Doběh roku fondů na neutrál

21.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Ne, že by fondy během roku vykazovaly nějaké závodnické tempo, ale celé poslední čtvrtletí jedou doslova jakýmsi samospádem. Navíc s nohou na brzdě, protože z fondů odešly již téměř 3 miliardy korun.

A přestože z toho 2,5 miliardy opustilo „jen“ fondy peněžního trhu, půjde nepochybně o nejsmutnější kvartál, i kdyby Ježíšek přinesl pod stromeček hodně obálek. Spíš se beztak zdá, že tam najdeme za miliardy hloupostí…

Jenže už se pomalu starobylé svěrákovské „ako tak môžete žiť bez nožíka?“ generačně vyvíjí na „jak můžeme žít bez iPadu?“

Na druhou stranu jsme již zapomněli na obavy z toho, že dopadneme jako Řecko, takže proč bychom se netěšili… Vzpomínky na budoucnost můžeme pustit z hlavy, vždyť to někdo zařídí! Ostatně podobný vývoj jako u našich fondů, vidíme i v celé Evropě: za listopad EFAMA hlásí, že za listopad fondy celkem přišly o 11 mld. eur. Nejvíc odešlo z fondů peněžního trhu (21 mld. eur) naopak dluhopisové a smíšené zaznamenaly přílivy. Akciové zůstaly v bilanci vyrovnané.


U nás již dluhopisové fondy zařadily zpátečku před několika týdny


To začalo být zřejmé, že úrodné časy skončily. A 1,5 až 2% ztráty za poslední tři měsíce jistě není tím pravým lákadlem pro nové peníze. Není tedy divu, že zhusta nastupuje únikový východ smíšených fondů – základní diverzifikace je u nich jasná, dluhopisová složka čeká obvykle do splatnosti. Vlastně není co vytknout, jen ty poplatky by měly být nižší. Ale stále je to lepší, než u různých kapitálových pojistek, které si dokonce v jedné analýze vysloužily přejmenování na „fenomenální trik, kapitální podfuk plně srovnatelný s vrcholnými čísly Davida Copperfielda“.

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Akciové fondy se jako jedny z mála letos drží sice při zdi, ale bez velkých vln


Týdenním 80 milionům tentokrát pomohl zejména ISČS Top Stock, který sám přivítal skoro 70 milionů korun – aby ne, vždyť jeho 46% roční výnos skoro šokuje (i díky skoro 20 % za poslední tři měsíce). Ostatně ani takových ročních víc než 20 % ČSOB Akciového – Střední a Východní Evropa, anebo víc než 14% roční výnos ČSOB Akciového BRIC není k zahození.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (50. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -197
dluhopisové -57
smíšené 45
akciové 90
zajištěné -4
Celkem -123

Americké indexy laškují s maximy od září 2008, jen ta Praha stále podřimuje: PX se opět zalekl laťky 1200 bodů – a ani na druhý pokus neskočil. Alespoň že od února Pražská burza prodlouží obchodování o 20 minut – otevřená fáze bude do 16.20, závěrečná aukce pak proběhne do 16.27.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE