Mikuláš fondům nenaděloval

07.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani právě uplynulý týden nepřinesl žádný zvrat, alespoň co se fondů týká. Na druhou stranu ovšem ani záporná nula nevypadá zle – alespoň nenastala ani žádná kalamita, přestože se opět musel nahrazovat 200milionový výběr z fondů peněžního trhu.

Na to jsme si již zvykli, za celý listopad z peněžáků odešla celá miliarda a od začátku roku dokonce miliard pět. Dobrou zprávou je, že ostatní fondy se alespoň snaží tyto úbytky nahradit a kromě zajištěných fondů se jim to docela i daří.

Zásadní změnu, kterou přinesl konec listopadu, vidíme u dluhopisových fondů. Po jejich famózním létě a podzimním ochlazení zájmu již poprvé týden ukazuje odkupy. Zatím nepříliš výrazných 40 milionů korun, ale to je jen první vlaštovka.


Výkony dluhopisových fondů jdou do mínusu


Co se to děje? To, co předvídáme již půl roku – výkony jdou nejen dolů, ale dokonce do minusu. I minulý týden něco ubral, takže za poslední měsíc vykazují dluhopisové fondy již kolem 1% ztráty. A roční výnos má sice třeba náš největší ISČS Sporobond ještě přes 4 %, ale najdeme i fond s jen 1,5 % (ČSOB Bond mix). Zatím se ještě až k 10 % drží fondy korporátních dluhopisů, ale na posledním půlroce již zbrzdily do hlavního pelotonu.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (48. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Které fondy jsou dobrá volba?


Kdo tedy přece jen chce nějaké peníze do fondů vložit, začíná volit smíšené fondy, jak mu ostatně radí zřejmě i na bankovních pobočkách – v každém případě České spořitelny, kde doporučují absolute return Osobní portfolio 4. V ČSOB zase klienti nakupují hlavně zajištěné fondy a když právě nekončí nějaký ten velikán ze starých dobrých časů, daří se jich prodávat až za čtvrt miliardy týdně. Tak i tentokrát končil jen jeden menší, takže právě jejich celková bilance 180 milionů korun pomohla celotýdenní statistiku zachránit.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (48. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -178
dluhopisové -42
smíšené 61
akciové -34
zajištěné 180
Celkem -13


A co na to drobný investor?


Co si asi myslí náš drobný investor v záplavě zpráv o krachu tu Irska, onde Portugalska, vzpomínce na Řecko a výhledu na loupež za bílého dne v Maďarsku? Obálka týdeníku Ekonom jim předvádí ztroskotaný trojstěžník s titulkem „Evropa se potápí“. Mají věřit bankám, přestože se pojištění vkladů zvýší na skoro 2,5 milionu korun? Přesto do nich za poslední půlrok přinesli jen drobné, za což lze považovat chudičkých 2,5 miliardy korun, protože ještě loni o tolik vklady rostly týdně!

Není nad teploučký pěkně nacpaný slamník…

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE