Na komoditních trzích je živo

08.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Velkou volatilitu zaznamenaly energetické suroviny, což bylo způsobeno revolucí v severní Africe. Kvůli ní prudce propadla produkce ropy v Libyi a na trhu se rozšířily obavy z možného přelití nepokojů dál na východ. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Období zvýšeného strachu je velmi příznivé pro zlato a stříbro. Jejich ceny zamířily vzhůru. Farmáři uveřejnili několik předpovědí ohledně jarního výsevu. Obilninami a olejninami osetá plocha by se měla výrazně zvětšit, což brzdí další růst jejich cen. Zajímavý vývoj nastal v sektoru potravin. Prudké zhodnocení předvedly zejména káva a kakao. Příčinou jsou produkční problémy v Jižní Americe a západní Africe.

Inflace se stává globálním problémem. Zatím s ní bojují jen rozvíjející se země. Čína, druhá největší ekonomika světa, opět zvýšila hlavní úrokové sazby a povinné minimální rezervy. Její opatření se už začínají projevovat i na reálné ekonomice a růst průmyslové produkce zpomaluje. To není příznivá zpráva zejména pro průmyslově zaměřené komodity. Na druhé straně výrobní podniky v USA a Evropě pokračují v rychlém rozšiřování produkce a zvyšují poptávku po vstupních surovinách.


Drahé kovy v únoru vyrazily vzhůru 


Stříbro dokonce pokořilo 31leté maximum. Sektoru pomáhají informace o růstu globální spotřeby ve šperkařství a o stále silné investiční poptávce. Společnost GFMS uvedla, že v minulém roce se na celém světě nakoupilo zlato za přibližně 150 miliard USD, což je nový historický rekord. V roce předchozím byla poptávka na úrovni 109 miliard USD. Platina a paládium podlehly mírné cenové korekci, a to i navzdory velmi optimistickým údajům z automobilového trhu. Výrazný růst prodejů neregistruje jenom Čína, ale už i Spojené státy. Podle odhadu Intelligence Automotive Asia by se celosvětové prodeje osobních vozidel měly v tomto roce zvýšit o 8 procent na rekordních 76 miliónů kusů.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 28.2.
ropa WTI +5 97,0 USD/barel
zlato +6 1409,9 USD/oz
měď 0 4,5 USD za libru
kukuřice +11 7,3 USD za bušl
pšenice -3
8,2 USD za bušl
káva Robusta +9
2384 USD za tunu
vepřové maso -6 98,8 US centu za libru

zdroj: CSI


Nejdůležitější události na trhu s ropou byly severoafrické nepokoje


Libye kvůli revoluci zavřela produkci v rozsahu 1 milion barelů denně (2/3 její těžby), což vystrašilo účastníky trhu. Naštěstí přišla na pomoc Saudská Arábie, která je ochotna pokrýt libyjský výpadek ze svých volných těžebních kapacit. Napětí na trhu je však stále přítomné, protože náznaky demonstrací se objevily už i v Ománu a Iránu. Revoluce v těchto dvou zemích by měla na trh s ropou ještě silnější vliv jako nepokoje v severní Africe. Ropa Brent, která je méně kvalitní, je stále o 15 dolarů dražší jako WTI. Příčinou jsou rekordně vysoké zásoby v americkém Cushingu.


V sektoru obilnin a olejnin se zastavil prudký vzestup cen


Výjimkou byla jenom kukuřice. Ta zhodnotila na nejvyšší cenu od července 2008. Objevily se další informace o plánovaném jarním osetí. Společnost Vilmorin, druhý největší dodavatel osiva v Evropě, uvedla, že farmáři by mohli zvětšit kukuřicí osetou plochu o minimálně 5 procent. Velmi volatilní cenový průběh předvedla bavlna. V polovině února stanovila nové historické maximum na ceně 208,93 US centu za libru. Pak ale podlehla extrémnímu výprodeji. Důvodem značného kolísání kurzu je nervozita ohledně čínské produkce. Čína, největší pěstitel bavlny na světě, byla opět postižena suchem. Její produkce bavlny bude pravděpodobně nižší oproti původním předpokladům.


Mezi potravinami zazářilo kakao, když jeho cena poskočila na 32leté maximum


Důvodem je další prohloubení politického konfliktu na Pobřeží slonoviny. Nový prezident Ouattara pravděpodobně prodlouží zákaz vývozu kakaa ze země. Gbagbo, bývalý prezident, se pořád nechce vzdát úřadu. Státním elektrárnám nařídil, aby přestaly dodávat elektřinu na sever státu, kde jsou Ouattarovi stoupenci. Vzhůru zamířila i cena kávy. Důvodem je vyjádření International Coffee Organization, že zásoby v exportujících zemích by v tomto roce měly poklesnout na 40leté minimum.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


V současnosti investoři pozorně sledují politický vývoj v severní Africe a na Arabském poloostrově. Eskalace napětí by podpořila ceny ropy a drahých kovů. Na konci března bude ve Spojených státech uveřejněn oficiální odhad jarního osetí. Tato statistika může výrazně pohnout s cenou obilovin a olejnin. Mezi zajímavý sektor na nákup patří potraviny. Další zdražení kávy a kakaa by nás nepřekvapilo.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE