Osobní portfolio 4: Fond pro pravidelné konzervativce

15.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Česká spořitelna v posledních týdnech lákala k investici do fondu Osobní portfolio 4. Tento fond fondů je určen pro korunové investory, kteří chtějí rozdělit své úspory mezi dluhopisy i akcie.

Strategie fondu Osobní portfolio 4 umožňuje pružně reagovat na situaci na trzích. V případě růstu akciových trhů je navyšována akciová složka, která může přispět k dosažení vyššího výnosu. Při dlouhodobějším poklesu akciových trhů se snaží manažer fondu omezit pokles hodnoty majetku ve fondu a akciovou složku vyprodává. Jaké jsou další parametry tohoto produktu? Se kterými náklady by měli investoři počítat?



Jaké jsou cíle manažera fondu?


Peníze podílníků jsou investovány do dluhopisových a akciových fondů s cílem překonávat průměrné roční zhodnocení českých státních dluhopisů. Manažer fondu se snaží o to, aby možná ztráta během jednoho roku nepřekročila hranici 3 %. Současně usiluje i o dosažení ochrany investovaného kapitálu na úrovni 100 %, a to během každých čtyř let, počínaje vždy 1. červnem. Tento „příslib“ berte s rezervou – dosažení kladné výkonnosti na daném investičním horizontu není ze strany investiční společnosti nijak garantováno (pozn. nejedná se o garantovaný ani zajištěný fond).


Mix dluhopisových a akciových fondů


Portfolio fondu lze rozdělit do dvou složek – na stabilní a dynamickou. První složka je tvořena nástroji peněžního trhu a dluhopisy. Druhou část portfolia reprezentují akcie a alternativní investice. Statut fondu umožňuje v případě potřeby vložit do nástrojů peněžního trhu a dluhopisů všechny spravované prostředky. V neutrálním nastavení zaujímají cenné papíry spadající do stabilní složky 60 %.

Na akciových trzích může být zainvestováno od 30 % do 40 % spravovaných prostředků. Zastoupení alternativních investic se může pohybovat od 10 % do 20 %. V neutrálním nastavení zaujímá dynamická složka 40 %, maximální hranice je 50 %.

Fond se oficiálně nehlásí k žádnému srovnávacímu indexu. Měřítkem úspěšnosti práce portfolio manažera může posloužit výkonnost českých státních dluhopisů. Nejvýznamnějším titulem v portfoliu je fond ESPA Český fond státních dluhopisů (28 %).

Tabulka: Top pozice

Nejvýznamnější pozice v portfoliu Podíl
ESPA CESKY FOND ST. DLUHOPISU VT 28,08 %
BUNDESOBL-149 3.5 10/14/11 5,96 %
GOVERNMENT BOND 2.8 09/16/13 5,82 %
ESPA BOND EURO-CORPORATE (VT) 5,31 %
ESPA FIDUCIA (VT) CZK 4,62 %
ISCS SPOROINVEST 2,83 %
ESPA BOND EMERGING MKTS (T) EUR 2,09 %
XT EUROPA 1,67 %
ESPA ALTER GLOBAL MARKETS-VT 1,58 %
APUS-AC STAT VL MKT NTL 12-A 1,07 %
Celkem 59,03 %

Zdroj: ISČS, data k 31.7.2010


Rizika spojená s investicí


Hodnota dluhopisů držených v portfoliu je ovlivňována vývojem tržních úrokových sazeb. Méně kvalitní dluhopisy mohou nést vyšší kreditní riziko. Hodnota podílových listů může více kolísat díky změnám tržních cen akcií. Manažer fondu se snaží minimalizovat případné poklesy hodnoty investice aktivní úpravou dynamické složky. V případě potřeby jsou akciové tituly z portfolia vyprodány. Investice v cizích měnách jsou zajišťovány do koruny.

Graf: Majetek fondu

Majetek fondu


Náklady a poplatky


Nevýhodou většiny fondů fondů je vyšší nákladovost. Investor nese nejen náklady na úrovni samotného fondu, ale i fondů zařazených v portfoliu (pozn. mezi odborníky se mluví o tzv. zdvojování poplatků). Tyto náklady snižují dosažený výnos.

Ve statutu fondu je uvedeno, že celková nákladovost Osobního portfolia 4 (ukazatel TER) dosáhla za rok 2009 hodnoty 0,9 %. Mnohem důležitější je však syntetický TER, který byl ve stejném roce 3,08 % (pozn. uvedený podílový fond neexistoval po celý rok 2009).
Minimální investice do Osobního portfolia 4 je stanovena na 100 korun. Za nákup podílových listů je účtován vstupní poplatek ve výši 1,5 %. Roční manažerský poplatek je 1 %. 


Pro koho je fond vhodný?


Fond je vhodný pro střednědobé zhodnocování úspor. Za optimální investiční horizont jsou považovány čtyři roky. Z hlediska rizikovosti a výnosu stojí Osobní portfolio 4 mezi dluhopisovými a akciovými fondy. Zda bude mít blíže k dluhopisovým či akciovým fondům bude záviset na aktuální váze stabilní a dynamické složky. Díky snaze manažera dosáhnout na plánovaném investičním horizontu kladné výkonnosti, mohou fond ocenit především konzervativní investoři. Nabízený fond lze využít i k pravidelnému investování menších částek.

Autor je redaktorem webu ETFs.cz

 

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE