Finanční trhy v uplynulém týdnu nakopla dobrá makrodata

04.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy zvedly hlavu, čekalo se na komentář ECB, cena ropy i zlata posilovala. Nikdo však nezapomínal na evropské dluhy.

Úvod obchodního týdne vypadal nejistě. Odsouhlasená pomoc Irsku sice probudila naděje na změnu klesajícího trendu posledních týdnů, nicméně strach, že se irské fiskální problémy rozšíří i do dalších zemí eurozóny zatlačil na investorský sentiment. Obrázek rostoucích rizikových prémií a CDS na portugalských, španělských a italských dluhopisech pokračoval a euro zažívalo horké chvilky.


Když makrodata povzbudí


Velmi dobrá makrodata, která se o slovo přihlásila v půlce týdne však dokázala trh doslova nakopnout. Čísla o německé nezaměstnanosti, americká spotřebitelská nálada a zejména index podnikatelské nálady v Číně (dokazující, že tamní průmysl jede) zafungovaly jako vysokooktanový benzín na přeplňovaný motor. Když  oživení ve Spojených státech potvrdila i Béžová kniha Fedu a údaje z realitního trhu, vyhouply se burzovní indexy do sedla a zažily největší jednodenní vzestupy za poslední tři měsíce. Index DAX si otevírá cestu k metě 7000 bodů a index S&P500 se pohotově zakousl do úrovně 1200 bodů.


Euro otestovalo hladinu 1,3 USD


Euro se úvodem týdne dosti trápilo a dokonce otestovalo hladinu 1,30 vůči dolaru. Nemá to nic společného se spekulanty, kteří by chtěli oslabit euro, přestože takováto tvrzení často v poslední době slýcháváme. Trhy jasně přeceňují zásluhu „zlých spekulantů“, o to více když např. spready u italských dluhopisů vyskočí za jeden den o 30 bps.

Je zde jedna věc na kterou by se nemělo zapomínat. Jakkoliv Euroskupina použije existující záchranný balík, aby redistribuovala prostředky, nakonec to nemění schopnost eurozóny jako celku obsloužit její dluh. Kurzu eura se nakonec podařilo mírně zotavit, ale pokud bereme do úvahy značný pokles rizikových prémií u dluhopisů okrajových zemí eurozóny  bylo zotavení eura proti dolaru skromné.

Americký dolar je totiž  momentálně podporován až překvapivě silnými makrodaty. Trh nedočkavě čekal na komentář prezidenta ECB Tricheta. ECB odložila plánovaný exit ze svých nestandardních opatření, aby předešla další eskalaci momentálně převažujícího napětí na trhu a bude provádět neomezené (s plným přidělením) repo-operace minimálně do půlky dubna 2011. Z pohledu ECB jsou úrokové sazby odpovídající. I přes rostoucí spekulace neoznámila ECB žádné navýšení programu přímého skupování dluhopisů z trhu. Trichet pouze zopakoval, že program trvá.


Ropa a zlato na koni


Dařilo se ceně ropy, která dokázala ignorovat posilující dolar a vyšplhala se až na 88 dolarů za barel. Popudem pro vzestup ceny byla především příznivá data ze Spojených států a Číny.

Solidně se vedlo i zlatu, jehož cena si opět podala ruku s úrovni 1400 dolarů za trojskou unci. Podle údajů Shanghai Gold Exchange vyletěl čínský dovoz zlata na 209 tun během prvních deseti měsíců roku, čímž několikanásobně překonal celkový objem 45 tun za minulý rok. Podobně v Indii, u největšího světového spotřebitele zlata, byla úroveň dovozu zlata za loňský rok překonána již během devíti měsíců tohoto roku (624 tun). Čínské regulatorní orgány daly povolení prvnímu fondu spekulujícímu na cenu zlata. Lion Global Gold Fund investuje do zahraničních  ETFs, které jsou fyzicky podloženy zlatem. Je to další krok v liberalizaci čínského trhu zlatem, usnadňující domácím hráčům investovat do zlata.

Autor je analytik Commerzbank

Autor článku

Michal Doležal


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE