Forex a komodity: Co přinese rok 2011?

05.01.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Jaké vlivy budou působit na tradery v roce 2011? Přinášíme výhledy na důležité měnové páry, USD Index či zlato. Včetně technické analýzy.

Předpovídat vývoj měnových kurzů je velmi náročné i v krátkém časovém horizontu. Dlouhodobější predikce jsou bohužel většinou nepřesné a odchylka v řádu několika stovek bodů je pro dlouhodobou předpověď běžná. V dlouhodobém horizontu se tedy naplno projeví rozdíl mezi tradingem a investováním - investování bez finanční páky totiž výrazně usnadní schopnost “ustát” několika set bodový drawdown.

Rok 2010 byl z velké části ovlivněn evropskou dluhovou krizí a druhým kolem kvantitativního uvolňování v USA. Tyto dva vlivy pravděpodobně zůstanou na radarech traderů i v roce 2011. Přibude k nim možnost zpomalení růstu v Číně, což by se promítlo do síly komoditních měn.


Rozpad eurozóny jako zatím teoretická možnost


I přes všechny současné problémy se rozpad eurozóny (zatím!) jeví jako málo pravděpodobný. Politická vůle udržet eurozónu pohromadě je stále dostatečně vysoká na to, aby udržela tento neuvěřitelně náročný a drahý projekt naživu. Evropská Centrální Banka disponuje opatřeními (nákupy dluhopisů periferních států EU, zvětšení Evropského Fondu Finanční Stability, zvýšení finanční pomoci za asistence MMF, potvrzení dostupnosti finančních prostředků v nouzové situaci apod.), které může použít nejen pro stabilizaci evropského dluhopisového trhu. Stabilizace dluhopisů by následně vedla ke stabilizaci pádu eura a možnému korektivnímu posilování. Korektivnímu proto, že výše zadlužení a snižování ratingu zemí eurozóny spolu s varováním o dalším možném snížení, zůstane na paměti traderů a zamezí tak přílišnému posilování. Celkový výhled je slabě negativní. Pásmo pro 2011: 1.3750 - 1.2500


Růst přijde z USA


Výrazně expanzivní politika USA v letech 2009 a 2010 pomohla stabilizaci a následnému oživení růstu HDP. Bohužel, každá mince má dvě strany: tato expanzivní politika zhoršuje zadlužení a v nadcházejících letech způsobí řadu problémů.

Z hlediska USD budou primární určovatelé vývoje v průběhu roku 2011 možnost zvýšení úrokových sazeb a výše ekonomického růstu. Z důvodu úsporných opatření a zvýšených daní v mnoha zemích EU lze očekávat, že Spojené Státy budou mít z hlediska růstu ekonomiky před EU náskok.

Kvantitativní uvolňování (QE) v USA částečně přispělo k růstu HDP a dalších fundamentálních indikátorů. Pokračující zlepšování ekonomického vývoje by vedlo k možnosti, že FED nepoužije veškeré peníze určené pro QE. Na diskuzi o takové možnosti by USD reagoval posilováním.

Dokud bude nezaměstnanost blízko současných 9,8% a inflace zůstane na velmi nízké úrovni, tak FED použije veškeré připravené prostředky a šance, že se zvýší úrokové sazby zůstane mizivá. Výrazný růst USD by v takové situaci nebyl pravděpodobný. Pokud by však došlo ke zlepšení na trhu práce a zvýšení inflace, FED by mohl začít signalizovat zvýšení sazeb, což by znamenalo fundamentální otočení trendu a možnost výrazného posílení USD. Tato varianta však není v první polovině roku pravděpodobná. Celkový výhled je pozitivní. Pásmo pro 2011 na USD Indexu: 76.00 – 88.00.


Čína jako důležitý faktor


Na vývoj měnového trhu a zvlášť na jeho volatilitu bude jistě mít vliv i vývoj v Číně. Čínská inflace je v současné době na dvouletém maximu a čínská centrální banka PBOC navýšila sazby od poloviny října již dvakrát. Další utahování monetární politiky je pravděpodobné a může mít dalekosáhlé dopady. Na vyšší sazby většinou akciové trhy reagují výprodejem. Pád hlavních akciových indexů “Hang Seng” v Hong Kongu nebo “SSE” v Shanghai by jistě vedl k pádům dalších světových indexů. Při prudkém pádu akciových trhů těží USD ze statutu bezpečného přístavu a japonské investice se vrací zpět do Japonska - JPY tedy posiluje, většinou ještě více než USD, takže i USDJPY padá. Měny zemí s vyššími sazbami jako je například AUD nebo NZD, které se tradičně používají pro spekulativní carry trade v průběhu pádu akciových trhů výrazně oslabují.

Na riziko “bubliny” na čínském realitním trhu a výši špatných úvěrů čínských bank upozorňuje řada analytiků již poměrně dlouhou dobu. Riziko pádu cen realit se zvyšuje každým měsícem a zvýšení sazeb by mohlo být oním spouštěcím mechanizmem, který způsobí splasknutí této bubliny. Z hlediska rizika “šoku”, který by způsobil přechodnou vysokou averzi k riziku je vývoj v Číně opravdu velmi důležitý.

Čínská ekonomika roste přibližně 10% ročně a importuje obrovské množství komodit. Pokud by došlo ke zpomalení, import těchto komodit by se snížil. To by výrazně uškodilo zemím, které do Číny exportují, zvlášť Austrálii a tedy AUD.


Možnost zklamání z vývoje australské ekonomiky se jeví jako velmi značná


Když už jsme se zmínili o Austrálii, nemůžeme si odpustit několik poznámek: ceny domů neustále rostou a patří mezi nejvyšší na světě. Austrálie v průběhu roku 2010 zvýšila sazby čtyřikrát  a to celkově o celý procentní bod. Jako důsledek se zvyšilo množství nesplácených hypoték. Pokud vezmeme v potaz výše jmenovaná rizika a také to, že na bázi PPP je australský dolar přeceněný přibližně o 30%, nevidím pro AUD místo pro výrazné posilování.

Australský dolar je velmi citlivý na změny v averzi k riziku, takže známky rozšíření/prohloubení krize a pád na akciových trzích by vedly k velkým výprodejům. Riziko, že by se opakoval pád podobný tomu, který jsme viděli v polovině roku 2008, kdy AUDUSD během čtyř měsíců spadl z 0,98 na 0,60, asi není vysoké, ale spoléhat na to, že trend posilování AUD bude pokračovat donekonečna by mohlo být velmi nebezpečné. Možnost zklamání z vývoje australské ekonomiky se jeví jako velmi značná a proto se domníváme, že příští rok uzavře AUD na nižší úrovni. Pásmo pro 2011: 1.0500 – 0.9350.


Měnové kurzy v delším časovém horizontu


V delším časovém horizontu jsou pro měnové kurzy nejdůležitější inflace, výše úrokových sazeb a růst HDP. Nesmíme však zapomenout i na těžko definovatelný “sentiment trhu”, který může mít krátkodobě větší vliv než fundamentální faktory. Rok 2010 byl rokem vysoké volatility. Kvůli možným rizikům (rozšíření evropské dluhové krize nebo dokonce neschopnost vyplatit dluhopisové investory, pád akcií a hlavně pád akcií rozvíjejících se trhů, eskalace napětí na Korejském poloostrově nebo v Íranu a pod.) jsme značně skeptičtí vůči tezi, že rok 2011 bude rokem stabilizace, jistoty a nízké volatility.

Jaký je technický pohled?

Graf 1: EUR/USD týdenní, klouzavé průměry: 10+50+100+200 SMA

EUR/USD

Cena se nachází pod 10, 100 i 200 SMA, což lze chápat jako potvrzení bearish trendu. Cena prorazila 50 SMA, zatím však nad tímto průměrem neuzavřela. I kdyby uzavření nastalo, cena má nad sebou mnoho rezistancí, z nichž nejvzdálenější je dolů mířící trendová čára, která se nachází nad posledním maximem 1.4280. Ve střednědobém horizontu bude pro cenu výrazně jednodušší dosáhnout na nižší hodnoty než na vyšší, protože pod supportem na 1.30 je další support až na 1.25. Pravděpodobnost dosažení hladiny kolem 1.25 se mi jeví ve střednědobém horizontu jako vysoká.

Graf 2: US Dollar Index týdenní, klouzavé průměry: 10+50+100+200 SMA

US Dollar Index

Situace na USD Indexu je z hlediska klouzavých průměrů nejednoznačná. Všechny čtyři klouzavé průměry se ale seskupily ve velmi úzkém pásmu, z čehož lze usoudit, že brzy nastane proražení z pásma. Podle nahoru mířící trendové čáry by průraz měl být na sever. Průraz nad 82.00 by byl velmi důležitým technickým bullish signálem a na cestě k 88.00 už by indexu nic nebránilo.

Graf 3: AUD/USD týdenní, klouzavé průměry: 10+50+100+200 SMA

AUD/USD

“Správně” seřazené klouzavé průměry potvrzují silný bullish trend. Co je na tomto grafu zajímavé, je vzdálenost mezi cenou a 100 nebo 200 SMA. Tuto vzdálenost lze považovat za extrémní a strategie založené na návratu k dlouhodobému průměru tedy napovídají nižší hodnoty. Proražení pod minulé minimum nebo pod 10 SMA lze chápat jako bearish signál.

Graf 4: Zlato týdenní, klouzavé průměry: 10+50+100+200 SMA

Zlato

Situace na zlatu je velmi podobná situaci na AUDUSD. I zde máme správně seřazené SMA potvrzující sílu trendu. Vzdálenost mezi cenou a 100 nebo 200 SMA je opravdu výrazná (26% a 46%) takže krátkodobý retracement k průměru je pravděpodobný. Průraz pod minulé minimum nebo pod 10 SMA je minimálním požadavkem pro signál značící změnu trendu.

Autor je součástí týmu portálu FXstreet.cz.

Autor článku

Patrik Urban


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE