Fondům zamrzl úsměv

01.02.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Ti, kdo vyhlížejí bezpečnou investici, mají problém – aby hledali s Aladinovou lampou. Tady zřejmě můžeme hledat vysvětlení pro stabilní oblibu stavebního spoření. Větší úspěch mělo loni jen jednorázové pojištění.

Poslední lednový týden nenavázal na ten předchozí a dalšími odkupy přidal k odcházející miliardě ještě skoro dalších 100 milionů. Na celkových skoro 900 milionů korun tak vzrostl měsíční odliv z fondů peněžního trhu, k tomu ještě ze zajištěných odešlo přes 200 milionů.

Trend se ale zatím prakticky nemění, takže celkový odliv brzdí jak akciové, tak i smíšené fondy. Jejich víc než půlmiliarda za měsíc vůbec není špatná. V oblibě dluhopisových fondů se nálada dostala na bod mrazu, čemuž se nelze divit zejména při pohledu na jejich výkonnost, která se na půlročním ohlédnutí dostává již stále víc pod nulu. Určitá šance snad ještě zbývá na fondech korporátních dluhopisů. Ale ti, kdo vyhlížejí bezpečnou investici, mají problém – aby hledali s Aladinovou lampou.

Tady zřejmě můžeme hledat vysvětlení pro stabilní oblibu stavebního spoření. Nejen, že z něj lidé peníze ani po snížení státní podpory nevyzvedávají, ale dokonce uzavírali i ke konci roku další smlouvy. A uložených peněz v něm bude zřejmě rekordní suma – odhadem 440 miliard korun, tedy meziročně o dalších cca 25 miliard víc.


Stavebko, penzijko a co dál


Ještě větší úspěch mělo loni jen jednorázové pojištění, do kterého lidé dali 29 miliard korun. To není přitom žádné velké pojištění, jen se tak jmenuje. Ale lidé na to slyší a banky jim to cpou horem dolem (taky jim uteklo přes 30 miliard z termínovaných vkladů). Co se tedy děje na bankovních přepážkách, připomíná určitě grotesku: Kam mám dát peníze? Stavebko… mám. Penzijko… taky mám. Vklad s 1% úrokem… tůdle. No tak tady právě pro vás tu máme úžasný pojištěný pojištění s výnosem 2,4 %! No nekupte to!

Banky jsou rády, že prodají aspoň něco a netopí na pobočkách nadarmo; pojišťovny jsou spokojené, protože jinak jim byznys skomírá – neživotní pojištění kleslo a to běžně placené životní reálně (po započtení inflace) stagnovalo.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (4. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


A jak je na tom životko?


Obecně vzato dokonce počet životně pojištěných o 90 tisíc klesl. Navíc z 900 tisíc loni uzavřených životek byla jistě citelná část prodána klientům, kteří už nějaké pojištění měli – tedy byli takzvaně „přepojištěni“, což je většinou poškodilo. Ale poškodilo to i pojišťovny, jenže aby proti tomu nějak bojovaly, musely by dlouhodobou solidnost klást výš než zoufalou snahu prodat. Bezzubá asociace připomíná druhy tu penzijních fondů, která se také 15 let nebyla schopna postavit proti přetahování klientů.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (4. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -370
dluhopisové 17
smíšené 105
akciové 58
zajištěné 104
Celkem -86

Jenže jak vysvětlit klientům, že žádný zázračný bezpečný produkt s hezkým a jistým výnosem neexistuje. Možná by pomohlo zdůraznit jim, že jistotu nemají ani v tom, že zítra ráno vstanou, ale jen tu jedinou – že jednou nevstanou.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE