Ochlazení trhů i fondů

30.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Nebýt 22 milionů opozdilých korun do Pioneer obligačního plus, segment by se ponořil citelně pod hladinu.

Jak se zdá, místo hřejivého slova Mikuláše ovládne situaci čertovo kopýtko. Ochlazení na trzích nezpůsobila studená vlna počasí, to jen dotikává pekelný stroj další krize, tentokrát na naší straně Atlantiku. Nakolik ničivá bude další bouře na trzích a jak zatočí s fondy? To kdybychom věděli…


Odliv z peněžáků se již blíží pěti miliardám


U nás zatím vládne klid a téměř předvánoční idylka, podle dalšího 200milionového odlivu z fondů peněžního trhu dokonce Ježíšek nadílku neodflákne. Není to ale nic výjimečného ani ve srovnání s minulými lety ani v letošním roce, kdy se odliv z peněžáků již blíží pěti miliardám.
Zřejmě se již zcela změnilo vnímání dluhopisových fondů, navíc možná právě u nich prosakují zprávy nebo se projevuje indukce zpráv o situaci na evropských dluhopisových trzích. A nebýt 22 milionů opozdilých korun do Pioneer obligačního plus, segment by se ponořil citelně pod hladinu.

Tam se ostatně dostal v týdenní výkonnosti, kde fondy ztratily 0,2 až 0,4 %. Roční výnos se tak dostává na 5% hladinu (korporátních stále kolem 10 %), což lze považovat za určitý soft landing. Naštěstí se naše dluhopisy (a většina fondů u nás stojí právě na nich) drží ověřených bundů, tedy německých státních dluhopisů, které v rozbouřené Evropě trčí i v globálních boučích pevně jako skalisko a jsou vlastně benchmarkem důležitějším než americké bondy.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (47. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (47. týden 2010)

Dluhopisové trhy připomínají šampaňské – samá bublin(k)a. Navíc obchodníci na tlachy politiků stále víc kašlou. Veřejné zadlužení, potažmo dluhopisy už přirovnává Bill Gross k Ponziho schématu. Pokud už i on se vyjadřuje veřejně tímto způsobem, pak je situace opravdu hodně vážná. Daleko od jeho názoru již není ani šéfka amerického fondu pojištění depozit FDIC Sheila Bairová, podle níž musí Spojené státy podniknout urgentní kroky k omezení svého zadlužení, aby předešly vypuknutí další finanční krize, která by se rozvinula přímo ve Washingtonu.


Finančníci radí: pryč z maďarských aktiv


Akciové trhy se sice natěšené na krocana v Den díkůvzdání poněkud vzmohly na krůček vzhůru, ale harašení raketami u Koreje rychle náladu zchladilo. Ve střední Evropě zas haraší diktátoru Orbánovi a první finančníci již radí: pryč z maďarských aktiv.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (47. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -199
dluhopisové 3
smíšené 60
akciové 42
zajištěné 52
Celkem -42

Není tedy nijak velká naděje na tradiční Christmas rally, ale kam jinam investovat? Třeba se ten Mikuláš nakonec pochlapí.


Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE