcemi? Zmínil jste, že je možné opce obchodovat prakticky odkudkoliv, jaké jsou tedy možnosti?
Ano, v dnešní době je již standardem, aby mohl investor ovládat svůj obchodní účet prostřednictvím obchodní platformy odkudkoliv online.  Platforma XTB-Option Trader 2.0 nabízí mimo samotné zadávání obchodních transakcí také celou řadu funkcí a nástrojů jako je např. Průvodce strategiemi, který je ideálním pomocníkem zejména pro začínající investory při sestavení optimální opční strategie na základě velmi jednoduchých kritérií.

Mimo zadávání pokynů online prostřednictvím platformy můžete využít i možnost realizace obchodu prostřednictvím zákaznické podpory. Jednoduše sdělíte telefonicky, jaký příkaz si přejete provést a vyškolení pracovníci Váš požadavek provedou v nejkratším možném okamžiku.

Je možné si investování do opcí nejprve vyzkoušet „nanečisto“?
Samozřejmě. Pokud s opcemi začínáte, určitě doporučuji si vyzkoušet opční obchodování a investovat zcela bez rizika prostřednictvím tzv. demo účtu, který slouží jako ideální pomůcka v přípravě na reálné obchodování opcí. I na demo účtu samozřejmě pracujete s reálnými tržními cenami, data nejsou nijak zpožděna, demo účet můžete využívat zdarma po neomezeně dlouhou dobu.

Nabízíte klientům i další služby mimo samotného zprostředkování opčních obchodů?
Klientům, ať již už nás mají otevřený obchodní účet či jsou zatím ve fázi přípravy na reálné obchodování, nabízíme celou řadu služeb, zejména vzdělávacího charakteru. Klienti mají možnost absolvovat řadu školení – ať již klasických či online seminářů, tzv. webinářů. Naši zákazníci mají také možnost využívat i individuálních konzultací, kde mají příležitost prodiskutovat s odborníky své investiční strategie a dozvědět se řadu cenných informací a praktických rad.  Veškerý informační servis a podporu poskytujeme klientům zcela zdarma.

Řekněme, že bych se rozhodl začít se samotným investováním a založil si obchodní účet pro obchodování opcí? Jaká je optimální částka?
To je složitá otázka, toto závisí na každém obchodníkovi. Nicméně minimální částka, se kterou můžete založit obchodní účet u XTB, je 20 000 CZK. Jako optimální částku na začátek ale spíše doporučuji několikanásobek této základní částky, obchodování pak bude daleko komfortnější a obchodník může své opční portfolio daleko lépe diverzifikovat.

Děkuji za rozhovor,
Michal Ruml, Finance.cz 

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE