Fondy – týden bez dopingu

08.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Z fondů peněžního trhu sice odešlo přes 400 milionů jako v týdnu předchozím, ale tentokrát bez institucionálního 300milionového povzbuzováku tak dopadla i týdenní statistika. Fondy peněžního trhu od začátku letošního roku ztratily 2,5 mld. korun.

Pohyb peněz signalizuje i lednová bankovní statistika depozit: 5 miliard ubylo z termínovaných vkladů, z toho byla polovina ze stavebního spoření. Naopak ale obliba netermínovaných účtů opět roste, což se projevilo přírůstkem o 14,4 miliardy korun.

Protože však fondy se podílejí na celkových finančních aktivech domácností jen z 10 %, zatímco bankovní vklady plnými 60 %, tak jsou pohyby na jednotlivých segmentech poměrně odpovídající. Z tohoto zorného úhlu se musíme dívat i na těch „pouhých“ 800 milionů, které letos přišly do smíšených a akciových fondů.

Hrdinně bojují i zajištěné fondy, ve kterých jen ČSOB „točí“ ke čtvrtmiliardě týdně, kdy téměř 90 milionů ulovil jen ČSOB Multi Invest. Navíc je docela chytlavý třeba ČSOB Duo Bonus 2 jako součást série jednorázovek Maximal Invest díky své „dvouhorizontové“ kombinaci: první polovinu investice klient dostane po roce s výnosem 6 % a druhá polovina investice jde na 8 let a 2 měsíce do zajištěného fondu.


Nejen občanská válka v Libyi, ale i rozpočtové provizorium v USA by mohlo přiškrtit ekonomiku


Trhy se potácely mezi různě negativními zprávami ze všech stran a světadílů. Občanská válka v Libyi patří sice k těm horším, ale ani rozpočtové provizorium v USA není nic k obveselení. Vláda má na chod celého státního molocha peníze jen na (dnes již jen necelých) 14 dní. Přitom rozhodování mezi Skylou (historicky největším schodkem) a Charybdou (úspor požadovaných republikány) není žádná legrace. Ty úspory by totiž nepochybně dál přiškrtily ekonomiku, která je stále ještě na kapačkách. Takže jen málo potěšil v pátek oznámený mírný pokles nezaměstnanosti, protože někteří doufali v ještě lepší vývoj.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (9. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Dluhopisy, akcie aneb kudy dál?


V dluhopisech také nikdo neví, kudy dál, ale večírek nepochybně skončil. V USA hrozí domino municipálních bondů, v Evropě roste názor o nutné pomoci Portugalsku. Možná nejsrozumitelnější je teze známého komoditního býka Jima Rogerse, že pokud si světová ekonomika povede dobře, komodity porostou díky silné poptávce. Pokud si dobře nepovede, „vlády budou tisknout peníze, protože to je to jediné, co umějí.“ I to by bylo pro komodity pozitivní.

Americké trhy přesto drží letošní 5% zisky, což není špatné, ovšem naše milá Praha nemá ani celé procento. Zejména Erste zamrzla jak na Sibiři pod 900 korun, přestože jí Unicredit zvýšila cílovku na 1024 korun. Také Komerčka s dividendou přes 6 % (kolem 270 Kč na akcii) bude lákavým soustem, navíc také dostala od ING zvýšený cíl na 4560 korun. Investoři zatím preferují Telefonicu O2, kde je dividenda „ověřená“.

Podrobnější pohled na akciové fondy u nás ukazuje poměrně silné odlivy z různých emerging strategií (včetně Číny, Turecka, Brazílie), ale pokračuje třeba i přechod z ISČS Sporotrendu ve prospěch sesterského Top Stock – aby ne, když tam svítí krásných ročních 36 %.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (9. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -474
dluhopisové -38
smíšené 55
akciové -23
zajištěné 71
Celkem -409

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE