Komodity v říjnu: Sektor obilnin byl překvapivě silný

06.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V říjnu pokračovala na finančních trzích optimistická nálada. Dařilo se zejména sektoru obilnin a olejnin.

Raketové zdražení předvedla bavlna, což je způsobeno obrovskou čínskou poptávkou a produkčními problémy. Mezi zajímavé komodity patřilo i paládium, jehož cena vyletěla vzhůru díky spekulacím o nedostatečné nabídce. Investory potěšily taktéž cukr a káva, které zdražují kvůli nepříznivému počasí v hlavních pěstitelských oblastech.

Ve druhé polovině října byly uveřejněny údaje o tvorbě HDP ve třetím čtvrtletí v USA a Číně, což jsou dvě největší ekonomiky světa. Hospodářský rozmach obou států je v souladu s předpoklady. Ve Spojených státech pozitivně překvapil nejprudší růst spotřebitelských výdajů od roku 2006. Americké domácnosti jsou ochotné více utrácet, a to navzdory vysoké míře nezaměstnanosti a přetrvávající averzi k zadlužovaní. Pro finanční trhy byly důležité informace o výrazném zvýšení průmyslové produkce v Číně, Evropě i Spojených státech.


Zlato šplhá víš a víš 


Zlato stanovilo v polovině měsíce nový historický rekord na 1388,1 USD/trojskou unci. Ve druhé polovině října jeho cena mírně poklesla. Ještě silnější byly průmyslově orientované stříbro, platina a paládium. Produkce podniků výrazně roste. Důvodem je zotavení globální spotřebitelské poptávky a doplňování zásob. Vyhlídky do blízké budoucnosti jsou optimistické. Eurostat uvedl, že v srpnu se průmyslové objednávky v eurozóně zvýšily meziročně o vynikajících 24,4 procenta.

Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.10.
ropa WTI +2 81,4 USD/barel
zlato +4 1357,6 USD/oz
měď +2 3,7 USD za libru
kukuřice +17 5,8 USD za bušl
pšenice +6
7,2 USD za bušl
káva Robusta +14
1970 USD za tunu
vepřové maso -12 66,2 US centu za libru

zdroj: CSI


Cena ropy se tlačí vzhůru


Cena ropy se tlačí vzhůru navzdory informacím o vysokých zásobách ve Spojených státech. Ty jsou v současnosti o 13 procent vyšší oproti 5letému průměru. Velmi zajímavé bylo vyjádření saúdskoarabského ministra ropného průmyslu Ali al-Naimiho, že při současné výši produkce vystačí rezervy ropy v zemi minimálně na 80 let těžby. Dodal, že cena ropy by měla zůstat na „přijatelné úrovni“. Čína rozhodla na konci října o zvýšení maloobchodních cen pohonných hmot o 3 procenta. Tempo růstu tamní spotřeby by díky tomu mohlo mírně zpomalit.


Sektor obilnin a olejnin byl překvapivě silný


Důvodem se staly informace o nízké kvalitě úrody ve Spojených státech. Na trhu se začíná spekulovat, že Ministerstvo zemědělství USA sníží příští týden odhad letošní úrody. Některé nezávislé agentury tak již udělaly. Kupříkladu analytici FCStone Group očekávají produkci kukuřice v USA na úrovni 12,52 miliardy bušlů, přičemž v září byl odhad 12,89 miliardy bušlů. Pro celý sektor je významný prudký růst čínské poptávky. Ta nakupuje na zahraničních trzích zejména sóju a bavlnu. Důvodem je nedostatečná úroda. Agentura Cotlook uvedla, že Čína by v tomto roce měla dopěstovat 6,4 miliónu tun bavlny, přičemž minulý rok se její produkce pohybovala na téměř 8 miliónech.


V sektoru potravin kraloval v říjnu cukr


Jeho zdražování je zapříčiněno informacemi o nízké globální produkci. International Sugar Organization už snížila odhad globálního přebytku v příštím roce na 2 miliony tun z předešlé prognózy 3,22 milionu. S napětím se očekávají nové údaje z Brazílii, která je největším výrobcem cukru na světě. V první polovině října tu produkce poklesla o 30 procent. Špatné počasí vyhnalo vzhůru i cenu kávy. Vietnamští farmáři upozornili, že kvůli deštivému počasí může produkce poklesnout v aktuálním marketingovém roce 2010/11 o 3 procenta.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


Myslíme si, že i listopad bude pro komoditní investory úspěšným měsícem. Pořád věříme sektoru drahých kovů. Zajímavé jsou zejména paládium a stříbro, kterým se daří nejenom díky vysoké investiční poptávce, ale i kvůli růstu jejich spotřeby v průmyslu. Vzestup ceny může nastat i v případě obilnin a olejnin. Jejich letošní produkce zatím zaostává za předpoklady. Zpřesněný odhad Ministerstva zemědělství USA v příštím týdnu by měl být velmi zajímavý. Pozorně budeme sledovat i vývoj cukru a kávy. Ty v posledních dnech vyrazily vzhůru a další zdražení se nedá vyloučit.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE