I fondy zasáhla tsunami

22.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Týden katastrofických zpráv snad nemohl dopadnout pozitivně, takže odliv necelé čtvrtmiliardy vlastně nemůže ani překvapit.

A když, tak tím, že byl tak malý (předchozí týdny totiž nebyly lepší ani bez zemětřasu). Přesto při bližším pohledu vidíme zachránce statistiky, totiž 300 milionů zajištěných fondů. Na druhé straně ani to nestačilo byť jen vyrovnat další erupci z fondů peněžního trhu. Půl procenta za půl roku zkrátka nikoho neláká, takže „zůstatky“ v nich jsou jistě zčásti od těch líných. Ovšem ještě víc pravděpodobně od těch (mo)mentálně omezených.

Nu každý svého štěstí strůjcem. Ti trochu méně omezení přešlapují alespoň do zajištěných fondů, když si třeba jen ČSOB Fixovaný click 15 připsal 140 milionů a Multi Invest skoro 70 milionů. A ČSOB ze své dílny přidala k již běžící pětici další trojici zajišťáků, stále taky jedou pseudopojistné jednorázovky, kterých už se letos prodalo sedmi tisícům klientů za víc než 2 miliardy.

 


Nejistota dává růst akciím ČEZu


A bude hůř, protože kde dnes koupíte jistotu, když v Německu má jaderné elektrárny bořit zemětřesení a u nás začne soptit nejmíň Milešovka? Zatím soptili alespoň kandidáti na předsedu ČSSD, ale to nechalo burzu chladnou. Zato cena elektřiny (která v Německu na dubnový kontrakt vylétla o 18 %) pomohla akciím ČEZ. Tento titul naši burzu tedy srdnatě brzdil pád našeho PX a dokonce si vysloužil od Deutsche Bank zvýšenou cílovou cenu 1040 korun, což je proti reálným 830 korunám pěkný 25% zisk. Plus 53 korun dividend to už je přes 30 %.

No ale trhy celkem splaskávaly jak píchlá duše – sérii šesti evropských poklesů utlumil až čtvrtek a americké indexy přišly o téměř celý letošní růst. I Praha je letos 1 % v minusu.

Hasí ovšem nejen reaktory v Japonsku, ale také inflaci v Číně, kde v závětří centrální banka zvýšila bankám podíl rezerv na vkladech o dalších 50 bazických bodů na rekordních 20 %.


Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (11. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč

Vůbec tedy není překvapivé, že i u nás investoři vzali z akciových fondů nohy na ramena přímo „průřezově“. Co je ovšem již na pováženou, je masovost tohoto útěku, protože 150 milionů za týden jsme nezažili skoro dva roky. Obavy tedy i u nás nesporně bouchly hůř než proslulé saze. No uvidíme, jestli bylo ochlazení jen krátkodobé a zda se po dešti opět vrátí jarní elán nejen přírodě, ale také investorům.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (11. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -333
dluhopisové -44
smíšené -12
akciové -145
zajištěné 303
Celkem -231

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE