Fondy ani zjara nekvetou

29.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Není to tak zlé, když se musí stále nahrazovat víc než čtvrtmiliardový průměrný odliv z fondů peněžního trhu. Od začátku roku z nich uprchlo již skoro 3,5 miliardy korun.

Ať se tedy ostatní snaží ze všech sil, málokdy prchající miliony alespoň vyrovnají. V posledních týdnech se začaly snažit zejména zajištěné fondy a není se čemu divit. Dluhopisové končiny se jeví spíš jako pustiny a akciové trhy vyděšené úchylným plukovníkem i japonskou tragedií připomínaly chvílemi čekárnu u psychiatra. Ti, kdo ještě neblázní úplně, berou zavděk alespoň smíšenými fondy.

Doba však přeje hlavně zajišťákům a není se co divit. Index volatility trhů VIX se sice poměrně rychle uklidnil, ale lidé nikoli. A míra nejistoty u nás je (i vinou té vnitropolitické) skutečně ošklivá. Nu a hlavně: podobně jako slibem, ani zajišťákem neurazíš. Nemá cenu omílat pro a proti: vizi, že ke světlým zítřkům vede snadná cesta dlážděná pěknými výnosy už neuvěří snad vůbec nikdo. Škoda, protože svět má sice problémy, ale zatím nějaký ten armagedon produkují stále jen v Hollywoodu.

 


Akciové fondy rostou


Uvidíme tedy jak se promítne uklidnění z uplynulého týdne na náladu našich investorů. Peněžáky si připsaly výnos něco kolem setin procenta, dluhopisové stále tančí své hop nebo trop, zato akciové si radostně povyskočily o 3 % a něco tak zbylo i na smíšené. Což naznačuje cosi o vlaštovkách. Navíc pravděpodobnost výhry v Sazce dále silně klesá, tak proč si nevsadit na něco jiného? Pro ty odvážnější můžeme nabídnout i analýzu Laszlo Birinyie, který v rozhovoru pro televizní stanici CNBC prezentoval svůj názor, že akciový trh je pouze v polovině rally, která by měla katapultovat index S&P 500 v období dvou až třech let o dalších 60 % výše. Růst, který odstartoval v březnu 2009 byl podle něj jen „přerušen“ loni v létě, následně ale pokračoval „na plný plyn“ až do vypuknutí nepříznivých událostí kolem Libye a Japonska.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (12. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč

Z historie však poslední býčí trh trval pět let a z posouzení všech delších býčích trhů vyplývá právě historická projekce S&P 500 kolem 2100 bodů v následujících dvou až třech letech. Ve svém lednovém reportu očekával Biriniyi sice růst ještě vyšší, ale protože využívá kvartily jednotlivých pohybů trhů trvajících 410 dní, trochu očekávání „zmírnil“. Přesto podle těchto projekcí máme za sebou teprve první část tohoto růstu.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (12. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -215
dluhopisové 16
smíšené 75
akciové -50
zajištěné 196
Celkem 22

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE