V březnu se dařilo zajištěným fondům

05.04.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Proti bídnému únoru se v uplynulém měsíci fondy z nejhoršího alespoň zvedly, přesto půl miliardy zase odplulo. Od začátku roku tedy celkový odliv již sice přesáhl 2 miliardy korun, ale není se co divit při 3,5miliardové tsunami fondů peněžního trhu.

A protože víme, že peněžáky vlastně nejsou žádné investice, vlastně se můžeme radovat z 1,5miliardového přílivu. Zejména poslední březnové týdny skončily dokonce nad pomyslnou hladinou.

Lepší výsledky začaly podporovat zejména zajištěné fondy, které jen za březen shromáždily investic za skoro 900 milionů a statečně je víc než 300 miliony podpořily smíšené fondy. A že v zajištěnkách vidí šanci i jejich provideři, dokazuje třeba „sedmiletka“ od Pioneerů – zajištěný 2018 – rozvíjející se trhy. Zajištěná jak 100% hodnota, tak do korun, ale fond má zároveň i tzv. auto call mechanismus: pokud počáteční hodnota podílového listu vzroste o 20 %, bude předčasně ukončen a vyplacen podílníkům. To není vůbec špatný nápad a umožnil v konstrukci jistě „fikanější“ opci.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (13. týden 2011)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Jak vydělávají banky a jak fondy?


Banky se zatím příliš nesnaží – ani Spořka, ani Komerčka zatím s ničím novým nepřišla, jen bouchají jednorázovky. Možná stojí za pohled i bankovní statistika, kde vidíme další útlum vkladů: ze stavebního spoření i termínovaných vkladů odplulo po dvou miliardách, takže sumu drží nad vodou jen o 6 miliard víc na běžných účtech. Banky si ovšem špatně nežijí, když loni vydělaly 56 miliard čistého, ovšem podle propočtů serveru bankovnipoplatky.com jen na poplatcích „vybraly“ rekordních 38 miliard korun. A pěkně jim to tam teče, když jen na poplatcích inkasují 737 milionů týdně. Ať lidé neskuhrají, že tam žádné výnosy nenajdou.

To ovšem platí i o fondech peněžního trhu, kde půlprocento za půlrok hovoří samo jasně. Ani ohlédnutí do minulosti není optimističtější: za posledních 10 let vydělal největší ISČS Sporoinvest sice 18,3 % (průměrně 1,7 % p.a.), ale protože pilně ukusovala také inflace, nakonec z výnosu zbyla jen ztráta -4,5 % (průměrně -0,86 % p.a.).

Podobný propočet u dluhopisového fondu dokazuje, že zde skutečně dochází k udržení reálné hodnoty – ISČS Sporobond vydělal za 10 let přes 38 %, což už bylo i reálných 15,5 % (0,75 % p.a.).

Ovšem jistě málokdo rozumný pochybuje o tom, že vydělat se dalo jen v akciových fondech: ISČS Sporotrend vynesl za 10 let 143 %, což bylo reálně 120 % (6,7 % p.a.) a náš největší 10miliardový ING Český akciový dokonce 235 %, což reálně dalo 213 % (10,3 % p.a.).

No jistěže to před krizí bylo ještě lepší – ročně přes 15 % – ale nemůžeme chtít všechno. Už je to každému jasné?

Tabulka: Investice do fondů v ČR (13. týden 2011)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -202
dluhopisové -32
smíšené 134
akciové -34
zajištěné 227
Celkem 93

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE