Nemastné neslané fondy

26.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Týden jakoby z oka vypadl tomu předcházejícímu a příchod 80 milionů korun nehraje prakticky žádnou roli.

Navíc vlastně jen zesílily odlivy z fondů peněžního trhu přes 200 milionů korun, které tak ani nestačí vyrovnávat prodeje zajištěných fondů – ty se ovšem stále jen po kapkách pokoušejí vyrovnat víc než miliardový exodus z počátku října.

Faktem ovšem je, že statistika AKAT neobsahuje všechna data, například KB nyní inzeruje zajišťák Forte 4, který sice ani na jejím webu nenajdete, ale může se dost prodávat, zejména když si uvědomíme, jak pobočky umějí bouchat jednorázovky životek.

Zkonstruovat dobrý zajišťák je však v dnešní době prakticky nemožné, protože výnosy dluhopisů jsou tak mizivé, že za ně nelze nijakou slušnou opci koupit.


Dluhopisové fondy čeká v budoucnu výnos nanejvýš kolem nuly


Naše pětileté dluhopisy vynášejí 2,6 % a ty americké dokonce jen 1,16 %. Když byste z našich bondů chtěli postavit zajišťák, tak na nějakou opci zbývá (po odečtení marží) jen nějakých 10 % investované částky, tedy nejvýš potenciál třešničky na suchý piškot – to se investor spíš zadusí než aby si pochutnal. Navíc za pět let s inflací, která u nás díky zelené solární idiocii a deregulaci nájemného poroste víc než leckde jinde.

To snad raději ten náš oblíbený štrozok: ostatně víte, že to v průzkumu Erste přiznává 28 % našich spořínků? To v sousedním Rakousku tak činí jen 3 % obyvatel.

Tím se opět vracíme k naivitě investorů do dluhopisových fondů, které v dohledné budoucnosti několika let čeká výnos jen nejvýš kolem černé nuly. To i ten otloukánek peněžák vynese víc!

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (42. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Jaká je nálada investovat?


Poněkud lepší zprávou pro Českojsou v daném výzkumu Erste odpovědi na otázku „Váš názor na investování do cenných papírů, akcií, fondů atd. je“: pozitivní 5 % (meziročně +2 %) a docela pozitivní 20 % (+10 %), což celkem nyní ukazuje příznivý názor čtvrtiny obyvatel. To je například lepší než v Rakousku, kde tento celkem pozitivní názor dosahuje jen 21 %. Takže alespoň mezi slepými už máme s jedním okem alespoň šanci…

Ovšem řeči se vedou, pivo pije. A že se vedou řeči na Facebooku či na Twitteru, ví snad už každý. Ale že studie profesora informatiky z univerzity v Indianě Johana Bollena zjistila, že korelace mezi indexem Dow Jones a kolektivní náladou veřejnosti dosahuje až 90% přesnosti, může přece jen šokovat.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (42. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -203
dluhopisové 60
smíšené 26
akciové 22
zajištěné 177
Celkem 82

Než ale skočíte na špek a začnete v hospodě testovat náladu spoluobčanů, uvědomte si, že studie pracuje s týdenním zpožděním: jaká je nálada dnes – tak se budou trhy vyvíjet za týden. Co to znamená? Je-li nálada dobrá (a za týden půjdou akcie nahoru) – chystejte se prodat a naopak: čím blbější nálada, tím víc kupujte. A to je dobře – kontrariánům zdar! To ale zná přeci každý moula. Tak zas žádný zázrak.

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE