Jaro ohřálo fondy alespoň nad nulu

15.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Přestože jsme ve zpravodajství zažili jeden z nejhorších týdnů od podzimu, pro naše fondy kupodivu jako by vysvitlo jarní sluníčko. Pozitivní statistika se jim totiž letos povedla jen jednou, takže i kladná desítka milionů je vlastně úspěch.

Ale pozor, v trendech žádná změna, to jen zajištěným fondům se podařil nádech nad hladinou. Odlivy z fix income, zejména z fondů peněžního trhu také poněkud zmírnily, takže těm ostatním se je podařilo vyrovnat.

Výnosy fondů peněžního trhu jen výjimečně dosahují 0,5 % za poslední půlrok, jejich obliba tedy půjde jistě ještě rapidně dolů, dluhopisové se na stejném období potápějí dokonce až o 3 %, což jim také nevěstí nic dobrého – to ovšem neplatí o fondech korporátních dluhopisů, takže ty by mohly segment alespoň trochu „podržet“.

 


Dlouho v Evropě neznámý státní bankrot vystrkuje růžky stále hrozivěj


Dluhopisové trhy v Evropě však předvádějí hrůzné divadlo a padají další rekordy: například výnos na desetiletých řeckých dluhopisech dosáhl nového rekordu od uvedení eura v roce 1999, když vystoupal na neuvěřitelných 12,77 %. Riziko je tedy také rekordní. Výnosy na irských desetiletých dluhopisech vzrostly těsně pod 9,5 % a dvouletých přesáhly úroveň 8 % (podle MMF veřejný dluh Irska do roku 2013 naroste na 125 % HDP).

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (10. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Rozdíly evropských států jsou čím dál viditelnější


Navíc se rýsuje rozkol v Evropské centrální bance mezi centrem a periferií: zejména Německo by potřebovalo zvýšit sazby, aby krotilo inflaci, ale to by dalo předluženým periferním zemím další ránu. Možná i poslední, protože si asi každý umí spočítat, že při těchto sazbách dluhopisů nelze dluhy refinancovat (komentáře hovoří o ortelu smrti).

To je asi jako s floater hypotékou, kdyby vám najednou úroky vylétly ze 3 na 10 %. Zdroje vám přitom stačí tak nejvýš na 5% sazbu – to by tedy znamenalo pád do dluhové spirály-pasti, kdy dluh stále narůstá. Španělsku již klesl rating. Ještě můžeme paradoxně děkovat našim minulým vládám, že nás zadlužily jen tak málo, že prodáváme dluhopisy za krásné sazby kolem 4 % a loni i letos proti předpokladům na dluhové službě pár miliard dokonce „ušetříme“.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (10. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -153
dluhopisové -61
smíšené 63
akciové 69
zajištěné 92
Celkem 10

Válka v Libyi a zemětřesení v Japonsku dostává do kolen i akciové trhy, kdy americké indexy navíc po horších makrodatech ve čtvrtek klesly na lednové úrovně a dokonce propadly pod psychologické laťky 1300 a 12 000 bodů. V pátek se sice oklepaly z nejhoršího, ale to nemusí nic neznamenat. Svět tedy ani z jara nevypadá moc růžově.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE