Fondy ve víru nicotnosti

19.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Záporný týdenní výsledek dosáhl jen 25 milionů korun a desítky milionů skutečně nemohou v celkové statistice hrát nijakou roli. Navíc v prodejích citelně zapracovaly drobečky z více než miliardy, kterou musely oželet v týdnu předchozím.

Na druhé straně opět zesílil odliv z fondů peněžního trhu, které již letos přišly o 3,3 miliardy korun a o další ještě přijdou. Aby ne, když za poslední půlrok vydělaly jen kolem půl procenta a lepší to hned tak nebude – peníze jsou prostě nejlevnější za celou naši porevoluční historii a mnohá minima hlásí mnohé země po celém světě. Dokonce, což málokdo ví, že za celá staletí existence britské centrální banky neklesla základní úroková sazba pod dvě procenta.

Ani Velká hospodářská krize banka neklesla se sazbami pod míru považovanou za minimální výnos z kapitálu – až nyní. Navíc očekávání podpořené i vývojem amerických futures plyne naznačuje, že FED zvýší sazby nad 1 % až tak za dva roky.


Hotovost a komodity jsou stále v kurzu


Medvědi si na zimní spánek své brlohy vystýlají hotovostí, zazobanci zlatem. Zlato je klasické východisko v dobách nejistot, ale přes jeho 20% letošní růst ho možná letos porazí pšenice a kdoví, co ještě. Kousek komodit se do portfolia jistě hodí, ale jejich korelace s akciemi je stále dost silná.

Zkrátka: když padají trhy, jde dolů všechno. To jsme viděli ostatně i u vývoje akcií v porovnání s dluhopisy – obé padalo jak švestky, poté se obojí vyskočilo hrobníkovi z lopaty. Nu a letos si vzaly dovolenou… i když uvidíme, nakolik se budou povalovat až do konce roku.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (41. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Asie vsoupila do fáze býčího trhu


U dluhopisů zotavení nehrozí, právě z toho důvodu, že jsou sazby historicky nízko, snad maličko je ještě možné něco málo dostat z korporátních. U akcií je ruleta roztočená prakticky standardně. A kdo nevěří Americe, mohl vsadit na Asii – čínský index Shanghai Composite vykázal 20% růst z minim z 5. července, čímž podle vnímání investorů vstoupil do fáze býčího trhu. I německý index DAX už o kousek posunul hodnotu svého dvouletého maxima.

U nás je asi nejzajímavější situace kolem ČEZu – kdo mu nevěří, je hysterka, my ostatní jsme přikupovali. Titul se obchoduje s téměř 7% dividendovým výnosem očekávaným pro příští rok a na úrovni P/E pod 9.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (41. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -160
dluhopisové 4
smíšené -81
akciové 37
zajištěné 176
Celkem -24

Nu a možná nejzajímavější zpráva je z výzkumu, který si nechala zpracovat Erste Bank: v ČR pravidelně spoří 67 % obyvatel a měsíčně si ukládají v průměru 2659 korun (o 219 korun více než v loňském roce). Tedy skoro 7 milionů lidí si ročně uspoří 32 000 korun, což je dohromady přes 220 miliard korun. Uvidíme, kolik a kde z nich koncem roku uvidíme.

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE