Finanční trhy vyřazují před koncem roku na neutrál

18.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Aktivita na finančních trzích slábne. Čekalo se na měnové zasedání Fed a důležitý summit Evropské unie. 

Tento týden byl posledním celým obchodním týdnem v letošním roce a sváteční aktivita začíná být znát. V Evropě stál za pozornost index ekonomických očekávání ZEW v Německu, který je založen na průzkumu finančních analytiků, a zaznamenal již druhý měsíc v řadě nárůst. Také německý index podnikatelské důvěry Ifo dopadl solidně. Ve Spojených státech zaznamenaly maloobchodní tržby za listopad nárůst (+0,8%). Hodnota jasně ukázala, že se soukromá spotřeba zvedla. Také inflace v americké ekonomice dopadla v souladu s očekáváním. Investory příliš nevylekal nárůst čínské inflace a z toho důvodu pokračující spekulace na růst úrokových sazeb v Číně, jejichž zvýšení je zřejmě jen otázkou času. Čínská centrální banka zatím opět zvedla povinné minimální rezervy.


Trhy už tento rok ukázaly vše


Akciové burzy pomalu ale jistě vyřazují na neutrál před koncem roku. Lepších momentů využívají někteří investoři ke vybírání zisků, neboť trhy pro tento rok pravděpodobně svůj potenciál vyčerpaly. Na druhé straně slabších obchodních dní využívají jiní k dokupování perspektivních titulů. Výsledkem je zanedbatelný pohyb burzovních indexů.

Pokračující snaha prezidenta Obamy o prodloužení daňových úlev nedá spát dluhopisovému trhu. Růst výnosů u amerických státních dluhopisů naznačuje obavy o dlouhodobý vývoj americké fiskální politiky.


Fed pod drobnohledem


Pozornosti samozřejmě neušlo měnové zasedání americké centrální banky. Prohlášení Fed se příliš nelišilo od předchozího zasedání v listopadu. Členové měnového výboru byli (i přes lepšící se tón většiny ekonomických zpráv z poslední doby) v závěrech trochu zdrženliví. V prohlášení zvolili opatrnější postoj ohledně potvrzení skutečnosti, že se ekonomická aktivita a výhled zlepšují. Vysvětlením může být, že si Fed nechce předčasně malovat závěry z lepšících se ekonomických dat, dokud si nebude jistější, že tato čísla představují něco trvalejšího.

Obavy o osud dluhů eurozóny se během týdne přihlásily o slovo zejména poté, co agentura Moody's pohrozila snížením ratingu Španělsku a opepřila tak napětí před důležitým summitem Evropské unie, který začal ve čtvrtek v Bruselu. První den jednání na summitu přinesl pouze očekávanou dohodu o permanentním záchranném mechanismu, který vstoupí v platnost od roku 2013. Prakticky byly potvrzeny prvky mechanismu navržené ministry financí před dvěma týdny. V souvislosti s tím bude Smlouva o EU doplněna o dvě věty.


Měnové trhy a komodity


Kurzu eura se podařilo zpočátku silně zotavit z úvodní 1,32 až k hodnotě 1,35 vůči americkému dolaru. Měnovému páru se dostalo podpory ze dvou stran. Jednak část trhu spekulovala, že Fed může oznámit navýšení programu kvantitativního uvolňování a také očekávání, že představitelé vlád a států EU přijmou  detailní rozhodnutí o budoucím krizovém mechanismu. Postupně se však ukazovalo, že se tyto předpoklady nemusí naplnit a dolar užil posilující kůry. Po "novinkách" od ratingové agentury Moody's a slzném plynu během demonstrací proti reformám pracovního trhu v Aténách oslabovalo euro proti dolaru zpět k úrovni 1,33. Rizikové prémie dluhopisů periferií eurozóny se sice dál nezvyšovaly, nejspíše však díky zvýšené intervenci ECB.

I přes pokračující pozitivní sentiment na trhu komodit se ceny během týdne nahoru neposouvaly. Hráči na trhu s ropou sledovali data o čínské poptávce po ropě, ale kvůli opatrnému ekonomickému výhledu Fed a posilujícímu dolaru ropa úzké pásmo kolem 88 dolarů neopustila. Zlatu se nepodařilo udržet nad klíčovou hodnout 1400 dolarů. Ceny průmyslových kovů mírně ustoupily, nicméně cena mědi si sáhla na nové historické maximum 9250 dolaru za tunu.
 

Autor je analytik Commerzbank

Autor článku

Michal Doležal  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE