Fondy zas na čisté nule

09.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani rekordní teploty nerozehřály naše investory, aby z ušetřených peněz dali něco do fondů. A to je u nás podle Eurostatu míra úspor stále na 10 %.

Z fondů peněžního trhu si podílníci dokonce 200 milionů korun vyzvedli – že by na dveře už klepal Ježíšek? Nebo spíš exekutor?

Díru po odlivu z peněžáků lepily tentokrát všechny ostatní fondy, ale překvapivě se o to nejvíc zasloužily smíšené fondy. Překvapení ovšem vyprchá po zjištění, že 60 milionů činí zápisné do hry pro tři nové fondy od mateřské banky. Takže bilance je ještě horší, než jsme si mysleli na začátku.

Přitom další průzkum STEM ukazuje, že 62 % rodin u nás taxuje svůj majetek přes milion korun. Z toho téměř polovina (30 %) domácností se cítí nad 2 miliony a těch nebohatších přes 5 milionů se označilo 7 % (tedy z cca 4 milionů domácností skoro 300 000). Průzkum ovšem zahrnuje majetek včetně nemovitostí, což pohled bohužel zcela mění. Zejména když si uvědomíme, že téměř dvě třetiny lidí u nás bydlí „ve svém“.


Kolik mají české domácnosti naspořeno?


Tedy o finančních aktivech našich domácností to skoro nic nevypovídá – tam se letos posuneme někam mírně nad 2,5 bilionu, tedy k průměru 630 000 korun na domácnost. Asi největší neznámou je „slamník“, tedy tezaurovaná hotovost, která podle všeho dále roste. Možná bychom si tedy ještě měli připomenout, že množství peněz v oběhu se blíží 400 miliardám korun, což by na domácnost dalo 100 000 korun, ale jen část jich domácnosti drží skutečně „doma“ – tak kolem poloviny z toho by to ale být mohlo?

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (44. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Do jakých fondů se vyplatí investovat?


Nu vraťme se ale k fondům: že lidé opouštějí peněžáky, je rozumné, protože očekávat víc než 1% výnos je naivita. Že už se nehrnou do dluhopisových fondů, je ještě rozumnější – tam nedostanou ani to. Zajištěné jsou volbou „ani ryba ani rak“ – ale proč ne? Nu a ty smíšené jakbysmet. Sází na ně zřejmě ISČS, která po svém zatím úspěšně prodávaném (skoro 40 milionů za týden) total return Osobní portfolio 4 spouští i trojici Privátních portfolií AR (Akcie, Alternativní a Reality), které právě „do začátku“ dostaly po 20 milionech korun.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (44. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -210
dluhopisové 18
smíšené 117
akciové 59
zajištěné 18
Celkem 2

Nu a co naši akcioví otloukánci? Dopadli vlastně se 60milionovým přílivem nejlépe. Šance je poměrně slušná: i Mark Mobius tvrdí, že býčímu trhu nestojí nic v cestě a Citigroup předpovídá 35% růst emerging markets. Nu a americké indexy si konečně sáhly na dvouletá maxima.

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE