Zkusili jsme: Vzdělávací seminář Patria Finance

04.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Obchodníci s cennými papíry pořádají již několikátým rokem vzdělávací semináře pro širokou veřejnost. Jsou naprosto zdarma a může se na ně přijít podívat každý, kdo má zájem o investování a chce se dozvědět, jak začít obchodovat na kapitálových trzích.

Ve čtvrtek 14. 10. 2010 se konal v Brně vzdělávací seminář jednoho z předních českých obchodníků s cennými papíry, společnosti Patria Finance. Seminář organizovala Patria vůbec poprvé ve své historii a my jsme se na něj zašli podívat.

Vzdělávací semináře o investování jsou oblíbeným způsobem obchodníků s cennými papíry jak rekrutovat nové klienty, ale i výbornou příležitostí pro ty, kdo mají zájem se něco dozvědět o kapitálových trzích - a to úplně zdarma.


Úvod semináře se nesl v teoretickém duchu


Vzdělávací seminář byl zaměřen na úplné začátečníky v oblasti investování. Patria semináře do této doby neorganizovala a komunikovala s klienty jen telefonicky nebo osobně na své pražské adrese. Klienti mohli využít i poboček ČSOB, kde je možné uzavřít komisionářskou smlouvu či zadat pokyn.

Seminář byl rozdělen do dvou padesáti minutových bloků s patnáctiminutovou přestávkou a malým občerstvením.

V úvodu byla účastníkům představena inventura osobních financí, tedy vysvětlení řízení osobních financí s důrazem na stanovení priorit. Byla detailně vysvětlena i všechna rizika, která jsou s investováním spojená a byla i zmíněná povinnost danit výnosy z prodeje akcií, které máte v držení méně než šest měsíců. Padla i zmínka o rozložení investic a jejich likviditě. Závěr byl věnován výběru dobrého obchodníka s cennými papíry, který byl seriózní a rozhodně zde nebyl cítit nátlak, že si musíte otevřít účet zrovna u Patria Finace. První část byla tedy značně teoretická, nicméně podána zajímavou formou. Můžeme ocenit především řečnické kvality Moniky Procházkové, která tuto část semináře vedla.


Hlavní náplní semináře byly investiční produkty a jak obchodovat


V druhé části semináře proběhlo seznámení s investičními produkty, a to včetně praktických příkladů. Nebyla opomenuta ani možnost vzít si na investování úvěr. Při nákupu na páku je však nutné mít minimálně 50 % vlastních prostředků. Dostalo se i na představení trhů, kde je možno obchodovat, a s tím související výše poplatků, které závisí na tom, zda jsou zadány přes internet, telefonicky nebo osobně na pobočce ČSOB a samozřejmě také na typu obchodu a typu burzy. Poplatek je vždy stanoven procentuálně, ale pouze až z realizovaného obchodu. Tedy pokud zadaný obchod neproběhl, neproběhne ani inkaso poplatku.


Centrální depozitář cenných papírů


Zaznělo zde i několik novinek. Od července došlo ke zrušení Střediska cenných papírů a nahradil jej Centrální depozitář cenných papírů. Depozitáři se ale nově za evidenci cenných papírů platí. Za správu akcií v depozitáři je obchodníkovi jednou měsíčně účtován poplatek, který přeúčtuje klientovi. Poplatky za správu se však mohou týkat i lidí, kteří mají stále v držení akcie z kupónové privatizace. Záleží, zda jsou vedeny na zařazeném či nezařazeném účtu centrálního depozitáře. Na zařazeném účtu se nachází všechny akcie, které byly v okamžiku vzniku Centrálního depozitáře pod správou některého z obchodníků s cennými papíry. Ty, které nebyly, spadají automaticky na nezařazené účty. Jednoduše se dá říci, že ten kdo má akcie z kuponové privatizace a nikdy s nimi neobchodoval, byly tyto akcie uloženy na nezařazený majetkový účet. Znamená to pro něj to, že s nimi sice nemůže nakládat, ale také mu nejsou účtovány žádné poplatky, což by v případě již neprodejných akcií mohlo být velmi nepříjemné, protože byste je sice mohli převést na zařazený účet, ale museli byste platit za akcie, které na burze patrně už ani neprodáte.


Patria nabízí kvalitní zabezpečení účtu


Na konci druhého bloku proběhlo představení společnosti Patria Finance a Patria Direkt, která je určená pro individuální obchodníky. Zvláštní pozornost byla věnována zabezpečení účtu, který kromě běžného přihlašovacího jména a hesla požaduje i unikátní šestimístný bezpečnostní kód, který si klient vygeneruje sám pomocí klíčenky. Navíc je nutné mít na počítači, ze kterého chcete zadat pokyn, stažený bezpečnostní certifikát. I kdyby se teoreticky někomu podařilo tímto několika stupňovým zabezpečením projít, hrozí klientovi riziko jen ve formě provedení obchodu, ale k penězům by se fyzicky nedostal, protože hotovost se převádí pouze na účet, který klient uvedl při podpisu komisionářské smlouvy. Klient nemusí mít o své peněžní prostředky obavu ani v případě krachu celé společnosti, protože ty by nebyly součástí konkurzní podstaty a všechny akcie by byly převedeny k jinému obchodníkovi.


V závěru proběhlo předvedení obchodní platformy


V úplném závěru byla bohužel jen v rychlosti předvedena obchodní platforma a praktická ukázka nákupu akcií. Vysvětlení platformy bylo jen krátké, nedostalo se tak k detailům, třeba jaké je možné zadat typy pokynů. Představení služeb, jako je možnost měnové konverze bez poplatku, či tzv. multi currency, který vám umožní koupi cenných papírů i ve chvíli, kdy cizí měnu nevlastníte a její konverzi provést třeba až následující den při výhodnějším kurzu - proběhlo také jen v rychlosti.

Patria Finance se chce profilovat jako kvalitní obchodník, a to se jí i na tomto vzdělávacím semináři povedlo. Oba řečníci byli odborníky ve svém oboru a byli schopni své vědomosti a zkušenosti předat nenudící formou všem, kteří se semináře zúčastnili. Vzhledem k tomu, že tyto bezplatné semináře slouží k rekrutování nových klientů, tak je samozřejmostí možnost uzavření komisionářské smlouvy přímo na místě, čímž se dá ušetřit čas i peníze. Dalším vzdělávacím seminářům by slušelo jen o něco více času. Obsah tu rozhodně nechyběl a mají co nabídnout. Do budoucna plánuje Patria i další navazující semináře pro pokročilé investory, které budou informovat o obchodování více do hloubky. A my se už na ně těšíme.

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE