Pád americké měny nekončí. Změnu může přinést až druhá polovina roku

05.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Dění na devizovém trhu bylo také v minulém měsíci téměř výhradně v režii slábnoucího dolaru, který oslaboval vůči naprosté většině nejvíce obchodovaných světových měn.

Na páru s librou a eurem americká měna ztratila během dubna 3,7 % a 4 %, díky čemuž se obě měny prodávají na nevyšších úrovních od konce roku 2009. K japonskému jenu ztratila 3,5 % a na páru s frankem je dokonce na novém historickém minimu, když se během jednoho měsíce propadla o skokových 6,8 %.

Dolarový index, který porovnává hodnotu dolaru ke koši šesti světových měn, tak začátkem května prolomil hranici 73b., což je nejnižší úroveň od poloviny roku 2008, kde se pohyboval ještě před vypuknutím celosvětové finanční krize.



Graf: Vývoj dolarového indexu

Dolarový index je nejníže od poloviny roku


Co stojí za výprodejem americké měny?


I nadále je to především rozdílné pojetí měnové politiky ve Spojených státech a zbytku světa. Například v Evropě již ECB začala s utahováním měnové politiky a minulý měsíc zvýšila po více než dvou letech úrokové sazby. Jejich další růst je přitom velmi pravděpodobný. V Británii pak sazby sice zůstávají beze změny, stále větší počet členů Výboru pro měnovou politiku Bank of England (nyní 3 z 9) se ale přiklání k okamžitému zvýšení úrokových sazeb. Situace v USA je ale zcela odlišná. Americká centrální banka o růstu sazeb nejenže zatím vůbec neuvažuje, ale i nadále pokračuje v navyšování přebytečné likvidity ve finančním systému formou nákupů amerických státních dluhopisů.

Graf: Srovnání vývoje dluhopisového portfolia americké centrální banky (histogram) a vývoje indexu S&P 500 (Zelené čáry mapují začátek prvního a druhého kola kvantitativního uvolňování)

Srovnání vývoje dluhopisového portfolia americké centrální banky (histogram) a vývoje indexu S&P 500.

Obrázek výše zachycuje vývoj dluhopisového portfolia americké centrální banky, složeného převážně ze státních dluhopisů a dluhopisů krytých hypotékami. To se po prudkém růstu z roku 2010 začalo znovu zvyšovat v listopadu 2010, kdy Fed rozhodl, že v průběhu následujících osmi měsíců nakoupí americké dluhopisy za 600 miliard dolarů (75 miliard/měsíc). Právě do konce minulého roku se pak datuje druhé kolo prudkého růstu cen akcií a komodit na finančních trzích a oslabování americké měny, které trvá až do dnešních dnů. Již v červnu ale americká centrální banka s nákupy dluhopisů přestane, což může, stejně jako v polovině roku 2010, vystupňovat tlak na zvýšení výnosů ze státních dluhopisů, zastavit růst akcií a zvýšit averzi vůči riziku mezi obchodníky. Právě takovéto klima je přitom vodou na mlýn americké měně, která v dobách nejistoty slouží jako bezpečný přístav, a tak by to mohla být právě druhá polovina roku, která může na dolarových párech vytvořit vhodné podmínky ke korekci vysokých ztrát, které dolar nabral v minulých měsících.


Koruna se veze na vlně slábnoucího dolaru


Růst většiny světových měn na páru s dolarem je dán převážně měnovou politikou v USA, která vede k rychlejšímu snižování kupní síly dolaru, než je tomu v případě ostatních měn, a k živení optimistického sentimentu na finančních trzích, díky němuž obchodníci vyhledávají výnosnější a rizikovější investice a měny. Přesně to je důvod, proč v prudkém růstu na páru s dolarem pokračuje také česká koruna, která v minulém měsíci zpevnila až na úroveň 16,25 Kč za dolar, kde se naposledy prodávala v září 2008. To že síla české měny souvisí spíše s problémy dolaru, než se situací v české ekonomice, dokládá také pohled na vývoj kurzu koruny na páru s eurem. K tomu v minulém měsíci sice mírně zpevnila k ceně 24,10 Kč za euro, pouze tak ale umazala ztráty z předchozích dvou měsíců, a zatímco vůči dolaru již koruna od začátku roku zpevnila o 14,5 %, na páru s eurem ve stejném období přidala jenom 3,5 %.

Graf: Procentuální změna koruny na páru s eurem (zelená) a dolarem od začátku roku

Procentuální změna koruny na páru s eurem a dolarem od začátku roku

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE