Komoditní vývoj v listopadu: Zlato jasně vítězí

08.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V listopadu se na finančním trhu rozšířil strach z možných problémů dalších nadměrně zadlužených zemí eurozóny.

Zlato se dokázalo díky zvýšené nejistotě vyšplhat na nová historická maxima. Investoři nakupovali i americký dolar, protože ten je stále považován za nejdůležitější měnu světa. Ropa a další cyklické komodity mírně zhodnotily. Obilniny a olejniny propadly, jenom sója se tlačila vzhůru díky informacím z Číny o růstu dovozu rostlinných olejů.

Situace v Irsku, Španělsku, Portugalsku a Itálii vypadá špatně. Tyto země vykazují velmi slabou ekonomickou výkonnost. Kupříkladu Španělsko bojuje s mírou nezaměstnanosti na úrovni 21 procent, což je suverénně nejhorší údaj v celé Evropě. Investoři se obávají, že zde začnou krachovat banky, které by musely být zachráněny státem. A jelikož španělská vláda nemá žádné volné peníze, tak by se mohl zopakovat vývoj z Irska. To zažilo obrovský odliv investorů a požadované výnosnosti jeho dluhopisů dosáhly rekordní výše. Evropská unie nakonec zakročila a spolu s Mezinárodním měnovým fondem vymyslela pomocný úvěr ve výši 85 miliard EUR.


Poptávka po zlatě stále stoupá 


Zlato poskočilo v první polovině listopadu na nové historické maximum 1410,1 USD za trojskou unci. Potom jeho cena mírně zkorigovala. Kromě evropských problémů tlačily jeho cenu vzhůru i nové informace World Gold Council. Podle nich vzrostla ve třetím čtvrtletí poptávka po zlatě v Indii (největší spotřebitel na světě) na nové historické maximum. Taktéž roste spotřeba v Číně, která je druhým největším nákupcem zlata na světě. Velmi pozitivní je, že prudce stoupla spotřeba v klenotnickém průmyslu, a to i navzdory vysoké ceně kovu. Pro stříbro a další průmyslové kovy byly důležité údaje o rostoucí průmyslové aktivitě v Číně, Evropě i Spojených státech. Kupříkladu ve Velké Britanii vzrostl index nákupních manažerů, který je předbíhajícím indikátorem skutečné průmyslové produkce, na 16leté maximum.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.11.
ropa WTI +3 84,1 USD/barel
zlato +2 1385,0 USD/oz
měď +2 3,8 USD za libru
kukuřice -9 5,3 USD za bušl
pšenice -9
6,5 USD za bušl
káva Robusta -9
1789 USD za tunu
vepřové maso +14 75,8 US centu za libru

zdroj: CSI


Cena ropy dle odhadů poroste


Ropa mírně zdražila. Wall Street začíná být značně optimistická ohledně budoucího vývoj ceny této komodity. Poslední odhad investiční banky Goldman Sachs počítá s cenou ropy v roce 2012 na 110 USD za barel. Analytici prognózují v tomto roce růst globální poptávky o 2,4 milionu barelů za den a v následujících dvou letech souhrnně o další čtyři miliony. Rezervní kapacita OPECu se momentálně nachází na úrovni 5,6 milionu barelů.


V sektoru obilnin a olejnin panovala stagnace


Nejsilnější byl sójový komplex. Důvodem je vysoká poptávka po rostlinných olejích v Číně. Jelikož čínská produkce nestačí pokrývat spotřebu, tak země musí nakupovat na zahraničních trzích. Obrací se zejména na Spojené státy, které jsou největším producentem obilnin a olejnin na světě. Export sóji z USA se v období od konce srpna do 18. listopadu zvýšil meziročně o působivých 16 procent. Přibližně dvě třetiny směrovaly do Číny. Pro celý sektor jsou důležité informace o suchu v Jižní Americe. Úroda sóji v Argentině by mohla poklesnout až o deset procent.


I sektor potravin stagnoval


V sektoru potravin nastala v listopadu stagnace. Cukr sice ještě na počátku měsíce zhodnocoval, pak ale podlehl výprodejům. Pro všechny zemědělské komodity bylo značně negativní rozhodnutí čínských burz zpřísnit spekulantům přístup na trhy za pomoci vyšších marginů. Toto rozhodnutí vyvolalo krátkodobé výprodeje. Pro kávu byly podporou informace o deštivém počasí ve Vietnamu, které zpomalilo sběr úrody. Nadměrný úhrn srážek byl zaznamenán i v Kolumbii.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


Dlouhodobý vzestupný trend je stále neporušen v případě drahých kovů, energií a některých potravin. V prosinci by tyto komodity mohly ještě mírně zhodnotit. Pro finanční i komoditní trhy budou důležité informace o vánočních maloobchodních prodejích, které ukážou ochotu domácností utrácet. Prvotní údaje jsou velmi pozitivní a vyvolávají u investorů optimistickou náladu.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE