Dluhová krize v Evropě a tsunami v Japonsku akciím nepřidaly

08.04.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Riziková aktiva byla v březnu ovlivněna únikem radiace z fukušimské jaderné elektrárny i obavami investorů o dluhovou krizi v Evropě. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Nejvíce za sledované období znehodnotil německý index DAX, který si odepsal 3,18 % následovaný americkým širším akciovým indexem S&P 500, který poklesl o 0,1 %. Z akciových indexů méně vyspělých zemí se nejvíce dařilo polskému indexu WIG, který si připsal 2,5 %, následován indexem pražské burzy PX, který zhodnotil o 1,06 %. Na druhé straně maďarský akciový index BUX znehodnotil o 0,41 %.

Vyspělé trhy


Akcie na Wall Street se v minulém měsíci navzdory vyšší volatilitě, než jaké jsme byli v posledních měsících svědky, příliš nepohnuly z místa a spíše stagnovaly. To vše ve světle pokračujících pozitivních makrodat (indexy ISM, nezaměstnanost) z US ekonomiky, která ukazuje na pokračující ekonomické oživení. Růst akciových trhů brzdila jednak drahá ropa, která se vyšplhala na 2,5letá maxima, a také pokračující geopolitické události v severní Africe, kde se režim libyjského diktátora Kaddáfího stále drží u moci navzdory pokračující eskalaci bojů mezi režimními a opozičními silami.

Evropský širší akciový index STOXX 600 znehodnotil v březnu o 3,69 %, což bylo způsobeno geopolitickými nepokoji, katastrofou v Japonku, vyšší cenou ropy a pravděpodobným zvýšením úrokových sazeb ECB, které prohloubí fiskální problémy slabších států eurozóny. Navíc ratingové agentury se tento měsíc činily a snížily rating Španělsku, Řecku a Portugalsku. Nakonec německá vláda rozhodla o dočasném uzavření sedmi starších jaderných elektráren v zemi, což způsobilo, že cena elektřiny prudce vzrostla a importy elektřiny se do Německa z Francie a ČR zdvojnásobily.


Český trh


Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v březnu výše 39,6 mld. Kč, což představuje vyšší objem ve srovnání s předchozím měsícem.


  • ČEZ oficiálně zahájil výstavbu své první paroplynové elektrárny. Náklady na vybudování zdroje v Počeradech o instalovaném výkonu 840 megawattů mají činit zhruba 20 mld. Kč. Zahájení výroby je plánováno na červen 2013. Ratingová agentura Fitch potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků společnosti ČEZ v cizích měnách na stupni „A-„ se stabilním výhledem. Americká investiční společnost Capital Research&Management prodala svůj podíl ve společnosti ČEZ. Podíl ve výši 3,03 % získala společnost v květnu 2010. RBS zvýšila cílovou cenu pro akcie ČEZu na 900 Kč z původních 880 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „koupit“. Deutsche Bank snížila cílovou cenu pro akcie ČEZu na 920 Kč z původních 950 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „koupit“. Společnost ČEZ zhodnotila v březnu o silných 9,23 %.
  • JP Morgan potvrdila doporučení „overweight“ pro akcie Erste Bank. Cílová cena byla mírně upravena z původních 50 UER na 48 EUR. Citigroup snížila doporučení pro rakouskou banku na „držet“ z původního „koupit“. Cílová cena byla snížena na 38 EUR z původních 38,5 EUR. Citi argumentuje slabšími maržemi v Rumunsku a pomalejším poklesem opravných položek v Maďarsku a Rumunsku. Goldman Sachs snížil cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 45 EUR z původních 46 EUR. Doporučení „buy“ bylo ponecháno. Vedení Erste Bank rozhodlo o navýšení navrhované dividendy, kterou bude schvalovat valná hromada na 0,7 EUR. V rámci ročních výsledků byl oznámen závěr vyplatit pouze 0,65 EUR.
  • Akcie Erste Bank si v březnu odepsaly 6,38 %, na druhé straně akcie konkurenční Komerční banky se zvýšily ve sledovaném období o 2,8 %.
  • Hospodařeni společnosti KIT Digital ve 4Q skončilo se ztrátou 0,31 USD/akcii. Výnosy společnosti vzrostly meziročně o 138 % na rekordních 38,4 mil. USD. Za celý rok firma utržila 106,6 mil. USD a dosáhla ztráty ve výši 35,2 mil. USD. Vedení zvýšilo výhled tržeb pro letošní rok na 170 mil. USD z původních 137,5 mil. USD. Změna ve výhledu částečně souvisí s novými akvizicemi, když společnost uzavřela smlouvu o koupi italské společnosti Polymedia. Akcie KIT Digital ztratily v březnu 11,02 %.
  • Společnost Templton Asset Management snížila k 17.3. svůj podíl ve společnosti Pegas. Podle oznámení se původní podíl ve výši 10,06 % snížil na 9,78 %. Celkově je v držení fondu 903.059 akcií. Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil výsledky za 4Q 2010, které vesměs naplnily očekávání trhu. Výnosy společnosti dosáhly 38,9 mil. EUR. Provozní zisk EBITDA dosáhl výše 9,7 mil. EUR a meziročně se vylepšil o téměř 22 %. Čistý zisk, silně ovlivňovaný přeceňováním rozvahových položek, dosáhl 3,4 mil. EUR. Za celý rok společnost vydělala 21 mil. EUR při výnosech 148,2 mil. EUR. Provozní zisk EBITDA poklesl o 9,2 % na 35,2 mil. EUR a byl tak naplněn odhad vedení. To pro rok 2011 po dvou letech poklesu jádrového zisku očekává obrat a růst tohoto ukazatele o 2-7 %. Výhled je založen na očekávané průměrné ceně vstupních polymerů 1300 EUR/tunu. Aktuálně jsou ceny vyšší, management ale předpokládá postupný pokles a věří ve schopnost dosáhnout vytyčeného cíle. Pegas nadále zvažuje akvizici nebo výstavbu nových kapacit. Pokud bude učiněno rozhodnutí v této oblasti, mělo by podle vedení padnout ve 2Q 2011. Akcie Pegasu zhodnotily o 1,03 %.
  • Další naplánovaná valná hromada České rafinérské se nekonala - Unipetrol jakožto majoritní vlastník se jí odmítl účastnit, jelikož podle mluvčího firmy nebyl dostatek informací týkajících se prodeje podílu italské ENI. Představenstvo rafinérské plánuje svolat náhradní valnou hromadu. Italská ENI vyjednává o prodeji podílu 32,45% podílu v České rafinérské s ruským Gazpromem. Unipetrol má na podíl opci, podle mluvčí společnosti však zatím nelze říci, zda bude v případě dohody uplatněna. Akcie Unipetrol si ve sledovaném období odepsaly 0,57 %.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za březen 2011

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za březen 2011
 
Zdroj: Bloomberg


  • Finanční ředitel mediální skupiny CME David Sachs nakoupil další akcie společnosti. Sachs koupil 11.500 ks akcií za cenu 19,96 USD. Generální ředitel mediální skupiny CME Adrian Sarbu prodal 100.000 ks akcií společnosti. Od srpna 2010 tak snížil svůj podíl o 400 tisíc akcií. Nadále drží přímo i nepřímo přes 2,6 mil. akcií. Akcie CME si březnu polepšily o 5,88 %.
  • Nomura v kontextu výsledků za rok 2010 snížila doporučení pro společnost Telefónica O2 ČR na „redukovat“ z původního „neutral“. Cílovou cenu firma stanovila na 435 Kč. Akcie společnosti Telefónica O2 zhodnotily v březnu o 1,25 %.
  • Moody´s reviduje výhled hodnocení závazků NWR na „pozitivní“. Ratingy jsou aktuálně na stupni „Ba3“ a „B3“. Akcie NWR zhodnotily o 0,86 %.
  • Představenstvo prodejce ojetých automobilů AAA Auto schválilo plán vstupu na ruský trh v letošním roce. Společnost rovněž plánuje otevřít v následujících 18 měsících pobočky v pěti českých městech a dvou na Slovensku. Podle předběžných čísel firma v únoru prodala 3684 vozů, což je meziroční nárůst o 45 %. Výsledky z úvodu roku předčilo veškeré očekávání vedení, a to předpokládá, že pokud nedojde k nečekané změně, celoroční prodeje v ČR vzrostou o 10 % a na Slovensku o 12 %. Síť autobazarů AAA Auto oznámí své výsledky za rok 2010 místo původně plánovaného data 31.3.2011 již 30.3.2011. Akcie AAA zhodnotily o 11,14 %.
  • Developerská společnost Orco uzavřela dohodu s chorvatským státním fondem CPF týkající se sporů v dceřiné firmě Suncani Hvar. Strany se dohodly na tom, že sníží zadluženost společnosti o 41,2 mil. chorvatských kun výměnou za akcie společnosti. Orco vykázalo za rok 2010 růst výnosů na 315 mil. EUR. Čistá hodnota aktiv ke konci prosince vzrostla na 28,6 EUR z loňských 8,2 EUR. Výrazná změna je způsobena přeceněním dluhopisů v rámci restrukturalizace a vydáním nových akcií. Čistý zisk dosáhl 233 mil. EUR, bez přecenění dluhopisů by však firma utrpěla ztrátu ve výši 5 mil. EUR. Orco plánuje pro letošní rok výnosy ve výši 350-370 mil. EUR. Orco zhodnotilo v březnu nejvíce ze všech společností v systému SPAD a připsalo si 16,75 %.
  • Sázková kancelář Fortuna vykázala za rok 2010 nárůst čistého zisku o 2,6% na 17,4 mil. EUR. Výnosy společnosti vzrostly na 81,2 mil. EUR z předchozích 74,6 mil. EUR. Fortuna si březnu na BCPP připsala 0,97 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE