Fed se stane největším věřitelem americké vlády

09.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Po dvouleté přestávce přišla americká centrální banka (Fed) s další náloží třaskaviny, se kterou se bude snažit rozpohybovat skomírající ekonomiku.

Na svém posledním zasedání rozhodla o tom, že v nadcházejících osmi měsících hodlá nakoupit americké státní dluhopisy v celkové výši 600 mld. dolarů. Počínaje listopadem tedy každý měsíc nakoupí dluhopisy za 75 mld. dolarů, přičemž naprostá většina těchto dluhopisů (až 90 %) se bude pohybovat ve splatnosti od dvou do deseti let. Poté, co teprve nedávno vystřídal Fed na pozici druhého největšího věřitele americké vlády Japonsko, je nyní americká centrální banka na nejlepší cestě během několika nadcházejících týdnů předstihnout také Čínu, která držela v srpnu americké dluhopisy za 868 miliard dolarů. 


1 434 miliard dluhopisů


Pouze na základě rozhodnutí z minulého týdne by se totiž měl celkový objem státních dluhopisů v bilanci Fedu zvýšit do poloviny příštího roku ze současných 834 miliard dolarů na 1 434 miliard. Připočteme-li ale k této částce také nákupy, o kterých Fed rozhodl již v srpnu a kterými se centrální banka chystá zalepit díru po dříve nakoupených cenných papírech krytých hypotékami, které drží do splatnosti, měl by se celkový objem dluhopisů v držení Fedu do poloviny roku vyšplhat až na 1 750 miliard dolarů. Za osm měsíců se tedy celková výše dluhopisů v držení Fedu více než zdvojnásobí, když se zvýší o částku odpovídající přibližně 75 % rozpočtového deficitu Spojených států za rok 2010.

Graf: Aktiva v držení americké centrální banky

Aktiva v držení americké centrální banky

Zdroj: Bloomberg, výpočty autora


Bilance americké centrální banky: 2 900 miliard dolarů


Bilance americké centrální banky by se tak do poloviny příštího roku měla nafouknout na necelých 2 900 miliard dolarů a ani toto číslo by do budoucna nemuselo být konečné. Díky očekávání rozhodnutí z minulé středy, které americká centrální banka signalizovala již několik měsíců, klesly v USA od poloviny roku dlouhodobé úrokové sazby na rekordní minima. Například americká vláda si na deset let může půjčovat za pouhých 2,57 %. Fixace třicetileté hypotéky je nyní v USA možná za rekordně nízkých 4,24 % a mimořádně nízké jsou i úroky, které platí za desetileté půjčky největší americké firmy s ratingem AAA.

Graf: Úrokové sazby v USA: Desetileté vládní dluhopisy (Z), desetileté dluhopisy společností s nejvyšším ratingem (Č), třicetiletá fixace na hypoteční úvěr (M)

Úrokové sazby v USA: Desetileté vládní dluhopisy (Z), desetileté dluhopisy společností s nejvyšším ratingem (Č), třicetiletá fixace na hypoteční úvěr (M)

Zdroj: Bloomberg

Nepřetržitý pokles sazeb sice ulevuje dlužníkům, kteří mohou svůj dluh refinancovat za nižší úrok a ušetřené prostředky vynaložit na spotřebu či investice. Ti samí dlužníci (domácnosti, firmy, stát) si ale zároveň na nízkých sazbách vytvářejí nebezpečnou závislost. Protože je prostor pro další snižování sazeb omezený a jejich stlačení blíže k nule je stále obtížnější, efekt dodatečného stimulu nejen že brzy vyprchá, ale může být v budoucnu draze vykoupen velmi bolestivým procesem přizpůsobování se jejich opětovnému růstu. Bude-li se americká centrální banka snažit tento proces i nadále oddalovat dalším tlakem na snižování dlouhodobých sazeb, minulý týden oznámený monetární stimul nemusí být zdaleka posledním.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE